Kasboek Lotte: “We sparen makkelijk €2.000 per maand”

Lotte (26) en haar man Rik (26) zijn samen sinds hun zestiende. Feesten was nooit aan hen besteed, liever zochten ze een (bij)baan om flink te kunnen sparen. Daardoor konden ze € 85.000 aan eigen geld in hun huis stoppen.

Wat verdienen jullie lekker!
“We zijn héél tevreden met ons inkomen. Ik besef goed dat er mensen zijn die van veel minder moeten rondkomen en dan ook nog kinderen en huisdieren hebben. Ja, we voelen ons bevoorrecht. We werken allebei ook hard, gelukkig vinden we ons werk allebei heel leuk.”

Hoe is jullie relatie met geld?
“We zijn altijd bewust met geld omgegaan. Toen ik mijn man ontmoette, waren we allebei 16. We waren toen al geen feestbeesten. We gingen jong werken om veel te kunnen sparen. Eerst kochten we allebei een leuk autootje, daarna spaarden we om samen een huis te kunnen kopen.”

Dat is gelukt, zo te zien!
“Haha, ja. In 2019 kochten we ons huis voor € 280.000, met een hypotheek van € 260.000. De resterende € 20.000 hadden we bij elkaar gespaard. Het is een jaren 40-huis, dat we compleet moesten verbouwen. In negen maanden tijd sloopten we bijna alles in het en bouwden het opnieuw op. Die verbouwing kostte € 50.000 en betaalden we ook van ons spaargeld.”

Wat knap dat jullie zoveel zelf deden én zoveel spaargeld konden inleggen. Is het huis nu klaar?
“We zijn net klaar met onze tweede verbouwing, waarbij we een nieuwe badkamer en nieuw dak hebben laten aanleggen. Dit keer besteedden we het meeste werk wél uit. Hiervoor sloten we een bouwdepot af voor € 80.000 en legden daar nog € 15.000 aan eigen spaargeld bij. Nu is het huis af. Gelukkig is het groot genoeg: stel dat we ooit kinderen krijgen, dan kunnen we hier blijven wonen.”

Dat moet een heerlijk gevoel geven. Jullie sparen wel fanatiek door, met € 2.000 per maand! Hebben jullie een nieuw spaardoel?
“We willen graag een nieuwe auto. Daar hebben we als autoliefhebbers graag geld voor over. Ik maak veel kilometers voor mijn werk. Dat is ook de reden dat de autokosten zo hoog zijn: ik breng veel geld naar het tankstation. Ik krijg wel een kilometervergoeding, die zit bij mijn netto-inkomen inbegrepen. Verder sparen we voor een verre reis.”

Zijn jullie reislustig?
“Reizen is onze grootste uitspatting. We gaan elk jaar op wintersport en genieten in de zomer altijd van een vakantie op een mooie plek in Europa, zoals Spanje of Italië. Dan gaan we ook lekker iedere avond uit eten.”

Zijn er dingen waar jullie op bezuinigen om zoveel te kunnen sparen?
“Ieder jaar nemen we onze verzekeringen onder de loep en stappen over als we daarop kunnen besparen. Ik heb een gratis zorgverzekering via Defensie, dat scheelt ook in de maandelijkse kosten. Naar onze internetkosten moet ik nog eens kijken, realiseer ik me nu. Die € 57 is aan de hoge kant, daar zit niet eens tv bij in. We hebben een smart-tv en een Videoland-abonnement.”

Op welke posten besparen jullie absoluut niet?
“Op boodschappen, goed eten vinden wij belangrijk. Het bedrag is wel inclusief koopzegels, de drogist, bakker, slager, et cetera. We gaan niet veel uit eten, dus halen we lekkere dingen in huis. Zoals een biefstukje of ambachtelijke taartjes bij de bakker. Op onze schoonmaker besparen we ook niet. We werken fulltime op onregelmatige tijden, dus áls we samen vrij zijn, gaan we liever samen sporten of iets leuks doen dan het huis poetsen.”

Haha, dat snap ik. Tot slot: hebben jullie nog dromen voor de toekomst?
“We hebben een kinderwens. Het zou leuk zijn om later voor onze eventuele kinderen hun opleidingen te kunnen betalen. Verder zijn we vooral heel tevreden met wat we nu hebben.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop