Het sneeuwbaleffect helpt je je hypotheek aflossen

Views 3.71k

Het sneeuwbaleffect helpt je om je hypotheek sneller af te lossen. Hoe dat precies werkt, leg ik je uit. 

Door Renée

Klinkt misschien als hogere wiskunde: je hypotheek sneller aflossen door het sneeuwbaleffect. Het is een stuk minder ingewikkeld dan je zelf misschien denkt. Het sneeuwbaleffect is een geweldige manier om het aflossen van je hypotheek – zonder extra inspanning of kosten – steeds harder te laten gaan.

hypotheek aflossen

Wij losten een tijd lang iedere maand €1.000 extra af op onze hypotheek. Een flink bedrag! Door die aflossing ging er €3,77 per maand van ons verplichte maandbedrag af. Nu kun je denken: dat is niet veel. Tuurlijk, voor €3,77 per maand koop je net een brood, een pot pindakaas en een banaan. Wat trouwens een prima lunch oplevert. Rijk word je van die besparing niet. Maar ho, je vergeet iets. Die €3,77 per maand bespaarden we wel elke maand en voor de rest van de looptijd van onze hypotheek. In ons geval was dat nog 29 jaar. Als je de besparing dan doorrekent, is het opeens wel indrukwekkend.

Een maandelijkse extra aflossing van €1.000 is hoog. Het sneeuwbaleffect krijg je ook bij lagere bedragen. Het werkt ongeacht hoeveel je kunt aflossen.

Hoe werkt het nu precies?

De besparing die ontstaat doordat je extra aflost, ga je gebruiken om de volgende keer mee af te lossen. Laten we het voordeel van de 3,77 lagere woonlasten er weer even bij pakken. Die aflossing van ons levert in de eerste maand dus een besparing op van 3,77. We kunnen dat geld uit gaan geven. We kunnen het ook inzetten om onze maandelijkse extra aflossing mee te vergroten.

Wij stoppen die €3,77 die we besparen dus niet in je onze portemonnee, maar voegen ‘m toe aan de €1.000 die we al maandelijks aflosten. De volgende aflossing wordt dus €1.003,77. Een hogere aflossing betekent ook een grotere besparing op je maandlasten. Die nieuwe aflossing levert nu geen €3,77 aan besparing op, maar misschien wel €3,80. Die €3,80 tel je ook weer op bij je aflossingsbedrag. Die aflossing wordt dan €1.000 + €3,77 + €3,80 = €1.007,57. Het bedrag dat je kunt aflossen wordt zo groter en groter. In het begin lijkt dat niet zo hard te gaan, maar al snel groeit het immens snel.

Je kent het beeld wel van een sneeuwbal die van een helling rolt vast wel. Die wordt steeds een beetje groter en groter. Hij pakt hier en daar een stukje sneeuw mee en groeit steeds harder. Dat effect creëer je op deze manier ook wanneer je je besparing steeds weer gebruikt om verder mee af te lossen.

LEES OOK 👁️👁️  "Zo spaarde ik € 20.000,- als alleenstaande moeder"

Het aflossen van je hypotheek is een langetermijnproject. Tenminste, als er niet plots een rijke oom of tante overlijdt die zijn of haar gehele vermogen aan jou doneert. Aflossen gaat beetje bij beetje. Zeker in het begin kan het effect van een aflossing tegenvallen. Je sluist weer eens een paar honderd euro weg en krijgt een brief van de bank dat dit je maandelijks €1,50 oplevert. Dan is opgeven verleidelijk. Ik zeg: hou vol. Wij zijn nu een paar jaar bezig en zijn flink in maandlasten gedaald. Wij betalen nu al dik €400 bruto minder dan we deden toen we nog niks afgelost hadden. Dat maakt écht flink verschil.

En voor de korte termijn zijn er de PorteRenee Geld Enveloppen!
NIEUW!
Download ze alle 21 en print ze uit

Dit sneeuwbaleffect kun je trouwens ook gebruiken bij het aflossen van andere schulden, zoals je studieschuld of een persoonlijke lening bij de bank.


BESTEL ALVAST: DE NIEUWE MONEY PLANNER
  • Bestel hier en ontvang de Money Planner direct op de deurmat zodra die gedrukt is
  • Je krijgt ook 12 motiverende podcasts bij het boek
  • Én de gratis begeleidende cursus die je alleen bij de eerste druk krijgt