“We betalen twee hypotheken én sparen €800 per maand ”

Charlotte (29) en Luuk (36) verhuizen binnenkort naar een veel groter huis. En dat terwijl hun maandlasten niet omhoog gaan en ze ook nog ruimte hebben om flink te sparen. Kijk mee in hun kasboek.

“Na de zomer verhuizen we naar een nieuwbouwwoning, maar eind juli vorig jaar tekenden we de akte al. Vanaf dat moment moesten we hypotheekrente gaan betalen. In het begin is dat nog heel weinig en ontvang je zelfs nog rente op het geld dat in het bouwdepot zit, maar naarmate het huis verder af is, moet je steeds meer betalen. We betalen nu dus zo goed als dubbele woonlasten. Gelukkig is dat geen problemen. We sparen alsnog €800 per maand en houden iedere maand nog geld over.”

Waar gaven jullie dat extra geld aan uit toen jullie nog geen dubbele hypotheeklasten hadden?

“Aan verschillende dingen. Een paar jaar geleden maakten we bijvoorbeeld een reis door Canada. Maar we hebben ook geïnvesteerd in de verbetering van ons huidige huis. Zo hebben we een extra zolderkamer gemaakt, een nieuwe keuken gekocht en dakkapellen laten plaatsen. Voor al die uitgaven sparen we. We zijn goede spaarders als we een doel hebben. Dan gaan we er helemaal voor. Is er geen doel? Dan geven het geld toch heel makkelijk uit aan andere dingen. Niet dat ik heel impulsief ben, maar dan ga ik toch wat makkelijker los in de stad.”

Kunnen jullie je eigen huis straks goed verkopen?

“Dat verwachten we wel. We kochten het tien jaar geleden voor een prikkie. Het was crisistijd en voor €165.000 kochten we een tussenwoning. Nu krijgen we er het dubbele voor. Fijn, want die overwaarde stoppen we weer in ons nieuwbouwhuis. Onze hypotheeklasten blijven gelijk, maar we wonen straks wel bijna twee keer zo groot. Het huis wordt goed geïsoleerd, we krijgen ook zonnepanelen en zijn van het gas af. Op de energiekosten besparen we dus ook. En we gaan dichterbij school en ons werk wonen. Nu hebben we nog twee auto’s, maar dan gaat er eentje weg. Dat scheelt ook weer geld.”

Jij werkt in de kinderopvang. Hoe vind je het in Nederland geregeld met de toeslagen?

“Natuurlijk is het fijn dat er toeslagen zijn, maar ik vind het wel krom dat je in de toeslagen wordt gekort als je meer gaat werken. Ik ben een tijdje geleden een dag meer gaan werken en krijg minder toeslagen. In verhouding werk ik dus voor minder geld. Maar ik ben blij dat ik een baan heb en we hebben het financieel goed. Dat is ook wel anders geweest.”

Vertel eens…

“Tien jaar geleden leerde ik Luuk kennen en vrij snel daarna raakte ik zwanger. Het was crisistijd, ook in de kinderopvang. Het was ongelooflijk moeilijk een vaste baan te vinden en tot overmaat van ramp kwam ik erachter dat Luuk nog een schuld had van €10.000 die afbetaald moest worden. Financieel was het een zware tijd en we moesten echt ieder dubbeltje omdraaien. Ik ben echt heel blij dat we nu een hele stabiele financiële situatie hebben.”

Werk je met potjes en budgetten?

“Ja dat doe ik zeker en ik hou me goed aan de budgetten. Iedere maand pin ik €450 voor de boodschappen en daar red ik het mee. Alleen als er iemand jarig is of tijdens de feestdagen geef ik meer uit. Dat geld haal ik dan uit het potje overig. Ik probeer altijd goed te kijken waar ik op kan bezuinigen. Zo kijk ik ieder jaar of overstappen naar een andere zorgverzekeraar of energieleverancier loont, hoeven we echt niet de nieuwste telefoon en vind ik het geen probleem om de kringloop af te struinen naar leuke kleding.

Kleding betalen we ook uit het potje overig. Voor mezelf geef ik niet veel uit. Ik heb nog twee zussen en wij ruilen vaak kleding. En Maud draagt veel kleding die Lieke niet meer past. Toen Roos geboren werd heb ik veel op Marktplaats gekocht. Ik vind het echt zo zonde om een nieuwe kinderkamer en kinderwagen te kopen. Je gebruikt het toch maar kort. En tweedehands vind je het echt toffe dingen.”

Straks zijn jullie verhuisd. Hebben jullie alweer nieuwe spaardoelen bedacht?

“Dan gaan we sparen om de hypotheek versneld af te lossen. Ik ben nog jong en als ik vijftig ben zijn we sowieso hypotheekvrij, maar misschien lukt het wel eerder. Het lijkt me heerlijk om dan lage lasten te hebben. Dan kan ik bijvoorbeeld minder gaan werken en vrijwilligerswerk doen in een verzorgingshuis. Dat lijkt me fijn om te kunnen doen.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!