Deze rijkaards hadden ooit geen cent te makken 

Inmiddels zijn ze rijk en kunnen ze kopen wat ze willen. Maar bij deze vijf bekende miljonairs groeide het geld niet altijd op hun rug. Ze weten hoe het is om rijk én arm te zijn. 

1. Michael Pilarczyk

Misschien ken je Michael Pilarczyk van zijn boeken over zingeving, mindset en persoonlijke groei. Voordat hij daarin succesvol was, had hij een carrière als DJ. Hij werkte voor Radio 538, was VJ bij TMF en presentator bij RTL. Hiermee verdiende hij zijn eerste miljoenen, maar die raakte hij ook weer kwijt. Hij investeerde namelijk alles in aandelen en opties en toen stortte de beurs in elkaar, eind jaren negentig.

Hij krabbelde weer op doordat hij een bedrijf startte, maar hij raakte wéér alles kwijt, omdat hij met verkeerde investeerders in zee ging. 

Toch gaf hij niet op. Hij begon televisieproductiebedrijf Pilarczyk Mediagroep. En dat werd wél een succes. “Toen ik het op mijn 37ste verkocht, had ik drie miljoen”, vertelde hij een paar jaar geleden aan het FD. 

Vijf jaar lang deed hij alleen waar hij zin in had: zeilen en boeken schrijven. “Dat is wat geld je geeft: totale vrijheid”, zei hij tegen het FD. Inmiddels is hij weer aan het werk: hij spreekt, geeft masterclasses en koopt en verkoopt vastgoed. Niet voor het geld, maar omdat-ie het leuk vindt. “Je hoeft geen tonnen of miljoenen te hebben om gelukkig te zijn, maar als je dat geld hebt, kun je doen wat je wilt en belangrijker: je hoeft geen dingen meer te doen die je niet wilt.”

2. Steffy Roos du Maine

Deze Nederlandse ondernemer wist al jong dat ze veel geld wilde verdienen. Ze groeide namelijk alleen op met haar moeder, die toen in de bijstand zat. Hoewel Steffy in interviews altijd zegt dat ze in haar jeugd niets tekort kwam, is er toch een zaadje geplant om rijk te worden. “Ik heb er altijd op vertrouwd dat dat goed zou komen”, zegt ze tegen Quote. “Daar moet ik ook mijn moeder voor bedanken, die in de avonduren rechten ging studeren en daarna voor zichzelf begon. Op een gegeven moment ben ik haar gaan helpen. De juridische kant van dat kantoor was niet per se aan mij besteed, de bedrijfsmatige kant des te meer.”

Steffy nam in 2013 het letselschadekantoor over van haar moeder. Mét succes: JBL&G groeide uit tot een miljoenenbedrijf met meer dan zestig werknemers. Ondertussen schreef Steffy ook nog het boek ‘Mindful & Miljonair’, een spirituele gids voor zakelijk succes. Inmiddels heeft ze een meerderheidsbelang van het letselschadebedrijf verkocht aan een investeringsmaatschappij en is ze zelf een nieuw bedrijf begonnen, gericht op zelfontwikkeling. 

3. Oprah Winfrey

Dat Oprah geen gemakkelijke jeugd heeft gehad, wist je waarschijnlijk wel. Maar wist je ook hoe erg het was? Ze groeide op met haar moeder, nog maar een tiener toen ze Oprah kreeg. Ook was ze veel bij haar oma, die haar geregeld sloeg. Geld was er nooit, waardoor ze vaak niet eens fatsoenlijke kleding aan had. Vanaf haar negende werd ze regelmatig misbruikt door haar ooms en neven, en op haar veertiende raakte ze hierdoor zelfs zwanger. Het kindje werd te vroeg geboren en stierf.  

Vanaf dat moment ging ze bij haar vader wonen, waardoor het steeds beter ging. En uiteindelijk is ze dé talkshow-godin geworden. Die bij haar show gewoon dingen kon roepen als ‘you get a car, and you get a car’. Geweldig!  

4. JK Rowling 

Nu is ze een succesvol schrijver en heeft ze haar schaapjes op het droge. Maar voordat JK Rowling doorbrak met Harry Potter was ze een single, werkloze en depressieve moeder die haar hoofd boven water probeerde te houden. Schrijven was haar uitlaatklep. Hierdoor vergat ze haar (financiële) problemen even. 

Zelf denkt ze dat ze júist zo succesvol is, doordat ze volledig aan de grond zat. Ze had niets meer te verliezen en daardoor schreef ze veel meer dan ze anders had gedaan. Bovendien had ze niet de middelen om iets anders te doen dan schrijven. Ze stond elke ochtend op en schreef terwijl haar dochter sliep. 

Toen het manuscript af was, ging het de schrijver nog steeds niet voor de wind. Ze werd eerst afgewezen door twaalf uitgevers. Die zullen nu wel balen dat ze de best verkopende boekenserie ooit hebben afgewezen… 

5. Sarah Jessica Parker

De Sex and the City-actrice heeft nu niet te klagen over geld. Haar vermogen wordt geschat op 200 miljoen dollar. Maar vroeger kon SJP echt geen Manolo Blahniks betalen. Ze komt uit een gezin van acht en weet hoe het is om het niet breed te hebben. 

“We hadden soms geen elektriciteit”, zei ze hier eerder over tegen The New York Times. “Of we hadden geen Kerstmis of geen verjaardagen. De schuldeisers kwamen aan de deur staan en de telefoonmaatschappij belde en zei: ‘We sluiten jullie telefoonlijn af’.”

Inmiddels is ze zo rijk dat we niet denken dat ze ooit nog in de financiële problemen terecht zal komen. Per aflevering van ‘And just like that,’ het vervolg op Sex and the city, kreeg ze namelijk een miljoen dollar op haar rekening gestort. 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek