‘Er zijn al zoveel spullen op de wereld, dus waarom alles nieuw kopen?’

Thamar (26) houdt van kwalitatief goede spullen. In de supermarkt gaat ze voor A-merken en haar kleding koopt ze tweedehands. We kijken mee in haar kasboekje.

“Ik vind het belangrijk om open over geld te kunnen praten. Dat heb ik van mijn ouders meegekregen. Die lieten mij als kind al meekijken met hun financiën. Toch zie ik bij veel vrienden dat het onderwerp taboe is. Het is vaak not done om te vertellen wat je verdient of elkaar te vragen hoe je het financieel doet.”

Je hebt dus goede financiële lessen van je ouders gehad?

“Absoluut. Mijn ouders hebben me geleerd goed te sparen. Vanaf mijn dertiende had ik al een bijbaantje en ook tijdens mijn studie heb ik altijd gewerkt. Ik heb geen studieschuld opgebouwd, maar moet daar wel bij zeggen dat mijn ouders mijn collegegeld betaalden. Doordat ik van jongs af aan al goed spaarde, konden Wilco en ik toen we begin twintig waren al ons eerste huis kopen. Dat huis hebben we inmiddels weer verkocht met €65.000 winst. Sinds twee jaar wonen we in een nieuwbouwhuis. De oorspronkelijke hypotheek bedroeg €320.000. We hebben de overwaarde van ons vorige huis en wat spaargeld in de hypotheek gestopt en we lossen ieder jaar zo’n €15.000 extra af. De hypotheek bedraag nu €217.000. Als we zo doorgaan zijn we over een jaar of tien hypotheekvrij.”

Goed bezig hoor. Houd je de uitgaven ook netjes bij?

“Ik heb een Excel-sheet waarin ik alle uitgaven bijhoud. Niet omdat het moet, maar ik heb er gewoon lol in. Onze salarissen komen binnen op de gezamenlijke rekening. Ik werk niet met potjes. Dat is niet nodig want we komen altijd goed uit. Wel stort ik iedere maand vast €1.500 naar onze spaarrekening.”

Kijk je ook wel eens naar je verzekeringen?

“Ja, dat doe ik regelmatig. En we betalen de premies zoveel mogelijk één keer per jaar zodat we van korting kunnen profiteren. Voor onze zorgverzekering hebben we gekozen voor het hoogste eigen risico. Dat scheelt veel in premie en hebben we onverhoopt toch hogere kosten? Dan kunnen we dat prima van ons spaargeld betalen.”

Ben je tevreden met het boodschappenbudget?

“Ik hou van goede producten en kies vooral A-merken. Ik doe één keer per week de boodschappen en weet precies wat ik nodig heb. Iets weggooien gebeurt hier eigenlijk nooit. Chips en koek kopen we niet, maar we halen wel weer goede koffiebonen bij de speciaalzaak.”

Jullie geven jezelf zakgeld. Waarom en wat betalen jullie daarvan?

“Ik wil geen toestemming hoeven vragen als ik een keer iets voor mezelf koop. En andersom geldt dat voor Wilco ook. Hij heeft bijvoorbeeld zelf zijn motorrijbewijs betaalt. De motor zelf hebben we wel van ons gezamenlijke geld gekocht. Af en toe verhuren we hem voor een dag of weekendje. Het zijn geen enorme bedragen die we daarmee verdienen, maar het is toch een leuk extraatje. En verder kopen we onze kleding van ons zakgeld.”

Koop je kleding altijd nieuw?

“Ik koop vrijwel nooit iets nieuws. Mijn kleding en dat van de kinderen koop ik via Marktplaats. Ik hou van merkkleding omdat de kwaliteit vaak goed is. Tweedehands betaal je dan een stuk minder. En als we het niet meer dragen, verkoop ik het weer. Dat geldt overigens ook voor de meubels in ons huis. Alleen de bank en het bed zijn nieuw, de rest komt van Marktplaats en de kringloop. Er zijn al zoveel spullen op de wereld, dus waarom alles nieuw kopen? Laatst nog heb ik een kast gekocht voor €25. Die moet ik nog wel opknappen, maar dat is veel duurzamer dan een nieuwe kast. Maar ook kleine dingen koop ik bij de kringloop. Een vaas van €10 koop ik tweedehands voor €0,50.”

Jullie geven ook aan goede doelen. Welke?

“We doneren aan verschillende doelen. Plan Nederland, KWF, het Vergeten Kind en we hebben een sponsorkindje in Guatemala. Ook slaan we nooit collectes over, doneren we aan de kerk en geven we als er een inzamelingsactie is. We hebben genoeg, dus ik vind het niet meer dan normaal dat we geven aan mensen die het minder goed hebben. Hoewel onze kinderen nog heel klein zijn, leer ik ze nu al dat delen belangrijk is. Zo geven ze wel eens speelgoed weg.”

Maakt geld gelukkig?

“Het draagt er wel aan bij. Ik ben naast mijn werk als docent ook schuldhulpmaatje. Ik zie dus regelmatig hoe stressvol het kan zijn als je geldproblemen hebt.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop