Deze 5 valkuilen zorgen dat sparen niet lukt

Sparen is niet altijd makkelijk. Zeker niet als je in één van deze 5 valkuilen stapt. We leggen uit hoe je ze kunt vermijden zodat sparen wél lukt.

door Chantal

Valkuil 1: Al die apps van je favo winkels op je telefoon

Dit was ik. Ik had niet alleen de Zalando-app, maar ook die van H&M, Zara Home, Douglas, Etos, Rituals en zelfs de app om de folders in te bekijken. Als ik me even verveelde, opende ik direct die apps om doelloos te gaan scrollen. Opeens had ik wat leuks gevonden en zat mijn mandje alweer bomvol onnodige aankopen. Als je net zo bent als ik: verwijder die apps gewoon. Dat is ook precies wat ik heb gedaan.

Valkuil 2: Jezelf belonen

Soms wil je jezelf gewoon belonen. En dat mag. Maar waak ervoor dat je jezelf niet drie keer per maand beloont met spullen die je niet echt nodig hebt. Het is nou eenmaal lekker om op korte termijn een beloning te krijgen en moeilijker om geduldig af te wachten totdat we die ene grote beloning kunnen kopen. Maar zorg ervoor dat je, voordat je je mandje volgooit bij Zalando, goed nadenkt of je hier echt, echt, écht gelukkig van wordt. Na twee keer dragen is het ‘nieuwe’ er weer vanaf en wordt het alweer tijd voor de volgende beloning. Die vicieuze cirkel kost veel geld. Stap eruit en kijk verder vooruit!

Valkuil 3: De kleintjes niet laten tellen

Wisselgeld bij de supermarkt of die paar euro in je auto. Het lijkt niet veel. Maar schijn bedriegt. Let op die kleintjes. Omarm ze! Want later zal je beseffen dat die kleintjes nét dat extra zetje gaven om jouw financiële doelen te bereiken. Spaar al je wisselgeld, gevonden muntjes en extraatjes bij elkaar. Ik heb dit zelf een jaar gedaan, waarbij ik alles in zo’n spaarblik stopte. Aan het eind van het jaar pakte ik de blikopener erbij en had ik bijna € 500 gespaard.

Valkuil 4: Sparen uitstellen

“Ja, ik kan nu echt niet sparen. Ik heb te veel vaste lasten om te sparen.” Deze zin hoorde ik laatst. Wanneer je smoesjes gaat verzinnen om nu niet te sparen, lieg je tegen jezelf. Stel het sparen niet uit, want er komt nooit een perfect moment om dit ineens wel te gaan doen. Het komt nooit uit. Je hebt altijd kosten. Je moet sparen niet als voornemen of streven zien, maar als een gewoonte waarmee je nu begint. 

Valkuil 5: Slecht met geld zijn

Sommige mensen zeggen van zichzelf dat ze slecht met geld zijn. Alsof je daar niets aan kunt veranderen. Goed kunnen sparen is iets wat je jezelf kunt leren. Je kunt ervoor kiezen om goed te worden met geld. Als je je erbij neergelegd hebt dat je ‘gewoon niet goed met geld bent’ en daardoor dus een gat in je hand hebt, wordt het nooit wat. Als jij er niet in gelooft, waarom zou het dan ooit lukken? Verander hoe je over jezelf en jouw geldkwaliteiten denkt. Draai het positief. “Ik word hier steeds beter in”, in plaats van “Ik kan dit niet.” Dat helpt enorm.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop