Beleggen: zo reken je uit hoeveel je kunt inleggen

Je wilt beginnen met beleggen. Maar hoeveel ga je inleggen? Wat is slim? We helpen je op weg.

Zomaar een getal uit de lucht grijpen. Ik zie het mensen vaak doen. Of het nu om sparen, besparen of beleggen gaat. We zetten elke maand net zoveel geld weg voor de kinderen, als de buurvrouw doet. We nemen klakkeloos een bedrag of percentage over dat we eens op een website lazen of kiezen gewoon voor het minimale bedrag dat we bij de beleggingspartij van onze keuze moeten inleggen. Bij Meesman, waar wij beleggen, is dat bijvoorbeeld €100. Super als dat lukt, maar misschien is er zelfs wel meer mogelijk? Je weet het pas wanneer je het uitrekent.

Voordat ik je twee manieren uitleg om tot jouw persoonlijke bedrag te komen, wil ik nog even zeggen: beleggen doe je voor de lange termijn. Wij houden zelf minimaal tien jaar aan. Het idee is dat je geld inlegt om het te laten groeien. Dat kost tijd. Het moeten dus niet de centen zijn die je nodig hebt om een nieuwe stofzuiger te kopen, mocht die stuk gaan. Of om je auto te laten repareren.

Stel dat je dat wel doet. Je legt € 5.000 in om te beleggen en hebt daarnaast maar weinig spaargeld. De beurs doet het het eerste jaar top, maar daarna belanden we met zijn allen in een economische dip. Kan gebeuren. Wat nu als net in dat jaar je auto stuk gaat? Dan moet je je beleggingen met verlies verkopen om bij dat geld te kunnen. Beleg dus alleen met geld dat je de komende jaren niet nodig hebt, zo voorkom je dat je eerder dan je wilde of gunstig was je aandelen (misschien zelfs met verlies) moet verkopen. En zorg dat je genoeg spaargeld hebt. Ouderwets op een spaarrekening waar je altijd bij kunt.

Nu door naar die twee manieren om te berekenen wat voor jou een passend bedrag zou zijn om elke maand te beleggen.

Methode 1: Bereken het vanuit je doel

Je kunt je inleg bepalen op twee manieren. Je kunt kijken naar wat je kunt missen – dat gaan we doen bij methode twee – maar je kunt het ook andersom uitrekenen. Beleggen doe je waarschijnlijk met een doel. Misschien wil je de studie van je kind(eren) ermee betalen. Er je pensioen later mee aanvullen of het laatste stukje van je hypotheek aflossen. Wanneer je een specifiek doel hebt en daar ook een bedrag bij bepaalt, kun je terug gaan rekenen.

Stel, je wilt over 15 jaar de studie van je kind á €15.000 betalen en rekent met een gemiddeld rendement van 4% (wat vrij bescheiden is). Via de rekentool op berekenhet.nl vul je in welk bedrag je wilt bereiken, hoeveel tijd je nog hebt tot je einddatum en wat het rendement is dat je gemiddeld per jaar denkt te maken. De site berekent dan dat je €61 per maand moet inleggen maandelijks, wil je dat halen.

Kijk, dat rendement van 4% staat natuurlijk niet vast. Het kan meer of minder zijn. Maar voor jouw idee:  van 1900 tot 2017 was het gemiddelde rendement op wereldwijde aandelen 8%. Dat betekent niet dat je elk jaar 8% winst pakt, maar gemiddeld gedurende die periode. Er kunnen ook slechte jaren tussen zitten met soms zelf 30% verlies, maar ook goede jaren met 30% rendement.


Methode 2: Hoeveel geld kun je missen?

Heb je een overzicht van je inkomsten en uitgaven? Die heb je écht nodig om te bepalen hoeveel je kunt beleggen elke maand. Eventjes werk, maar zo fijn om te hebben. Let’s go. Je maakt één rij met vaste lasten en één rij met terugkerende uitgaven die elke maand anders zijn. Bijvoorbeeld boodschappen, benzine, kleding etc. Zoek voor die laatste categorieën een passend budget. Wat geef je hier gemiddeld aan uit? Wat past bij jouw situatie?

Nu je dit toch doet, kun je best even zoeken naar wat meer ruimte in je budget. Kun je die ene onnodige verzekering niet opzeggen? Kun je wat meer gestructureerd en dus goedkoper boodschappen doen of voortaan bij dat goedkope tankstation in jouw dorp of stad tanken in plaats van langs de snelweg? Al weet je voor een paar tientjes per maand te besparen. Dat geld kan, eenmaal belegd, groeien tot een flink bedrag. Voor jouw idee: €50 per maand is met 4% rendement over 20 jaar wel mooi €18.252 geworden.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Passief beleggen

Wij kozen een paar jaar geleden voor passief beleggen. Dat betekent dat we elke maand hetzelfde bedrag inleggen, dat automatisch wordt afgeschreven en in het fonds van onze keuze wordt belegd. Omdat dit een fonds is met duizenden verschillende aandelen, uit verschillende branches en delen van de wereld, spreiden we zo onze inleg in een keer heel makkelijk.

Wij leggen elke maand een bedrag in. Wil je ook in één keer een wat groter bedrag inleggen, maar vind je dat wat spannend? Dan kan het slim zijn om die inleg wat te spreiden. Bijvoorbeeld door gedurende een jaar elke maand een deel in te leggen. Je stapt zo gespreid in. Op sommige momenten staan de prijzen laag, dan weer hoger. Maar hou altijd genoeg spaargeld achter de hand. Gewoon ouderwets op je spaarrekening.

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook het Essentiële-informatiedocument (Eid) van een beleggingsfonds.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Leer het nu met de online PorteRenee cursus In Control
☑️ Stop met terugboeken
☑️ Krijg grip op impulsaankopen
☑️ Creëer meer ruimte om te sparen
☑️ Bereik eindelijk je doelen