Altijd maar meer willen: zo kom je van die drang af

Altijd maar meer, beter en groter willen. Het kan financieel nogal gevolgen hebben. Er zijn manieren om van die drang naar meer af te komen. Het lukte mij.

Door Renée

Ooit droomde ik van een vrijstaand huis met paarden erachter. Niet dat ik zo gek ben op paarden, maar het was voor mij een beeld van succes. Dan had je het gemaakt. Mooie auto voor de deur, vier keer per jaar op vakantie of een reis maken. Je kent dat plaatje wel. Mijn man Kasper en ik werken hard. We zouden zeker een paar van deze dingen werkelijkheid kunnen maken. Toch doen we het niet. Het is ons gelukt om af te kicken van de drang naar meer, beter en groter. Dat was niet makkelijk en ja, ik val nog weleens terug, maar over het algemeen gaat het goed. Ik heb die paarden en dure auto misschien niet, maar wel iets anders: vrijheid. En dat blijkt veel belangrijker én leuker te zijn.

Laat ik voorop stellen: dromen is niks negatiefs. Ik hou van dromen. Mijn dromen zijn gedurende de jaren wel flink veranderd. Voorheen droomde ik vooral van materieel bezit. Dat huis, die auto, dat jurkje. Tot ik op een gegeven moment nadacht over wat mijn allergrootste droom nu was. Niet al die dingen die kortstondige bevrediging opleveren, maar the bigger picture. Na lang denken, kwam ik uit op vrijheid en onafhankelijkheid. Kunnen doen wat je graag wilt, wanneer je dat wilt en op een manier die je graag wilt. Dat is de heilige graal voor mij. Daarom is mijn grootste droom nu ook financiële onafhankelijkheid. Genoeg geld op de bank en/of genoeg (redelijk) passief inkomen om niet meer te hoeven werken. Niet dat ik werken niet leuk vind. I love my werk. Maar het niet hoeven doen voor het geld is toch geweldig. Wat een vrijheid en onafhankelijkheid zal dat opleveren.

Maar om dat grootste doel te bereiken, moest ik die materiële spaardoelen loslaten. Je kunt je geld nu eenmaal maar één keer uitgeven. Je kunt niet én in een groot duur huis wonen, én elke maand een klap geld op je beleggingsrekening zetten. Daar heb ik in ieder geval het inkomen niet naar. Dus kickte ik af. En liet ik het idee los dat je succes kunt aflezen aan bezittingen.

Wil jij ook loskomen van de drang naar meer, van die drang om altijd maar groter, beter en meer te willen? Ik deel 6 tips. Mij hielpen ze, jou hopelijk ook.

1. Kijk verder dan je neus lang is

Ja, misschien heeft die ene vriendin een heel toffe cabrio voor de deur staan. Maar hoe zit dat financieel? Heeft ze die cash betaald? Zo ja, hoelang heeft ze ervoor gespaard en hoeveel heeft ze ervoor gelaten? Of zit er misschien een lening op? Vraag het gewoon eens aan mensen in je omgeving van wie je je altijd afvraagt hoe ze het toch doen? Never judge a book by it’s cover. Zelfs als je het niet wilt, durft of kan vragen, realiseer je altijd dat wat je ziet niet alles is.

2. Maak elke dag een lijstje van de dingen die je gelukkig maakten die dag

Het is leuk om dit met je eventuele partner, kids of vrienden te doen. Wat waren momenten waarop je je echt gelukkig en blij voelde? Welke dingen deed je? Met wie was je? Door dit te doen, krijg je helder waar jouw geluk in zit. Mij viel het bijvoorbeeld op dat dingen kopen nooit op mijn lijstje stond, en toch deed ik het vaak. Je leert hierdoor vanzelf om meer tevreden te zijn met wat je hebt. Heel fijn!

3. Ga opruimen!

Nog beter: lees een boek van Marie Kondo (lenen bij de bieb kan ook) en ga daarna opruimen. Boeken over minimaliseren werken ook goed. Door al je spullen door te gaan, zie je hoeveel je al bezit. Door spullen weg te gooien, weg te geven en/of te verkopen, krijg je meer ruimte in huis. En voelt het als minder noodzakelijk om groter te gaan wonen. Bovendien: eigenlijk is je huis nooit te klein, maar heb je gewoon altijd te veel spullen.drang naar meer

4. Deze tip is voor Funda-verslaafden zoals ik

Ik verwijder de app geregeld, maar download ‘m dan toch weer. Het is een mix van nieuwsgierigheid en FOMO (fear of missing out). Ondanks dat ik van ons huis en grote tuin hou, ben ik altijd bang om mijn droomhuis te missen. Ja, ik blijf ook een mens. Mijn man vindt het belachelijk, maar ik kom van deze gekke eigenschap maar niet af. Af en toe (zeg 1 á 2 keer per jaar) komt er een huis beschikbaar waar ik enorm van ga kwijlen. Mijn truc om de wens te verhuizen te onderdrukken, is om online uit te rekenen wat de maandlasten zouden zijn. Dus gewoon even het hypotheekbedrag invoeren en kijken wat daar wonen elke maand aan hypotheek zou kosten. Daar schrik ik dan zo van, dat ik weer extra van mijn eigen, betaalbare huisje hou. Zo veel extra geld betalen, heb ik er écht niet voor over. Dan zou ik andere dingen – die me weĺ heel blij maken – niet meer kunnen doen.

5. Ga onderscheid maken tussen wants en needs

Tot die eerste categorie horen de wensen die je gewoon graag wilt realiseren. In de tweede categorie scharen we alles wat we echt nodig hebben. Een auto bijvoorbeeld kan in beide categorieën passen. Als je de auto nodig hebt om op je werk te komen en OV geen optie is, kan het een heuse need zijn. Maar dat jij per se een cabrio met stoelverwarming wilt? Ja, dat deel van je wens is een want. We halen deze twee categorieën vaak door elkaar. We zetten sommige wants ook in de categorie needs, om het voor onszelf recht te praten. ‘Ik heb die nieuwe EarPods echt nodig, want zonder muziek in de trein zitten maakt me ongelukkig.’ Ja, leuk geprobeerd. Een gewone en veel goedkopere koptelefoon kan natuurlijk ook best. En dan nog is het eerder een want dan een need.Ik zeg niet dat je nooit meer iets mag kopen wat je niet per se 100% nodig hebt. Maar door eerlijk tegen jezelf te zijn, kun je wel beter keuzes maken. En heel wat geld in je zak houden. Weg met die drang naar meer!

6. Heb veel aandacht voor je grote doelen

Mijn grote doel, die me het gelukkigst maakt, is financiële onafhankelijkheid. Bedenk wat jouw grootste doel is. Waarschijnlijk is dat niet meer, meer, meer. Laat die drang naar meer los. Denk aan je doel, praat erover, hang een foto ervan op in je huis. Door veel focus te hebben voor dit doel, word je minder verleid door andere, minder belangrijke doelen. Want je enthousiasme voor the bigger picture is zo groot dat je minder/niet met andere dingen bezig bent.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop