Beginnen met sparen: een stappenplan

Beginnen met sparen. Hoe doe je dat? Dit stappenplan helpt je op weg.

Door Renée

Je wilt beginnen met sparen. Een mooi doel! Mijn aanleiding om ooit fanatiek te gaan sparen, was niet zo leuk. Mijn huis stond tienduizenden euro’s onder water. Omdat mijn relatie voorbij was, wilde ik het verkopen. Ik wist dus: er komt een fikse afrekening aan. Daarom besloot ik te gaan aflossen op mijn hypotheek om die klap op te vangen. Zo werd sparen noodzaak. Hopelijk wil jij sparen om een vrolijkere reden. Bijvoorbeeld omdat je dat spaardoel nu eindelijk eens wilt bereiken of omdat je lekkerder zou slapen met een appeltje voor de dorst op de bank.

Het plan opvatten is natuurlijk stap één. Maar hoe begin je nu met sparen? Deze vijf stappen helpen je op weg.

Stap 1: Stel een duidelijk doel

Gewoon beginnen met sparen, zonder dat je weet waarvoor of hoeveel, is een beetje als trainen voor een hardloopwedstrijd waarvan je niet weet hoeveel kilometer het is. Je weet niet waar de finish is en dat maakt het moeilijk om te bepalen hoe je daar gaat komen. Zet duidelijk voor jezelf op papier: wat is je doel? Wanneer wil je dat bereiken? Wat ga je doen om het te bereiken? En schrijf ook uit hoe je het sparen gaat aanpakken. Maandelijks een vast bedrag met een automatische incasso overboeken naar een nog te openen spaarrekening? Waar ga je dat geld vandaan halen? Waar ga je op besparen? Schrijf het allemaal uit, zodat je weet wat je te doen staat.

Stap 2: Open een spaarrekening

Een aparte rekening waarvan je geen pasje hebt en waarvan ook niks wordt afgeschreven. Die rekening heb je alleen voor het sparen voor je spaardoel. Door deze niet bij dezelfde bank te laten lopen als je betaalrekening, verklein je de kans dat je geld gaat opnemen om uit te geven. Dat kan natuurlijk altijd nog, maar is wat omslachtiger en hopelijk doe je het daarom niet.

Stap 3: Deel je plan met je geliefden

Vertel je partner, een vriend of vriendin, je broer of zus of een collega vooral over je plan. We zijn niet zo gek op praten over geld, maar door het wel te doen, hou je je enthousiasme levendig. En dat houdt je weer gemotiveerd. Nog leuker is het om een spaarbuddy te vinden. Iemand die ook een spaardoel heeft, met wie je hoogtepunten en dieptepunten kunt delen. Samen is het nu eenmaal leuker dan alleen. En we willen sparen vooral leuk houden, zodat je doorgaat.

Stap 4: Track je spaarvooruitgang

Creëer een omgeving waarin je bijhoudt hoe je ervoor staat. Zet de datum erbij en het bedrag dat je bij elkaar hebt gespaard. Dit kun je doen op je computer, bijvoorbeeld in een Google Drive-bestand in de cloud, of in een Word- of Excel-bestand. Nog groter fan ben ik van dit offline doen door middel van een kleurplaat. Maak een tekening van iets wat je spaardoel visualiseert en trek lijntjes die voor een bepaald bedrag staan, bijvoorbeeld €50. Iedere keer wanneer je €50 bij elkaar hebt gespaard, mag je een vakje inkleuren. Niet alleen werkt het motiverend omdat je precies ziet hoe ver je op weg bent richting je doel, ook helpt het voorkomen dat je je gespaarde geld aan iets anders uitgeeft dan waar het voor bedoeld is. Stel dat je €100 uitgeeft, dan moet je twee vakjes uitgummen of weer wit maken. Dat wil je toch niet?

Stap 5: Hou vol.

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar doorgaan is de enige manier om een spaardoel te bereiken. Wanneer je goed uitgewerkt hebt hoe je het sparen wilt aanpakken, is het simpelweg een kwestie van dat elke maand blijven doen tot je je doel bereikt. Als je je motivatie verliest, lukt dat niet. Dus werk geregeld aan het hoog houden van die motivatie. Je spaartracker kan helpen, die gesprekken met je spaarbuddy ook. Maar ga ook zeker online spaartips lezen, kijk op YouTube naar filmpjes van mensen die aan het sparen zijn voor doelen of ze zelfs al bereikt hebben. Luister naar de PorteRenee-podcast, ook altijd een goed idee. Hou je koppie bij je doel. En bedenk gewoon soms eens hoe tof het zou zijn om je doel te bereiken. Hoe zou dat voelen? Het gevoel in je buik dat je daarvan krijgt, is wat je wilt vasthouden en wat je bij de finish gaat brengen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop