Dit is onze methode: van schulden naar rijkdom

Wat hebben jullie gedaan om zo hard te kunnen sparen? Die vraag kregen we zo vaak, dat we het uitgewerkt hebben in 8 stappen. En die deel ik graag met je.

Het was best even graven in ons geheugen. Welke stappen hebben we nu genomen om te stoppen met alles, of in ieder geval teveel uitgeven. En om te kunnen beginnen met sparen en vermogen opbouwen. Van -40.000 euro naar ongeveer +180.000 euro. Het was niet een switch van 1,2,3. We hebben er acht jaar over gedaan om vanuit schulden op te werken tot waar we nu zijn. En nu zitten we in een flow waarbij het vanzelf lijkt te gaan. De uitgaven zijn onder controle, de systemen werken, het sparen en beleggen gaat bijna als vanzelf. Maar aan dat verhaal heb jij natuurlijk niks. Jij wilt precies weten wat we hebben gedaan om hier te komen. En dat hebben we voor je opgeschreven.

Ik noem het de POTENTIE-methode. Iedere letter staat voor één stap, verandering of realisatie die voor ons verschil maakte. Maar dat woord zelf – potentie – heeft ook een belangrijke betekenis voor mij. Denk eens na over de potentie die je geld heeft, wanneer je er controle over zou hebben. Als je niet meer – zoals wij vroeger – geen idee hebt waar je geld blijft. Als je niet meer denkt dat je goed bezig bent, maar aan het einde van de maand toch niks overhoudt of zelfs terug moet boeken van je spaarrekening. Dat idee vonden wij zo geweldig. Dat wilden wij. Weer de baas worden over ons geld. We wisten niks, he? Laten we eerlijk zijn. We hadden nooit iets geleerd of geld en onze methode ontstond door trial and error. We hebben alles geprobeerd, alles gelezen en gekeken. Deze 8 stappen werkten voor ons.

Ik ga de acht stappen hier voor je uitschrijven. In onze cursus Transformeer je financien gaan we er veel uitgebreider op in. Daarin krijg je meer uitleg, video’s, tips en allerlei printables om dit – samen met ons – te doorlopen. Wij moesten alles zelf uitvinden. Niemand stippelde de route voor ons uit. Daarom doen wij dat nu wel voor jou. Omdat je er heus geen 8 jaar over hoeft te doen! Lees hier alles over de cursus die vanaf vandaag open is. Je volgt ‘m gewoon hier op PorteRenee.nl. We laten een maximaal aantal bezoekers binnen omdat we iedereen (digitaal) willen kunnen helpen. Dus check dat vooral. 

Oké, waar staan de letters in potentie voor?

P – Papier

Het begon bij ons echt met het op papier zetten van al onze uitgaven. Ik haatte dit in het begin echt. Het voelde aanstellerig en ik vond het gedoe, met al die bonnetjes enzo. Het deed me denken aan mijn moeder en haar zwarte, leren kasboekje. Zo wilde ik niet zijn, joh. Maar ja, mijn moeder bleek toch niet gek. Dit was de enige manier om inzicht te krijgen in onze uitgaven. En de conclusies waren shocking. En dat hoor ik nu ook weer van de cursisten die de sheets uit de cursus gebruiken om de uitgaven op te tracken. Het is een openbaring, een shock en het verklaart waarom dat geld altijd ‘opeens’ weg is.

O – Ophouden met naar anderen kijken

We denken allemaal dat we het niet doen, maar geloof me: we doen het allemaal wel. Kijken naar anderen en ons daardoor laten beinvloeden. Die nieuwe auto, die verre reizen, die chique garderobe of dat mooie huis. We willen het ook, al hebben we dat vaak niet eens bewust door. Ik leerde om daar anders naar te kijken. Sowieso weet je niet hoe die auto op de stoep is komen te staan bij de buurman. Misschien heeft ‘ie er wel geld voor geleend. Tja, dat is weinig om jaloers op te zijn. Toch hield ik dat gevoel soms: waarom hebben andere mensen dat wel allemaal en ik niet? Ik ontwikkelde voor mezelf een manier om hiermee om te gaan. Even wat te lang en complex om hier te delen, maar dat doe ik wel in de cursus.

T – Tiny bedragen en hun kracht

Ach, die paar centen. Zelfs mijn moeder zegt het wel eens tegen me. Pas toen ik de kracht van die kleine getallen ging zien en hoe groot ze samen konden worden, gingen wij écht geld overhouden.

E – Een budget maken

Ja, het hoort er toch echt bij. Het had op onze financien een megagrote impact. Het maakte écht veel verschil. Daarom moedig ik iedereen aan om een maandbudget te maken. Het is even een werkje, echt waar, maar het levert je zoveel geld op. In de cursus gaan we hier uitgebreid op in. Hoe start je? Hoe weet je hoeveel voor alles? Hoe werkt het? Je kunt natuurlijk meteen een Excel-sheet gebruiken, zoals dat van ons. Maar we werken in de cursus eerst met een toffe printable. Gewoon om even te wennen aan het principe en dit echt in je vingers te krijgen.

N – Nodig of niet?

Je moet weerbaar worden tegen verleidingen. Want ja, we zijn tegenwoordig overal. We hebben niet voor niets de ads van onze website afgehaald, want zelfs hier werd je verleid tot een aankoop of een staatslot. Niet echt de bedoeling. Maar we kunnen helaas de advertenties op andere plekken niet weghalen voor je. Je moet jezelf weerbaar maken. Anders gaat al je geld naar anderen en niet naar jezelf. Je kunt jezelf steeds opnieuw vragen of aankopen nodig zijn? Niet dat alles wat niet nodig is, geschrapt moet worden hoor. Toen wij uit de schulden moesten komen, deden we het alleen met de uitgaven die echt nodig waren. De rest is even niet belangrijk wanneer je schulden hebt. Dat wij dat meemaakten maakte het makkelijker om te zien wat nodig is en wat niet. Nooit schulden of financieel problemen gehad? Dan halen mensen leuk en nodig nog wel eens door elkaar. In de cursus introduceer ik een spel (dat je ook met je partner kan doen) waarin je samen nadenkt over essentials (dus écht nodig) en extra’s. Nogmaals: heus niet alles hoeft daarna weg. Maar het is wel gezond om te realiseren dat al jouw uitgaven heus niet perse nodig zijn.

T – Tijd voor weekgeld

Dit heb ik al eerder gezegd, maar ik blijf het herhalen. Ga Met Weekgeld Werken. Een maand is simpelweg te lang om te overzien dus ga je geld per week klaarzetten. Hoe, wat, hoeveel en waarom leg ik uitgebreider uit in de cursus en ik vertel in de video ook hoe wij dit doen en hoe het ons helpt. Dit was voor ons dé manier om controle te krijgen over dagelijkse uitgaven. Want ook ik had er een handje van om al ons vrij uit te geven geld in de eerste 1,5 week al te spenden. Oeps. Nu dus niet meer dankzij weekgeld.

I – Idiote challenge

Een no spend challenge is eigenlijk een idiote manier om anders naar je uitgaven te kijken. Het laat je op een uitdagende en zeker ook confronterende manier zien waar geldlekken zitten, welke uitgaven je eigenlijk niet mist en wat écht belangrijk voor je is. Wij deden deze challenges in het begin geregeld en ik moet zeggen: het gaf iedere keer weer nieuwe eyeopeners. In de cursus leg ik de voordelen uitgebreid uit, daag ik je uit mee te doen en geef je een pakket downloadables dat je hierbij hebt én die deze uitdaging nog leuker maken.

E – Elke maand sparen

Hier willen we naartoe. Naar iedere maand sparen. Iedere maand een beetje rijker worden. Dat lukt ons nu al een tijdje, dankzij de eerder genomen stappen. En dat gunnen we jou ook zó. Als ik nu terug denk aan toen. Aan de tijden dat ik iedere euro uitgaf, voel ik vooral frustratie. Iedere maand wilde ik het wel anders doen, maar ik wist gewoon niet hoe. Ik wist niet waar ik moest beginnen en wat de juiste stappen waren. Zo hard hebben wij daar in die tijd naar gezocht. Was er toen maar iemand die me bij mijn hand pakte en de route liet zien. Dat willen wij nu voor jou doen. Met onze ervaring, onze fouten en successen. Zodat jij dit sneller op de rit krijgt dan dat wij dat hadden. Nu terugkijkend zijn we zo blij met de veranderingen in onze (financiële) leven.

Stel je voor dat jij over een jaar terugkijkt naar het moment dat je dit las. En dat je hiermee aan de slag ging. Wel of niet met de hulp van onze cursus. Wat zul je volgend jaar blij zijn met hoe je leven veranderd is. Met meer inzicht, meer vrijheid en meer geld.

In deze PorteRenee-Podcast vertelt Renée meer over de cursus:

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop