Beleggen of sparen voor je kind? Zo kies je

Kinderen kosten flink wat geld. En niet alleen als ze klein zijn. Voordat je het weet willen ze studeren. Hun rijbewijs halen. Of een huis kopen.Je kunt daar als ouder natuurlijk voor sparen, maar beleggen voor je kind is ook een optie. Hoe kies je of je wilt beleggen of sparen voor je kind(eren)?

Sparen of beleggen: de voors en tegens

Sparen is veilig. Je geld staat op de bank. En dat raak je niet zomaar kwijt. Wil je sparen voor je kind? Dan kun je een speciale kinderspaarrekening openen. Of gewoon zelf sparen op je eigen spaarrekening.

Het nadeel van sparen is dat het – zeker nu – weinig oplevert. Door de lage spaarrente en de hoge inflatie zal je spaargeld juist steeds minder waard worden. Het verliest zijn koopkracht. Hoe dat kan, lees je hier.

Beleggen levert mogelijk meer op dan sparen. Maar er is ook meer risico. De koers gaat op en neer. Als de koers omhoog gaat, wordt het geld meer waard. Misschien ontvang je ook rente of dividend. En zo groeit je geld. Gaat de koers naar beneden? Dan daalt de waarde van je beleggingen. Daardoor valt het rendement tegen. Of je verliest, in het ergste geval, (een deel van) je inleg. Ook betaal je kosten, zoals fondskosten en beheerkosten.

Beleggen of sparen: wat kies jij?

Sparen of beleggen voor je kind, voor veel ouders een dilemma. Sparen is zonder risico. Maar levert bar weinig op. Met beleggen is er meer kans op rendement. Maar dat is geen garantie, want je kunt je geld ook verliezen. Gelukkig sluit het één het ander niet uit.

Je kunt bijvoorbeeld een X bedrag sparen op een spaarrekening. Dat heb je dan alvast. De rest zou je kunnen beleggen. Maar vergeet niet dat je met het geld dat je belegt, risico loopt. Vraag jezelf daarom af:

  • Wil ik risico nemen of voel ik me fijner bij zekerheid, al levert het dan weinig op?
  • Met hoeveel geld kan en wil ik risico lopen?
  • Hoeveel wil ik (elke maand) inleggen?
  • Hoe lang heb ik de tijd om te beleggen?

Vroeg beginnen en geduld hebben

Bij beleggen is tijd cruciaal. De tijd dat je belegt, heet de beleggingshorizon. Dit is het aantal jaren dat je geld voor je kind oppot. Hoe langer de beleggingshorizon, hoe lager het risico. Je hebt tenslotte de tijd om mindere tijden uit te zitten. Crasht de beurs nú flink? Maar gaat je kind pas over 15 jaar studeren? Dan zit je niet gelijk met de gebakken peren. Een dip op de korte termijn is dus geen ramp voor de lange termijn.

Kijken we naar het verleden, dan levert beleggen voor de lange termijn hoogstwaarschijnlijk een stuk meer op dan sparen. Maar het is geen garantie. Beurzen fluctueren. Zie het als golven. Op en neer. Op en neer. Soms gaat de koers omhoog. En dan weer omlaag. Zo zijn er goede tijden en slechte tijden.

Zo werkt kind beleggen bij Meesman

Je kunt het risico van beleggen (voor je kind) drukken door je inleg goed te spreiden. Niet al je geld op één paard zetten. Je kunt dat doen door je inleg in een indexfonds te steken. Dit is een soort mandje met verschillende aandelen of obligaties. Je belegt dus niet in één specifiek bedrijf. Maar in alle bedrijven, die in het fonds zitten. Zo spreid je je geld en neem je minder risico.

Wij doen dat zelf voor onze kinderen bij Meesman. Zij bieden een indexfonds aan dat meer dan 6.000 aandelen bevat, verspreid over de hele wereld en verschillende branches. Fijn idee om je inleg in één klap zo breed te spreiden en het risico dus te drukken. Wij hebben ervoor gekozen om dit op een passieve manier te doen. We bepaalden eenmalig de inleg, deze wordt door Meesman elke maand rond de 1e van de maand van onze rekening geschreven en belegd in het fonds dat we zelf kozen. Dit bespaart ons een hoop gedoe en tijd.

Op wiens naam?

Eerst moet er nog een rekening geopend worden. Daarbij heb je de volgende keuze:

  • Een rekening openen op je eigen naam
  • Een rekening openen op naam van je kind

Het verschil zit ‘m in de belastingen en controle. Wanneer je belegt voor je kind op jouw eigen naam, blijft het geld van jou totdat je het weggeeft. Ook als je kind 18 wordt, houd je de controle over de rekening. Dat is anders bij een rekening op naam van je kind. Jij beheert het geld tot de 18e verjaardag. Vanaf dan is je kind de baas. En qua belastingen: door het op rekening van je kind te doen, schenk je tijdens het inleggen al meteen. Doe je het op je eigen naam, dan zou je (afhankelijk van het bedrag dat je één keer schenkt) eventueel schenkbelasting moeten betalen.

https://open.spotify.com/episode/2UxNaOf1lCqcWqXSZmhtiU?si=cfad9a326f804861

Sparen of beleggen voor je kind? Belangrijkste is dat jij je er goed bij voelt. Wanneer je geen oog meer dicht doet, omdat je bang bent dat de financiële start van je kind verdampt op de beurs, dan is beleggen misschien niks voor jou. Maar weet wel dat beleggen voor je kind dus echt niet lastig, moeilijk of ingewikkeld hoeft te zijn.

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook het Essentiële-informatiedocument (Eid) van een beleggingsfonds.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek