Bram de Wijs kreeg de Belastingdienst op bezoek: “Het was bijna detective-achtig”

YouTuber en freelance videomaker Bram de Wijs (39) dacht het allemaal goed voor elkaar te hebben als ondernemer. Tot hij in mei 2022 door de Belastingdienst werd opgebeld. Er was iets behoorlijk misgegaan bij zijn aangifte inkomstenbelasting van de afgelopen jaren.

“Meneer De Wijs, we gaan een boekenonderzoek instellen”, kreeg Bram eerder dit jaar te horen. De Belastingdienst had de content creator er met een willekeurige steekproef uitgepikt. Ze zouden zijn héle administratie van de afgelopen jaren doorspitten. Niet veel later zat een medewerker van de Belastingdienst bij Bram de Wijs aan tafel in Hilversum. “Het was al snel duidelijk dat dit in mijn nadeel zou gaan uitpakken.”

Neem ons even mee naar het moment van dat belletje…
“Dat moment vergeet ik niet snel. Ik had nét die dag ervoor mijn laatste dag in loondienst erop zitten. Al jaren was ik zzp’er, maar werkte daarnaast ook parttime bij de omroep. Ik keek enorm uit naar het ondernemersleven. Precies op die eerste dag als fulltime zzp’er belde de Belastingdienst. Een hele aardige man, overigens. Hij stelde voor om langs te komen, zodat hij kon laten zien wat ik verkeerd had gedaan. Even dacht ik dat ik voor de gek werd gehouden. Maar een paar dagen later stond-ie echt op de stoep.”

Hoe zag dat bezoek eruit?
“De beste man had in elk geval z’n huiswerk goed gedaan. Hij wist alles over m’n video’s en ‘influencer-bestaan’. Had elk bonnetje van de afgelopen vijf jaar gezien. ‘Is dat die tv die je onlangs hebt gekocht? En gebruik je die ook privé?’ Het was bijna detective-achtig. Toen-ie de deur uit was, werd ik overvallen door angst. Voordat de Belastingdienst met een definitief te betalen bedrag kon komen, moest de medewerker eerst nog wat dieper graven. En ook ik kreeg de opdracht om nog wat zaken uit te zoeken en door te sturen. ‘Dit gaat me niet alleen lukken’, voelde ik aan alles. Uiteindelijk heb ik een boekhouder ingeschakeld. Hij heeft het contact met de Belastingdienst inmiddels overgenomen.” 

Was je administratie zo’n rommeltje?
“Nou, toevallig dacht ik precies bij de afgelopen inkomstenbelasting ‘Oef, dit wordt wel heel ingewikkeld. Hoog tijd voor een boekhouder’. De afgelopen jaren ging het voor m’n gevoel om relatief weinig freelance-inkomsten. Het merendeel van de week werkte ik immers in loondienst. En ik had best wat abonnees en views op YouTube, maar geen honderdduizenden. Maar in 2021 was dat bedrag toch best substantieel. Eerlijk: ik heb m’n aangifte soort van met m’n ogen dicht verzonden. Ik kreeg zelfs geld terug. Dat kon niet, want ik had best goed verdiend dat jaar. Natuurlijk had ik toen meteen aan de bel moeten trekken en iemand moeten inschakelen. Niet pas nadat de Belastingdienst op de stoep stond.”

En nu? Hangt het zwaard van Damocles boven je hoofd?
“Mijn kersverse boekhouder heeft inmiddels alle aangiftes van de afgelopen vijf jaar opnieuw voor me ingediend. Binnen anderhalve maand weet ik meer. De Belastingdienst is nu alles aan het controleren. En dan komen ze met een oordeel. Sowieso met een bedrag aan belasting dat ik nog moet terugbetalen. Maar het kan zijn dat dat bedrag nog hoger uitvalt door een boete erbovenop. De Belastingdienst is nu aan het uitzoeken of het opzet of onhandigheid was. Dat wachten en niet-weten is vreselijk.”

Om welk bedrag denk je zelf dat het gaat?
“Ik heb wel een berekening gemaakt, maar ik vertrouw m’n eigen financiële inzicht niet meer. Laat ik zeggen: elk bedrag onder de € 30.000 zou me meevallen.”

Heb je iets van een spaar- of noodpot?
“Gelukkig heb ik de afgelopen jaren best wat gespaard. Er staat € 12.000 op m’n rekening. Mijn boekhouder was blij verrast toen ik ‘m dat vertelde. Dat heeft mij enigszins gerustgesteld. Als ik dat moet betalen, heb ik helemaal niks meer. Maar ik heb me laten vertellen dat de Belastingdienst een stuk soepeler kan zijn met een betalingsregeling als je in elk geval een substantieel bedrag kunt overmaken.” 

Ben je inmiddels al in actie gekomen? Of wacht je dé brief af?
“Ik heb het een en ander al in praktijk gebracht. Sinds mei geef ik sowieso een stuk minder uit. Luxe-uitgaven heb ik meteen geschrapt. Daarnaast heb ik m’n abonnementen op de schop gegooid en let ik beter op de boodschappen. Maar ik heb ontdekt dat dat relatief weinig oplevert. Het is in mijn geval slimmer om voor meer inkomsten te zorgen. Meer werken en video’s maken, mijn prijzen verhogen en vaker samenwerken met relevante partijen. Want ik wil heel snel van die schuld af.”

Waarom deel je dit alles op YouTube?
“De belangrijkste reden is dat ik vlogs maak over m’n leven. Kijkers zien veel van wat ik meemaak. Ik ging voorheen best makkelijk met geld om – en daar vlogde ik dan weer over. Etentjes, overnachtingen in luxe hotels en af en toe een onzinnige aankoop. Na het eerste telefoontje van de Belastingdienst voelde ik meteen dat dit alles invloed zou hebben op mijn leven – en dus ook mijn vlogs. 

Ik besloot na lang wikken en wegen toch maar met de billen bloot te gaan. Hoe moeilijk ook (ik heb het maken van de eerste ‘Geldproblemen-video’ eindeloos uitgesteld) – ik zag óók een haakje voor mooie, open en eerlijke content. Content die misschien zelfs wel weer geld op kon leveren. Video’s waarmee ik uiteindelijk mijn belastingschuld af zou kunnen betalen. Het leek me geweldig als deze crisis zichzelf op die manier op zou kunnen lossen. Onder de kijkers is er veel herkenning, de reacties zijn overwegend meelevend én de eerste partijen sponsoren me inmiddels voor deze content over mijn financiën. Dat is echt te gek.”

En wat gaat er gebeuren als die blauwe envelop op de mat valt?
“Dan maak ik ‘m met de camera aan open en ga ik het bedrag delen. En dan gaat de reis naar het afbetalen echt beginnen.”

Wat heb je hiervan geleerd?
“Neem een boekhouder. En ook als je een boekhouder hebt: probeer je eigen financiën alsnog te snappen. Grip hebben op je geldzaken is zó fijn. Ik ben in elk geval een stuk wijzer geworden en begin hopelijk snel weer met een schone lei. Dat is een heerlijk gevoel.” 

Fotocredit: Zora Solange

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop