“We zijn hypotheekvrij en hebben €140.000 spaargeld”

Valerie (43) en Kees (43) hebben hun huis volledig afbetaald en een flinke spaarpot. Ze werken parttime, sparen nog steeds iedere maand een mooi bedrag en doen graag leuke dingen. Sparen én genieten dus.

“We zijn hypotheekvrij. In 2011 kochten we ons huis voor €400.000. We sloten een hypotheek af van €200.000 en de rest financierden we zelf. We hadden flink wat gespaard, verkochten ons eerste huis met overwaarde en kregen een schenking van een ton van mijn ouders. Vanaf 2011 losten we iedere jaar het maximale bedrag af, waardoor we nu geen woonlasten meer hebben. Het huis moet toch een keer afbetaald worden, dus waarom wachten tot we oud zijn? Nu kunnen we allebei parttime werken en veel bij de kinderen zijn zonder dat het financieel een probleem is. Dat vinden we fijn.”

En de spaarrekening is nog steeds goed gevuld zeg.

“We hebben naast ons huis een vermogen van €140.000. Ongeveer €30.000 daarvan zijn beleggingen en een pensioenpotje. De rest staat op de spaarrekening. Voordat de kinderen geboren werden, werkten we allebei fulltime en in die tijd spaarden we al goed. Ons spaargeld staat overigens wel bij verschillende banken in verband met de negatieve rente die we anders moeten betalen. We zijn goede spaarders, maar kunnen ook geld uitgeven. Sparen en genieten gaan prima samen, als je maar goed nadenkt over je uitgaven. Wij geven niet gedachteloos geld uit, maar halen bijvoorbeeld wel geld van onze spaarrekening voor een vakantie. In de zomer gaan we graag naar een 5-sterren camping in het buitenland. We huren dan een luxe accommodatie en beknibbelen daar niet op.”

Hebben jullie al een doel voor dit spaargeld?

“We hebben voor dat geld nog geen specifiek doel. Ik zie ons bijvoorbeeld nog wel eens een tweede huisje kopen, maar dan voor onszelf. Iets kopen voor de verhuur zie ik niet zo snel gebeuren.”

Let je op aanbiedingen als je boodschappen doet?

“Ik pak regelmatig goede aanbiedingen via de Scoupy-app en let in de winkel ook wel op. Maar het is niet zo dat ik zo goedkoop mogelijk de boodschappen doe. Ik vind het ook fijn om lekkere dingen te kunnen kopen. In het booschappenbudget zitten overigens ook koopzegels. Heb ik een vol boekje? Dan gaan we iets leuks doen met elkaar. Dat kunnen we natuurlijk ook doen zonder die zegeltjes, maar ik vind het gewoon leuk om zo wat extra te sparen.”

Je geeft €450 per maand uit aan kleding, drogist en extra booschappen. Is dat potje iedere maand leeg?

“We betalen van alles uit dit potje. Als Kees bijvoorbeeld de muren een andere kleur wil verven, betaalt hij de verf met dit geld. Of als de jongens een nieuwe fiets nodig hebben spreken we ook dit potje aan. Kleding gaat ook van dit budget. Ik combineer dure en goedkopere items. Die €450 gaat dus echt wel op iedere maand.”

Hoeveel auto’s rijden jullie voor €200 per maand?

“We hebben twee auto’s. Een kleine die we afrijden en een wat grotere. Kees zou best wel een nieuwe auto willen, maar dat vinden we gewoon te duur. En we rijden maar heel weinig, want we fietsen meestal naar ons werk.”

Geef je makkelijk geld uit aan leuke dingen doen?

“Ik vind het ontzettend belangrijk om te genieten. In onze omgeving hebben we helaas al een aantal keer meegemaakt dat er iemand te jong overleed. Dat doet je beseffen dat nu genieten belangrijk is. Toen Kees en ik vijf jaar getrouwd waren, zijn we naar een sterrenrestaurant gegaan. Daar had ik voor gespaard. Lange tijd stopte ik al het kleingeld dat in mijn portemonnee zat in een potje. Dat gaat best hard. Maar ook samen met vriendinnen een hapje eten in een leuk restaurant doe ik graag. En Kees geniet ervan om af en toe met vrienden bij te praten in de kroeg.”

Sporten jullie alle vier?

“Ik ga naar de sportschool en de kinderen zitten op voetbal. Maar uit het abonnementenpotje betalen we ook de krant. We hebben een weekend-abonnement. Op zaterdagochtend met een kop koffie en de krant het weekend starten vind ik heerlijk.”

Voel je je enorm rijk?

“We zijn hypotheekvrij en hebben een mooi spaarbedrag. Stel dat er iets gebeurt, dan hoeven we niet in paniek te raken. Dat we geen geldzorgen hebben voelt heel fijn en inderdaad wel rijk.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop