Alles wordt duurder, heb jij recht op potjes en regelingen?

Nederland heeft best wat potjes met geld, waar je misschien recht op hebt. Welke zijn dat? Saskia zet ze voor je op een rij.

De prijzen schieten omhoog. Van energie, benzine tot boodschappen. Alles wordt duurder. Had je al een strak budget om het allemaal te redden? Dan is dat nu misschien niet meer genoeg. Je koopt van hetzelfde geld minder. Of je budget moet omhoog. Maar wat als dat niet kan? Check vooral waar je recht op hebt.

Steuntje in de rug

Wie een laag of geen inkomen heeft, krijgt soms steun van de overheid of gemeente. Denk hierbij aan een toeslag, bijstand of tegoedbonnen. De gemeente heeft hier potjes voor. Wat je krijgt, hangt af van je situatie. Er is een inkomensgrens. Dus hoeveel komt er binnen? Is dat lager dan de grens, dan heb je – als je aan alle voorwaarden voldoet – recht op extra geld. Soms is er ook een vermogensgrens. Iemand met een laag inkomen krijgt bijvoorbeeld geen huurtoeslag als hij een hele flinke spaarrekening heeft.

Maar dat is niet altijd zo. Sommige steuntjes zijn er voor iedereen.

Deze toeslagen en potjes zijn er

Een toeslag is een aanvulling op je inkomen. Van de Belastingdienst krijg je dan elke maand een bedrag. Hoeveel dat is, verschilt per persoon. Er zijn 4 soorten toeslagen:

  • Zorgtoeslag
  • Huurtoeslag
  • Kinderopvangtoeslag
  • Kindgebonden budget

Deze toeslagen zijn er als tegemoetkoming in de kosten voor zorg, wonen en kinderen. Je hebt recht op een toeslag als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Deze verschillen per toeslag. En hebben te maken met je inkomen en/of vermogen. Heb je bijvoorbeeld een laag inkomen en kinderen? Dan heb je misschien recht op het kindgebonden budget als aanvulling op de kinderbijslag.

Dit is het sociaal minimum

Naast de vier toeslagen van de Belastingdienst, is er de toeslag van het UWV. Deze krijg je als je onder het sociaal minimum komt. Dit is volgens de overheid het minimale bedrag dat je nodig hebt om van te kunnen leven. Elk half jaar wordt dit normbedrag vastgesteld. Wat de bedragen zijn, zie je hier.

Komt jouw inkomen onder die grens? Dan kun je een aanvulling van het UWV krijgen. Maar ook hier gelden weer voorwaarden. Of je er recht op hebt, hangt af van je werksituatie, leefsituatie en inkomen.

Potjes van de gemeente

Een bijstandsuitkering vraag je aan bij de gemeente. Dit is de algemene bijstand. Wie al een langere tijd een laag inkomen heeft, heeft soms recht op een individuele inkomenstoeslag. Dit is een aanvulling op je inkomen. Deze toeslag vraag je aan bij de gemeente waarin je woont.

Gemeenten krijgen geld van de overheid, en hebben dus potjes, om inwoners te helpen bij schulden. Hoe zij dat doen, bepaalt de gemeente zelf. Daarom is er soms in de ene gemeente meer mogelijk dan in de andere gemeente. Vraag bij je gemeente na wat voor extra ondersteuning er is, en of je er recht op hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen, tegoedbonnen of een woonkostentoeslag

Tegemoetkomingen voor iedereen

Ook zijn er allerlei financiële tegemoetkomingen. En deze zijn er niet alleen voor mensen met een laag of geen inkomen. Zo’n tegemoetkoming is landelijk of lokaal. Het gaat via de overheid, zoals de tegemoetkoming scholieren of dubbele kinderbijslag. Of via de gemeente.

Via de tool BerekenUwRecht van het Nibud bereken je op welke potjes je recht hebt. Helaas doen nog niet alle gemeenten mee. In dat geval: stap naar je gemeente en vraag wat de opties zijn.

De berekening via het Nibud is wel een schatting, een regeling aanvragen doe je altijd via de officiële instantie. En zij bepalen uiteindelijk de uitkomst.

Check, check, dubbelcheck

Een toeslag is een voorschot. Per persoon schat de overheid – op basis van je inkomen – waar je recht op hebt. En aan het eind van het jaar rekent de Belastingdienst uit of je recht had op meer of minder. Had je recht op minder? Dan moet je (een deel van) het voorschot terugbetalen. En andersom. Wie recht had op meer, krijgt dat uitbetaald.

Stel, je vraagt nu huurtoeslag aan. Dit krijg je, want je voldoet aan de voorwaarden. Maar in de loop van het jaar ga je samenwonen. Het inkomen van je partner telt dan ook mee. Waardoor jullie boven de grens uitkomen. Zet je de toeslag niet stop? Dan moet je alles waar je geen recht op had, terugbetalen. Let daar goed op. Want het kan om behoorlijke bedragen gaan.

Check altijd alle regeltjes. En zodra iets in je situatie verandert, check je het opnieuw. Ga je bijvoorbeeld meer verdienen? Krijg je een lease auto van de zaak? Of ga je samenwonen? Dat kan allemaal invloed hebben. Onthoud dat. Want achteraf terugbetalen wil je niet.

Potjes en regelingen, vraag hulp

Toeslagen en aanvullingen aanvragen kan ingewikkeld zijn. Je moet je soms door een wirwar van regels en voorwaarden worstelen. Veel mensen lopen zo geld mis. Dat is zonde, want je hebt er gewoon recht op. Kom je er niet uit? Vraag om hulp! Bel bijvoorbeeld de Belastingtelefoon of klop aan bij je gemeente.

Dit verhaal is ook verschenen als podcast

Volg ons op Spotify en mis niks

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.