6 spaarspelletjes die sparen bijna vanzelf laten gaan

Sparen is leuk. Ja, echt! We geven je zes manieren om er zelfs je hobby van te maken. En dan gaat het bijna als vanzelf.

Door Renée

Wanneer ik zeg dat sparen mijn hobby is, krijg ik weleens vreemde blikken. “Ik kan wel leukere dingen bedenken,” zeggen mensen dan. Dat snap ik. Ik kan ook heel veel leukere dingen verzinnen. Lekker op vakantie met mijn gezin, bijvoorbeeld. Of lekker eten bij die ene heel goede Italiaan in ons dorp. Voor die dingen heb je wel weer geld nodig. Dus ja, zo is de cirkel rond. Door sparen leuk te gaan vinden, kan ik veel andere leuke dingen ook doen. 

Sparen zie ik als een middel om een doel te bereiken. Dat doel is vaak heel gaaf. Zo lieten wij onlangs van bij elkaar gespaard geld een tuin aanleggen. Wat genieten we daar enorm van met zijn vieren. Voor iedereen die even moet wennen aan het idee dat sparen leuk kan zijn, deel ik 6 manieren om van sparen een spelletje te maken.

1. Ga bingosparen
Ga naar de winkel en koop een pak bingokaarten. Die hebben ze bijvoorbeeld bij de Action. Koop alleen de bingokaarten en koop niet de rest van de winkel ook leeg, anders wordt sparen deze maand lastig.
Oké, we gaan bingosparen. Hoe werkt dat? Iedere week streep je één bedrag van de kaart af, dat je daarna in je spaarpot doet of op je spaarrekening zet. In de meeste gevallen is beginnen met de hogere bedragen het beste, zodat je aan het einde van de maand (wanneer je misschien niet zoveel geld meer over hebt) alleen nog de lage bedragen hoeft af te strepen. Een potje geld-bingo met jezelf.

Speciaal voor onze lezers maakten we speciale PorteRenee-bingospaarkaarten. Je kunt ze hier downloaden.


2. Twee vliegen in één klap
Kies een gewoonte waar je vanaf wilt. Misschien schelden, roken of Amerikaanse reality tv kijken. Het idee is dat je hiermee gaat stoppen, en dat als je het toch doet je geld in een potje moet stoppen. Een euro voor ieder scheldwoord of 10 euro voor iedere sigaret die je toch rookt. Het mes snijdt zo aan twee kanten. Je komt hopelijk van je slechte gewoonte af en je spaart ondertussen wat spaargeld bij elkaar.

3. Game on
Nog een spaarspelletje: doe een wedstrijdje met een vriend, vriendin, collega en of je partner. Spreek een spaarbedrag af en kijk wie dat het eerste behaalt. Je kunt in plaats van een bedrag ook een percentage afspreken van je inkomen, bijvoorbeeld 10%. Dat is eerlijker wanneer je niet ongeveer hetzelfde inkomen hebt. Zo is het voor jullie allebei precies even moeilijk om dat doel te bereiken. Degene die als eerst het doel behaalt, trakteert ergens op. Een avondje bioscoop, bijvoorbeeld. En dat doe je dan natuurlijk van je spaargeld.


4. Verboden geld
Kies een muntstuk of een geldbriefje dat je nooit in je portemonnee mag houden. Het verboden geld noemen we deze manier van sparen. Kies je bijvoorbeeld munten van twee euro? Wanneer die in je portemonnee zitten, moet je ze elke dag in je spaarpot stoppen. Je kunt ook fanatieker te werk gaan en voor briefjes van vijf euro kiezen. Let op: deze manier van sparen werkt alleen wanneer je nog contant geld gebruikt.


5. Je saldo afronden
Ben je iemand die alles pint, dan kun je een variant maken op de spaarmanier die hierboven staat. Bijvoorbeeld door te zeggen dat het saldo op je rekening nooit op een oneven of even getal mag eindigen. Is dit het geval, dan rond je het af, zodat het weer goed is. Het verschil maak je natuurlijk over naar je spaarrekening. Doe dit elke dag even en je spaart een leuk bedrag bij elkaar.


6. Zet alle korting weg
Alle korting die je vanaf nu krijgt, gaat naar je spaarrekening. Boodschappen die 35% goedkoper waren? €100 van je nieuwe wasmachine af onderhandeld? Goed bezig. Maak het allemaal over naar je spaarrekening. Het motiveert je ook nog eens om vaker korting te krijgen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop