Wanneer je je geld belegt, hoop je er meer geld van te maken. Rendement maken, heet dat. Maar je kunt natuurlijk ook geld verliezen. Kun je ook meer geld verliezen dan je inlegt? Renée zocht het voor je uit.
Veel mensen vinden beleggen spannend. Dat snap ik wel. Beleggen biedt geen garanties. Je weet vooraf niet hoeveel rendement je gaat maken. Voor een indicatie van wat je kunt verwachten, wordt vaak gekeken naar het verleden. Hoeveel rendement werd er toen gemaakt? Die cijfers zeggen iets, maar zeker niet alles. Resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst.
Hoe groot is het risico van beleggen nu precies?
Wat het antwoord hierop is, hangt volledig af van hoe je belegt en welk risico je dus neemt.
Beleg je ‘gewoon’ in bijvoorbeeld aandelen of indexfondsen? Dan is het grootste risico dat je loopt, dat je je volledige inleg verliest. Dat zou alleen kunnen gebeuren wanneer alle bedrijven waar je geld in investeerde, samen failliet gaan. Daarom is spreiding ook zo belangrijk. Des te beter je je inleg hebt gespreid, des te kleiner het risico. Gaat één bedrijf failliet en heb je alleen maar in dat ene bedrijf belegd? Dan heb je een probleem. Dan kan je volledige inleg weg zijn. Heb je naast dat ene bedrijf in nog 2.000 andere bedrijven geïnvesteerd (bijvoorbeeld via een indexfonds) dan vallen de gevolgen reuze mee. De overige 1.999 bedrijven staan namelijk nog overeind.
Een groter risico
Er zijn ook andere manieren van beleggen, met een groter risico. Bijvoorbeeld constructies waarbij je gaat beleggen met geleend geld. Als het dan misgaat, ben je niet alleen je inleg kwijt, maar moet je ook je schuld plus rente nog terugbetalen. Ook financiële beleggingsproducten die werken met een hefboomconstructie of bij het gebruik van opties kun je wel meer verliezen dan je inlegt.
Kort samengevat: er zijn dus zeker manieren waarop je meer geld kunt verliezen dan je inleg. Wanneer je kiest voor behoudendere vormen van beleggen, zoals beleggen in aandelen of in een indexfonds, loop je dit risico niet.
Indexbeleggen
Spreiding verlaagt het risico en daardoor zijn wij bij PorteRenee ook zo fan van indexfondsen. Investeer je je geld daarin, dan beleg je in één keer in meerdere aandelen. Sommige fondsen bevatten 50 verschillende aandelen, maar een indexfonds kan ook uit duizenden aandelen bestaan. Het indexfonds waar wij in beleggen, bij Meesman, is een fonds met daarin 6.000 verschillende aandelen, van bedrijven verspreid over de hele wereld en over allerlei branches. Wij leggen elke maand hetzelfde bedrag in. Dat wordt automatisch afgeschreven en in dit fonds belegd. De enige manier waarop ik al mijn geld zou kunnen verliezen, is wanneer alle 6.000 bedrijven in het indexfonds waar ik in beleg, tegelijk failliet zouden gaan, waardoor mijn inleg verdampt. Kleine kans. Meer verliezen dan mijn inleg is op deze manier niet mogelijk. En daar slaap ik heerlijk op.
Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.
Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook het Essentiële-informatiedocument (Eid) van een beleggingsfonds.