Kasboek Sharon: “Ons boodschappenbudget is €1.300 per maand”

Sharon (36) en haar man Bert (41) delen hun rijkdom graag met anderen. Ze geven gul aan goede doelen. En leren hun vier kinderen dat ook te doen.

Als ik naar je kasboekje kijk, valt me als eerste het boodschappenbudget van bijna € 1.300 op. Wat vind je daar zelf van?
“Ik vind het heel veel! Het boodschappenbudget was vorig jaar ongemerkt € 1.400, daar schrok ik van. Ik ben daarom jullie Money Planner gaan gebruiken en heb de boodschappencursus gedaan. Inmiddels hebben we het teruggebracht naar zo’n € 1.200, inclusief koopzegels. Alsnog een hoop geld, daar kan vast nog wat vanaf. Weekmenu’s opstellen helpt. Maar als ik regelmatig hier en daar nog een product moet halen, sta ik toch zo weer met € 30 aan boodschappen bij de kassa.”

Dat tikt inderdaad snel aan. Maar met zo’n bedrag spaar je zeker veel koopzegels?
“Klopt, daar spaar ik elke maand € 100 mee. Dat gaat rechtstreeks in de leuke-dingen-pot. Laatst hebben we een abonnement bij de dierentuin afgesloten. Superleuk!”

Wat me ook opvalt is die lage hypotheek. Dat is lekker zeg. Hoe heb je dat geregeld?
“Vorig jaar zijn we overgestapt van hypotheekverstrekker. We betaalden eerst € 800 per maand. We hadden een vrij hoge rente, dus we zijn met een adviseur gaan kijken of het anders kon. En dat was het geval. We stapten over naar een andere hypotheekverstrekker met een lagere rente. We moesten wel een boete betalen, omdat we het contract openbraken. Maar dat was het waard, want we besparen nu maandelijks een paar honderd euro.”

Enne, dat kledingbudget. Dat is laag voor zes personen. Vertel, ik wil al je tips!
“Haha ja, € 150 per maand voor zes personen is niet veel inderdaad. Ik gebruik ook de kinderbijslag die we elk kwartaal krijgen voor kleding, dat is € 550. Tijdens de grote kledingwissel in het voor- en najaar verkoop ik te kleine kleding van de kinderen op beurzen en via Vinted. De opbrengst daarvan gebruik ik weer om ‘nieuwe’ kleding van te kopen. Ik doe dit op Vinted, in tweedehandskledingwinkels en vooral op dezelfde kledingbeurzen waar ik ook onze kleding verkoop. Ik denk dat 90% van onze kleding niet nieuw is. Als de kasten vol hangen en er mist nog iets, dan pas koop ik iets nieuw.”

Slim, maar dat kost ook wel veel tijd.
“Klopt, maar het is echt een hobby. Ik vind het superleuk om te doen.”

Wat vinden de kinderen ervan dat hun kleding vooral tweedehands is?
“Ze vinden het helemaal leuk. Vroeger kocht mijn moeder ook vooral tweedehands, maar ik vond het echt verschrikkelijk. Mijn dochter vraagt zelfs of ze mee mag als ik tweedehandskleding ga kopen. Mijn kinderen ervaren het echt als gelijkwaardig aan nieuw.”

Wat goed! En door onder andere hierop te besparen, houden jullie een mooi bedrag over om te sparen. Hoe pak je dat aan?
“We sparen met veel kleine potjes. Deze zomer moet mijn auto bijvoorbeeld een grote reparatie krijgen van € 1.000. Daar zet ik nu al elke maand € 100 voor apart. Ik wil nog weleens wat uit andere potjes loodsen, maar mijn man is heel strikt daarin.”

Heb je een specifiek spaardoel?
“Momenteel is dat het opschuren van de vloer. We hebben een houten vloer, dus dat kan zomaar € 2.000 kosten. En in het voorjaar willen we een nieuwe schutting. We hebben veel van dat soort kleinere doelen. En het zou leuk zijn als we op een gegeven moment de hypotheek eerder kunnen aflossen. Maar er zijn eerst nog zoveel andere dingen.”

Jullie geven ook gul aan goede doelen.
“We willen graag delen, zo staan wij in het leven. We hebben het hartstikke goed in Nederland. We wonen mooi en hebben vier kinderen. Wat een rijkdom! Wat we dan kunnen missen, deel ik graag met mensen die het niet zo getroffen hebben. We steunen bijvoorbeeld het Ronald McDonald Huis, Artsen zonder Grenzen, KWF en de kerk.”

Nemen jullie deze gedachte, van geld delen, ook mee in de opvoeding? Bijvoorbeeld dat een deel van het zakgeld naar een goed doel moet gaan?
“Het zakgeld van onze kinderen is gebaseerd op hun leeftijd. Rachel is 13 jaar, dus zij krijgt € 13 per maand. We willen hen leren om met geld om te gaan door zelf bijvoorbeeld fouten te maken, maar we willen ook dat ze leren sparen. Daarom mogen ze de helft van het geld wat op hun rekening staat uitgeven en de rest moet blijven staan om mee te sparen. Als ze iets willen kopen dat meer dan € 100 kost, moet 5% van dat bedrag naar een goed doel gaan. Dat doel mogen ze dan zelf kiezen.”

Wauw! En is er al wat geld naar een goed doel gegaan?
Een tijdje terug wilden onze twee oudste kinderen samen een Nintento Switch kopen. Ze zochten toen zelf naar een goed doel. De één wilde iets geven aan kinderen in Nederland die zelf geen cadeautjes krijgen, terwijl de ander meer voor een donatie aan een aardbevingsgebied voelde. Op deze manier krijgen ze van alles een beetje mee: ze leren sparen, delen én met geld omgaan.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop