Kasboek: “We hebben meteen een ton afgetikt op de hypotheek”

Ruim twee jaar geleden spraken we voor deze rubriek met Jasmijn. De destijds 21-jarige had toen € 30.000 op haar rekening staan en spaarde voor een bruiloft en koophuis. We belden Jasmijn (24) op om te vragen hoe haar kasboekje er nu uitziet.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: hoe staat het ervoor met dat koophuis en die bruiloft?
“Heel goed! Mijn vriend en ik zijn inmiddels getrouwd. En vorig jaar hebben we ons droomhuis in het bos gekocht. Twee enorme kostenposten in korte tijd. Maar doordat we allebei een goed gevulde spaarrekening hadden, was dat geen probleem.”

Aan wat voor bedragen op jullie spaarrekening moeten we dan denken?
“Ten tijde van het vorige interview had ik € 30.000 spaargeld. Dat was in een kleine twee jaar al € 75.000 geworden. Mijn man had vlak voordat we het huis kochten zo’n € 130.000 (zakelijk) spaargeld.”

Wauw! Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?
“We zijn allebei ondernemer. Mijn man pakte de afgelopen jaren soms bijna een ton winst. En voor we dit huis kochten, woonden we allebei nog thuis. Ik zette toen maandelijks al € 1000 apart.”

Wat voor prijskaartje hing er aan dat droomhuis van jullie? 
“We hebben uiteindelijk € 601.000 geboden. Daar hebben we met ons spaargeld meteen een ruime ton van afgetikt. Onze hypotheek kwam daardoor uit op € 490.000. Omdat het huis was getaxeerd op € 556.000, zaten we zo precies mooi onder de 90 procent marktwaarde. Dat leverde weer een lagere rente op. Mede dankzij de MoneyPlanner van PorteRenee hebben we het afgelopen jaar zelfs al twee keer een extra aflossing gedaan van € 10.000. In plaats van € 1732 zijn we nu maandelijks € 1695 kwijt aan onze hypotheek. Een flink bedrag, maar we zijn geen gevalletje ‘duur huis, nooit thuis’. Ik denk dat we hier de rest van ons leven blijven wonen.”

Samen hadden jullie meer dan € 200.000 spaargeld. Waarom kozen jullie niet voor een hoger bedrag aan eigen inbreng?
“Onze bruiloft kostte € 20.000. En we hebben nog een kleine € 50.000 gebruikt voor de inrichting, tuin en een kleine verbouwing. Mijn man heeft een dure smaak. Als we iets doen, dan goed. Daardoor hebben we alleen al € 20.000 aan de vloer en het meubilair uitgegeven. En ik ben niet zo’n ster in budgetteren. Alles pakte uiteindelijk een stuk duurder uit dan ik in eerste instantie dacht. Gelukkig kunnen we het betalen. Ik voel me wat dat betreft heel bevoorrecht. En anders gaat de hand gewoon op de knip als het om onze maandelijkse uitgaven gaat.”

Jullie hebben geen tv-pakket. Is dat een gevalletje ‘hand op de knip’?
“Nee. Dat is wel een bewuste keuze, maar niet vanuit het oogpunt om te besparen. Van huis en de kerk uit hebben we allebei meegekregen dat je in die schermtijd ook wat nuttigs kunt doen. En er wordt veel gevloekt op de buis. Ik doe ter ontspanning liever een spelletje of lees de krant. Op sporten besparen we wel bewust. We hebben een tuin van 6.000 vierkante meter, dus een abonnement op de sportschool is echt niet nodig. Bewegen doen we lekker in onze eigen achtertuin.”

Ben je sinds het vorige interview bewuster van je financiën?
“Op sommige gebieden zeker. Corona heeft daarin ook een handje geholpen. Voor die tijd gingen we gerust elke week uit eten of een dagje op pad. Nu houden we dat speciaal. Vaak maken we het thuis gezellig met een biertje of goed glas wijn, lekkere kaasjes en mooi gedekte tafel. Ik haal elke week wel een keer eten wat in de winkels overblijft via de app ‘Too good to go’. Soms eten we voor € 2 per persoon of minder onze avondmaaltijd.

Maar op boodschappen valt wel meer te winnen. Ik neem nog te vaak appelflappen mee als ik met een lege maag door de supermarkt loop. Vorig jaar zaten we bijna op € 500 aan boodschappengeld. Absurd. Vorige maand kwamen we uit op € 300. Maar € 250 moet ook haalbaar zijn als ik de aanbiedingen en datumkorting nog beter in de gaten ga houden. En we hebben een moestuin waar we sinds kort deels van kunnen eten. Ik verwacht dat het bedrag de komende maanden nog lager wordt.”

Sparen jullie nu voor iets specifieks?
“We reizen graag een keer terug naar Canada, waar onze relatie is begonnen. Daar sparen we niet apart voor; dat geld halen we tegen die tijd uit onze bufferpot. Daar zit momenteel € 33.000 in, dus dat gaat wel lukken. We willen zo veel mogelijk aflossen en lekker blijven sparen. Mijn man blijft in de toekomst niet altijd zo veel verdienen als nu. Hij is schuttingbouwer en dat is lichamelijk zwaar werk. Dat houdt hij niet tot z’n 65ste vol. En hij heeft geen AOV, dus we willen genoeg achter de hand hebben voor het geval dat… Maar laten we hopen dat dat niet gebeurt!” 


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop