“Voor corona gaven we soms € 1000 per maand uit aan horeca”

Mariël (29) en Lucas (30) leefden tot twee jaar geleden als heuse juppen. Horeca was wel een heel grote kostenpost. Door de lockdowns vanwege corona ging het roer om. Nu houden ze elke maand een flink bedrag over om extra af te lossen en te beleggen.

“Elke dag een kop koffie op het station (want ja: dat is zo lekker wakker worden), een luxe broodje op het werk en snack op de terugweg bij de AH To Go: dat soort uitgaven waren tot begin 2020 dagelijkse kost. Net als buiten de deur lunchen in het weekend en ’s avonds een hapje eten in de stad. Zelf koken? Dat kwam in ons weekend-woordenboek niet voor. Het schoot z’n doel een beetje voorbij. Toen alles stil kwam te liggen, hielden we ineens honderden euro’s per maand over.”

Maar die € 40.000 spaargeld, dat kan toch niet alleen door de gesloten horeca komen?
“Nee, maar dat hebben we wel in pak ‘m beet twee jaar bij elkaar gespaard. Alles kwam begin 2020 samen. Precies rond die tijd kochten we ons eerste huis, dus we gingen van huur naar koop. We verdienen allebei inmiddels ook een stuk meer. We konden niet op vakantie, winkels en horeca waren dicht. Het heeft onze ogen geopend. ‘Wat waren we gek’, denk ik nog wel eens terug aan de tijd waarin onze salarissen er lachend doorheen gingen. We zagen ineens in dat we een flinke buffer op konden bouwen als we onze uitgaven een beetje in toom hielden.”

Wat doen jullie nu met al die honderden euro’s die jullie overhouden?
“Beleggen en extra aflossen op de hypotheek. Want die maandlasten van ons koophuis vonden we best hoog: ongeveer € 1.600. Dat is nu toch al een kleine € 100 minder door het aflossen en het sneeuwbaleffect. Voorlopig gaan we daar lekker mee door, zolang het kan. Net als met beleggen. We zijn allebei vrij risicomijdend, dus begonnen we voorzichtig. Inmiddels hebben we wat meer vertrouwen op zak en beleggen we maandelijks zo’n € 1.000 in indexfondsen.”

Jullie keren jezelf elke maand € 300 zakgeld per persoon uit. Hoe zit dat?
“Dat bedrag hebben we eerlijk gezegd een beetje uit ons duim gezogen toen we een huis wilden kopen. Sindsdien hebben we het zo gelaten. Het leek ons destijds een goed idee om dedicated samen te gaan sparen op de gezamenlijke rekening. Voor die tijd was het onoverzichtelijk wat op welke rekening stond. Dat zakgeld, daar heeft de ander niks mee te maken. Dat mag op aan leuke dingen. We sparen allebei voor weekendjes weg met vrienden en betalen er etentjes van als we zonder elkaar op pad gaan. Al los ik er trouwens ook mijn studieschuld mee af. Op is ook echt op; we boeken niet terug van de gezamenlijke rekening, daar zijn we te trots voor. Het helpt ons enorm om bepaalde uitgaven binnen de perken te houden.”

Wat zijn de financiële plannen voor de komende jaren?
“Vooral een buffer opbouwen voor later. We dromen van een gezin en willen op den duur misschien wat minder gaan werken. Fijn als we daar de ruimte voor hebben. En nog wat opknapwerk aan het huis: de tuin, badkamer en keuken. We doen bewust niet alles tegelijk. Het gevoel houden dat je er hard voor blijft werken, vinden we allebei wel fijn. Zo blijft het ook leuk om hard te sparen.”

Zijn jullie dan niet een beetje doorgeslagen in het sparen?
“Lucas vraagt wel eens grappend wanneer er een poster van (Porte)Renee boven ons bed komt te hangen. Eerlijk is eerlijk: mede door een platform als PorteRenee ben ik op een andere manier naar geld gaan kijken. Het heeft ons veel inzichten opgeleverd. Al zien we ook wel in dat de afgelopen jaren heel rooskleurig waren qua sparen. Als straks alles weer kan, maken we vast een kleine inhaalslag. We zijn bijvoorbeeld niet van plan om op vakanties te bezuinigen.”

Jullie genieten dus nog wel?
“Volop! We doen genoeg leuke dingen. Iets meer met mate dan voorheen. Als we uit eten gaan, doen we het goed. We betalen met liefde een flinke rekening. Maar buiten de deur eten puur omdat we zelf geen zin hebben om te koken? Daar zijn we mee gestopt. En ik zwicht nog gerust eens in de week voor een kop koffie to go: alleen niet meer elke dag. Dat scheelt op jaarbasis een hoop geld.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop