Dit is wat wij verdienen en uitgeven

Hoeveel geven jullie nou uit? En wat verdienen jullie? We krijgen die vraag vaak, tijd om jullie een kijkje in onze financiën te geven.

Door Renée

Ik ben gek dat ik dit doe. I know. Er valt niets te winnen voor me en de oordelen zullen me om de oren vliegen. Dat is dan maar zo. Ik roep altijd heel hard dat je vooral meer open moet zijn over geld. Dus dan moet ik dat zelf ook doen. Via Instagram (kom me vooral gezellig volgen!) kreeg ik vaak de vraag van mensen hoe wij er financieel voorstaan. Wat verdienen wij nou eigenlijk? Wat kost dat leventje van ons?

Oké, daar gaan we.

Onze inkomsten

Na jarenlang allebei als freelancers te hebben gewerkt, worden Kasper en ik binnenkort een B.V. Dat heeft veel voordelen maar ook wat beperkingen. Zo wordt voor ons bepaald hoeveel salaris we onszelf moeten uitkeren. Dat moet minimaal €47.000 per jaar zijn. Bruto, weliswaar. Dus sinds dit jaar betalen we onszelf €4.000 bruto per maand uit. Kasper én ik. Van die €4.000 bruto per maand, blijft ongeveer €2900 netto per maand over. Dus ons inkomen per maand is samen 2 x €2.900 = €5.800.

Hiermee beantwoord ik een vraag die velen van jullie hadden. En ik weet ook dat dit jullie beeld van mij verandert. Misschien vind je het veel geld, misschien valt het je mee. We betalen iedere maand ook nog duizenden euro’s aan freelancers die voor ons werken, zonder wie we PorteRenee.nl, de podcast, de Instagram, de cursussen et cetera allemaal niet zouden kunnen doen. In sommige maanden moeten we echt uit zakelijk spaargeld putten om onszelf uit te kunnen betalen, andere maanden gaat dat makkelijker.

Onze uitgaven

Nu de uitgaven. Die houd ik natuurlijk bij in mijn Excel-sheet. De uitgaven willen nog weleens veranderen. Zo gaat onze jongste zoon binnenkort naar school en eindigen voor ons de opvangkosten. Yeah! Maar ook ben ik eigenlijk voortdurend bezig om te kijken of die uitgaven goed passen bij ons leven en bij wat we belangrijk vinden. Dit is dus een momentopname, maar wel een die nu onze waarheid is.

Hypotheek: €1162 bruto
Dit betalen we voor ons eigen huis en voor het recreatieappartement dat we hebben. We hebben op dat huisje geen hypotheek, maar daarvoor onze eigen hypotheek verhoogd. Die hypotheek bedraagt nu zo’n €367.000. Ook dat is een momentopname, want we lossen fanatiek af en lenen soms bij voor een project, zoals dus het recreatieappartement. Het netto bedrag weet ik niet eens precies, omdat onze teruggave aan het einde van het jaar wordt verrekend met de belasting die we moeten betalen.

Water: €25 (per maand, wordt per kwartaal afgeschreven)
Dit is het bedrag aan voorschot. We letten met water goed op, behalve dat iedereen hier in huis gek op badderen is. Dat mag niet iedere dag, maar wel een paar keer per week.

Benzine: €100
Ik moet zeggen dat we dit eigenlijk nooit meer halen. We werken thuis en gaan steeds minder op afspraken, dus dit is ruim genomen.

Gas/elektra: €129
Dit is een voorschotbedrag ook weer. We wonen in een jarendertighuis en dat is niet de goedkoopste optie wat energie betreft. We hebben sinds kort vloerverwarming, koken elektrisch, de badkamer wordt elektrisch verwarmd en een Quooker helpt daarbij ook. Zonnepanelen zouden top voor ons zijn, maar we blijven hier waarschijnlijk niet lang genoeg wonen om de investering eruit te halen. We zouden graag verduurzamen, maar dat maakt het wat ingewikkelder.

Internet: €27,50
We hebben geen tv en over dit bedrag is onderhandeld. We betalen over een paar maanden weer een tientje meer. Ons internet moet optimaal zijn in verband met ons werk en omdat we veel thuis aan het werk zijn.

Verzekeringen: €39,76
Verzeker alleen wat je zelf niet kunt dragen is ons motto.

Overlijdensrisicoverzekering: €13,78
Als één van ons komt te overlijden, komt er zo’n €190.000 vrij op de hypotheek. Dat maakt het mogelijk voor ons om hier te blijven wonen. Dat vind ik een fijn idee.

Boodschappen: €475
De kosten voor boodschappen schommelen per maand, maar dit is vrij gemiddeld.

Schoonmaaksters: €250
Ja, hier kan ik makkelijk op besparen, maar dat wil ik niet. De twee zussen die elke maand ons huis schoonmaken zijn engelen. Ze besparen me een hoop frustratie en trouwens ook ruzie met mijn man.

Wegenbelasting: €36
We hebben een auto en daar betaal je wegenbelasting voor. Meer kan ik er niet over zeggen.

Spotify €9,99
Met een ex-radiopresentator als partner, moet en zal je Spotify hebben. Ons enige abonnement zo ongeveer en het zó waard. Iedere dag wordt hier de hele dag gebruik van gemaakt.

Goede doelen: €25
We geven maandelijks geld aan SOS kinderdorpen en aan Artsen zonder Grenzen.

Onze zorgverzekering betalen we altijd voor het hele jaar vooruit. We kiezen voor een maximaal eigen risico en een basisverzekering. Dat is niet voor iedereen de beste keuze maar voor ons al jarenlang wel. Hierdoor betalen we zo’n 205 euro per maand voor ons gezin. De kids zijn gratis meeverzekerd. Voor de volledigheid tel ik die dan op bij onze maandelijkse kosten. Dan kom ik in totaal op €2458 per maand.

Verder geven we elke maand geld uit aan leuke dingen doen en zet ik altijd €250 klaar voor onvoorziene kosten. Die zijn er elke maand eigenlijk wel. Van een kapotte fiets tot gymschoenen die vervangen moeten worden. Grotere kosten komen uit onze spaarpot, maar de kleine dingen vang ik met dat bedrag op.

Spaarpot

In dit lijstje missen nog sommige jaarlijkse kosten. Nou ja, kosten die wij in ieder geval per jaar betalen. Zo missen de gemeentelijke belastingen. Die betalen we altijd per jaar, vanuit onze spaarpot. Ook neem ik de kosten voor ons appartement (VvE-kosten, onderhoud, etc.) niet op. Net als zakelijke kosten, want die betalen we vanuit het bedrijf.

Er blijft dus maandelijks best een hoop geld over. We zijn heel bewust niet veel meer gaan uitgeven toen we wat meer gingen verdienen. Dat verdelen we over sparen, beleggen, bitcoin en kosten/investeringen in vastgoed. Maar we doen ook gewoon leuke dingen van het geld. Doordat we goed op onze vaste lasten letten, hebben we die ruimte ook.

LEES OOK: Renée haar (financiële) goede voornemens voor 2021

Goed in geld

Tot zo ver het kijkje in onze inkomsten en uitgaven. Het is niet perfect, het is hoe wij het (graag) doen. Door dit te delen, wil ik uitdragen dat open zijn over geld iets goeds is. De oordelen zijn er nu eenmaal, maar daar hoef je je niet door te laten tegenhouden. Je hoeft jouw inkomsten en uitgaven natuurlijk niet te delen online, zoals ik doe. Maar door er meer over te praten met vrienden en familie, word je alleen maar beter in geld.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop