Antwoorden op de 10 meest gestelde vragen over beleggen

Renée krijgt via Instagram veel vragen over beleggen. Tijd voor antwoorden op de 10 meest gestelde vragen.

  1. Hoe kan ik het beste starten?
    Alle begin is moeilijk. Voordat je begint met beleggen, moet je wel begrijpen hoe de beurs werkt en waar je je geld insteekt. Je zou kunnen beginnen met het lezen van het boek ‘Blondjes beleggen beter’, waarin financieel journalist Janneke Willemse alles uitlegt. Maar je kunt je ook inschrijven voor onze gratis beleggingsmails. Daarin leggen we jou de basics uit, zodat je daarna zelf verder kunt. 
  1. Kun je meer geld verliezen dan je inlegt?
    Als je gewoon belegt in aandelen of obligaties, kan dit niet. Dit kan alleen als je van hefbomen gebruik maakt, waarmee je dus eigenlijk belegt met geld dat er niet is.
  1. Heeft het ook zin om met een klein bedrag te beleggen?
    Wat mij betreft heeft het zin om met elk bedrag dat je kan, te beleggen. Als je maar zorgt dat je genoeg spaargeld hebt en genoeg tijd om je geld in beleggingen te laten zitten. Ook kleine(re) bedragen kunnen gewoon groeien op de beurs.  
  1. Hoe zit het met belastingen over beleggingen?
    In Nederland betalen we vermogensbelasting. Dat betaal je over spaargeld, maar ook over beleggingen. Er is een vrijstelling voor €50.650. Tot dat bedrag betaal je dus geen belasting over je vermogen. Heb je een fiscaal partner, dan geldt het dubbele bedrag, dus €101.300. Hoeveel je betaalt, hangt af van hoeveel vermogen je hebt. De Belastingdienst werkt met verschillende schijven. Op de website van de Belastingdienst kun je de exacte percentages zien. 
  1. Wat als de beurs crasht en je aandelen in waarde dalen?
    De beurs beweegt. Het kan dus heel goed dat je een crash of slechte periode mee zult maken. Zolang je de tijd hebt om deze periode uit te zitten, is er niet zoveel aan de hand. Zelfs mensen die net voor de economische crisis van 2008 instapten, en snel daarna veel geld verloren, kwamen uit in het groen als ze waren blijven zitten. Daarom zeggen we ook dat je je inleg minimaal 10 jaar niet nodig zou moeten hebben.
  1. Wat nu als de beurs in elkaar zakt, net wanneer je het geld nodig hebt?
    Wanneer je echt een einddatum voor ogen hebt, bijvoorbeeld omdat je kind gaat studeren of je met pensioen gaat, kun je in aanloop naar die datum alvast je risico afbouwen. Bijvoorbeeld door alvast een deel te verkopen of het percentage aandelen af te bouwen en wat obligaties te kopen. Laat het niet aankomen op die ene dag dat je het geld nodig hebt.
  1. Hoe maak je een verdeling tussen aandelen en obligaties?
    Aandelen heb je voor groei. Die zullen sneller rendement opleveren, maar als het slecht gaat op de beurs, zullen ze ook harder zakken. Obligaties heb je voor de veiligheid. Ze zullen je niet rijk maken, maar als het niet goed gaat blijven obligaties het vaak redelijk doen. Obligaties zijn trouwens leningen uitgegeven door overheden en grote bedrijven. Je leent bij het kopen van obligaties dus eigenlijk je geld uit en daar krijg je een vergoeding voor.

    De juiste verdeling tussen obligaties en aandelen maak je op basis van jouw persoonlijke situatie. Er speelt bijvoorbeeld mee wanneer je het geld dat je belegt, nodig hebt. Maar ook hoeveel risico je wilt lopen. Bij Meesman maakten ze een mooie tabel waarin je kunt opzoeken wat voor jouw situatie slim zou zijn. Check die hier (even wat naar beneden scrollen). 

    8. Wat zijn de kosten?
    Die verschillen per broker of fondsbeheerder. Wij zitten zelf bij Meesman en die rekenen een all-in beheervergoeding, dit is inclusief kosten van de fondsen waarin wordt belegd. Voor het Aandelen Wereldwijd Totaal fonds zijn de kosten 0,4% per jaar, voor de andere fondsen 0,5%. Ook zijn er nog transactiekosten. Die zijn eenmalig 0,25% over het bedrag van je transactie. 
  1. Wat is dividend en hoe werkt dat?
    Als het goed gaat bij een bedrijf, wordt er winst gemaakt. Sommige bedrijven kiezen ervoor een deel van die winst aan de aandeelhouders uit te keren. Je deelt dus een beetje mee in de winst. Soms krijg je dividend in geld. Soms ook krijg je het in aandelen uitgekeerd. Zeker niet alle bedrijven keren dividend uit en het is niet verplicht.
  1. Hoeveel risico loop je bij beleggen nu echt?
    Dat hangt er helemaal vanaf hoe je belegt. Je kunt het heel bont maken, met geleend geld en hefbomen. Daar houden we ons bij PorteRenee graag verre van. Wij beleggen zelf in een indexfonds met meer dan 6.000 verschillende aandelen erin, van over de hele wereld. Zo wordt onze inleg in één keer over heel veel verschillende bedrijven en sectoren en locaties gespreid. Beleggen is nooit zonder risico. Dat is alleen sparen. Maar even voor het idee, om al onze inleg te verliezen, zouden alle 6.000 bedrijven in het fonds waar wij in beleggen failliet moeten gaan. Die kans is klein. Als je voor de lange termijn belegt ga je heus wel slechte jaren meemaken, en soms zal dat zelfs flink verlies betekenen. Maar wij hebben ook al hele mooie jaren gehad, met soms meer dan 20% rendement. Het gaat uiteindelijk om het gemiddelde rendement gedurende al die jaren bij elkaar. 

    Kom je PorteRenee ook volgen op Instagram?

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook het Essentiële-informatiedocument (Eid) van een beleggingsfonds.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek