Kasboek Nadie: “Zorgverzekeringen vergelijken vind ik een superleuk klusje”

Nadie (26) stapt sinds haar achttiende ieder jaar over van zorgverzekering. Dat leverde haar een besparing van zo’n € 630 op. Des te meer geld kan ze doorsluizen naar haar spaarpotje voor die ene droom: het kopen van een vakantiehuisje.

In dit kasboekje staan alleen jouw inkomsten en uitgaven, en niet die van jouw man, klopt dat?
“Ja, ik vond het onhandig om ook zijn kosten volledig in kaart te brengen. We hebben samen een rekening waarvan we onze hypotheek, energierekening, internet en andere gezamenlijke lasten betalen. Van die kosten staat de helft in mijn kasboekje. Daarnaast hebben we aparte uitgaven. Zo betaal ik mijn eigen laserontharing, mijn man betaalt voor zijn motor en voor dierlijke producten. Ik ben veganist en wil daar uit principe niet aan meebetalen.”

Dus jullie gaan beiden over de financiën thuis?
“Nou, over het algemeen ben ik van de Excelsheets en het uitzoeken van de meest voordelige opties voor ons allebei. Maar we kijken beiden naar aanbiedingen voor de boodschappen en mijn man maakt een weekmenu. En ieder jaar ga ik er in december een middag goed voor zitten om zorgverzekeringen te vergelijken. Dat vind ik een heel leuk klusje.”

Dat is nog eens een lucratieve hobby! Vertel, hoe pak je dat aan?
“Ik bekijk eerst op verschillende vergelijkingssites welke verzekeringen het best scoren op prijs-kwaliteitverhouding voor de basispremie. Voor mijn man kies ik voor een verhoogd eigen risico, omdat hij weinig zorgkosten heeft. Voor mezelf stel ik mijn eigen risico op € 385 in, onder andere omdat ik medicatie nodig heb voor mijn schildklier. De drie tot zes verzekeringen die als beste uit de bus komen, ga ik verder vergelijken.”

Wat is de volgende stap in het vergelijkingsproces?
“Berekenen welke zorgkosten we verwachten te gaan maken. Ik verwacht komend jaar zeven à negen fysiobehandelingen nodig te hebben en naar de osteopaat te gaan. Met de tandarts overleg ik of ik volgend jaar foto’s nodig heb en ik vraag naar de nieuwe tarieven. Vervolgens reken ik per zorgverzekeraar verschillende scenario’s uit. Wat ik kwijt zou zijn zonder aanvullende pakketten en wat mét.”

Kasboekje Nadie

Zijn er nog andere factoren die je meeneemt in je vergelijking?
“Ik kijk welke ziekenhuizen en behandelaars gedekt worden, dus waar de verzekeraar een contract mee heeft. Eén keer ben ik niet voor de goedkoopste optie gegaan, omdat bij die verzekering de ziekenhuizen in onze buurt niet werden vergoed en we toen wisten dat dat wel nodig zou zijn.”

Goed punt om op te letten! En, welke winnaars kwamen er dit jaar bij jullie uit de bus?
“Voor 2024 heb ik nog geen tijd gehad om te vergelijken. Dit jaar was ik verzekerd bij Univé voor € 2.345. Dat is het jaarbedrag aan premie plus de kosten die ik verwachtte kwijt te zijn aan behandelingen. Hiervoor zat ik bij Zilveren Kruis. Als ik daar toen bij was gebleven, was ik € 2.487 kwijt geweest. Dat is een besparing van € 142 op één jaar. Ik maak de premie trouwens jaarlijks in één keer over, die betaal ik van mijn dertiende maand en vakantiegeld.”

Heb je wel eens uitgerekend wat je in totaal hebt bespaard met overstappen?
“Nee, maar ik kan wel een schatting daarvan maken. Ik stap over sinds mijn achttiende en bespaar jaarlijks gemiddeld € 70. Dat is in totaal € 630. Als ik de besparing van mijn man daarbij optel, kom ik grofweg op € 1.260. Maar al scheelde het een tientje, dan zou ik al overstappen. Ik vind het zonde om geld te besteden aan zaken die onnodig zijn.”

Precies. Stap je eigenlijk ook over met andere kostenposten?
“Jaarlijks neem ik al onze abonnementen onder de loep. Het internet doet mijn man, hij heeft wensen voor de snelheid en is er meer in thuis. Een tv-abonnement hebben we niet, we kijken Videoland en NLZIET via de apps op onze tv. Mijn telefoonabonnement kan ook ieder jaar goedkoper, vaak scheelt dat € 1 à € 2 per maand. Voor onze energiekosten hebben we een aantal jaar geleden nét op tijd een vast contract afgesloten bij Innova, dat loopt tot 2025.”

Een goede deal zo te zien, jullie betalen samen € 97.
“Ons verbruik ligt nog lager. Over 2022 kregen we € 394,96 terug met een termijnbedrag van € 71. We zijn dit jaar verhuisd van een huurwoning naar onze eerste koopwoning (vandaar dat het bedrag van gemeentelijke belastingen ook wat later is, red.), maar het contract is hetzelfde gebleven en ook bij dit huis hebben we zonnepanelen. We verbruiken nu zelfs nog iets minder, omdat we van een hoekhuis naar een rijtjeswoning zijn gegaan.”

Hoe pakken jullie het sparen aan? Ik zie een mooi spaarsaldo staan, maar geen maandelijks spaarbedrag.
“Dat komt doordat ik sommige spaarpotjes ook als begroting gebruik. Als ik beide zou opgeven, zouden mijn uitgaven dubbelop zijn. Voor boodschappen stop ik iedere maand bijvoorbeeld € 255 in een spaarpotje. Wanneer ik boodschappen doe, haal ik het bedrag uit dat potje. Zo doe ik dat met meerdere uitgaven. Als ik een maand meer geld wil uitgeven aan iets, is dat prima, maar op deze manier maak ik bewuste keuzes. Zonder de begrotingen spaar ik per maand ongeveer € 1.000.”

Iets anders, ik zie dat je maandelijks € 458 krijgt aan terugbetaling van leningen, van wie?
“Van mijn man, hij wilde een nieuwe motor kopen en ik had het geld paraat. Ik heb hem gevraagd of ik dit mocht delen met jullie, dat vond hij geen probleem. Ook al hebben we hier en daar gescheiden uitgaven, we helpen elkaar altijd.”

Hebben jullie ook gezamenlijke financiële doelen en dromen?
“Hypotheekvrij zijn en weer een buffer opbouwen. Nu geven we samen € 800 per maand uit aan het verbouwen en inrichten van ons huis. Wanneer het huis af is, willen we kijken of we meer op de hypotheek kunnen aflossen. Daarnaast sparen we samen voor een camperbusje. Zelf spaar ik om een vakantiehuisje te kunnen kopen. Als dat er eenmaal is, gaan we daar natuurlijk samen van genieten. Mochten kinderen ons gegund zijn, dan vinden we een goede financiële basis voor hen ook enorm belangrijk.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’