Kasboek: “Nooit verwacht: na mijn scheiding ben ik hypotheekvrij”

Toen haar relatie vijf jaar geleden abrupt strandde, kwam Anna (37) er alleen voor te staan. Maar door hard en extra uren te werken, verwacht ze haar hypotheek binnen drie jaar volledig afbetaald te hebben.

Je bent hard op weg zo te zien! Hoe kom je aan zo’n laag hypotheekbedrag?
“Na de scheiding heb ik voor € 235.000 een eigen rijtjeswoning gekocht. Ik kon een stuk overwaarde. uit de woning die ik met mijn partner had, meenemen. Gelukkig maar, want met mijn salaris kwam ik tot een lening van € 130.000. Als alleenstaande met op papier een baan van 24 uur vindt de bank je heel kwetsbaar. Na een jaar flink klussen en verbouwen heb ik het huis weer verkocht. De € 50.000 winst en al mijn spaargeld heb ik meteen in mijn huidige huis gestoken; een fijne twee-onder-een-kap. De totale koopsom was € 280.000, maar ik hoefde slechts een hypotheek van € 73.000 af te sluiten. En dat hoop ik dus in drie jaar afgelost te hebben.” 

Op papier werk je 24 uur, zeg je. Maak je eigenlijk meer uren?
“Ja, ik werk elke week 8 uur over. Daar krijg ik ook voor betaald, hoor. Aan het eind van het kalenderjaar laat ik al die uren in een keer uitbetalen. Een lekker bedrag. Dit jaar laat ik er zonnepanelen van plaatsen. Vlak na de scheiding zijn mijn werkgever en ik met deze constructie gestart – en het bevalt nog altijd prima van beide kanten. Het fijne is dat ik niet verplicht ben die 32 uur te werken. In de schoolvakanties of als de kinderen ziek zijn, kan ik gewoon 24 uur aanhouden. Dat haalt de druk er een beetje af. Want die voel je als alleenstaande moeder al genoeg.”

Ben je tevreden over je financiële status?
“Absoluut. Al kan het altijd beter. Daarom volg ik ook een cursus van PorteRenee. Ik heb het idee dat ik weinig geld uitgeef, maar budgetteren vind ik best lastig. Vooral aan kleding geef ik meer uit dan ik wil. Ik draag graag merkkleding, van Fabienne Chapot bijvoorbeeld. Dan kun je enthousiast een budget van € 100 per maand noteren, maar daar kun je net aan een shirtje van kopen.”

Hoe gaat dat met de boodschappen? Ben je een beetje een koopjesjager?
“Een echte hamster zelfs, haha. Ik haal alle boodschappen bij de Jumbo en Lidl. Maar voor de 1+1-aanbiedingen ga ik speciaal naar de Albert Heijn. Ik consumeer nog altijd graag A-merken. Dus als de icetea in de aanbieding is, sla ik flink in. Hetzelfde geldt voor vaatwastabletten en pads voor in de wasmachine. Daar speur ik met liefde elke week de folders even voor door.”

De tekst gaat verder onder de video

En wat zijn verder posten waar je op bespaart?
“Veel kleine dingen die onderaan de streep toch behoorlijk aantikken. Zo kocht ik altijd de LINDA en &C. Inmiddels heb ik een abonnement bij de bibliotheek, waar ik tijdschriften kan lenen. In plaats van € 7 per blad betaal ik voor de bieb € 25 per jaar. Met een vriendin die kapster is, heb ik een dealtje. Ik doe haar facturen, zij geeft mij korting op een knip- en verfbeurt. Ik stook veel op hout in plaats van dat we de verwarming aanzetten. En kleding voor Joep en Bella koop ik tweedehands. Met een beetje goed zoeken, vind je hartstikke goede merkkleding voor weinig. Want ik vind het stiekem toch wel leuk dat ze allebei in net een andere outfit lopen dan de halve klas.”

Verkoop je zelf ook veel via Marktplaats of Vinted?
“Alleen als het om wat grotere bedragen gaat. Oude fietsen en autostoeltjes heb ik bijvoorbeeld doorverkocht. Dat geld geef ik dan aan de kinderen. En verder ben ik redelijk vrijgevig, denk ik. Een mooie kindersweater geef ik liever met een dikke glimlach aan een vriendin dan dat het me € 4 van een vreemde oplevert.”  

Wat wordt het volgende doel als je straks hypotheekvrij bent?
“Géén idee. Ik heb me na de scheiding zó vastgebeten in dit doel, dat ik voor andere plannen nog niet echt de ruimte in m’n hoofd heb gehad. Eigenlijk heb ik ook niet gek veel wensen. Op gezond en gelukkig oud worden na.” 

Maakt geld gelukkig?
“Zeker. Ik vind het onzin als mensen zeggen dat dat niet zo is. Natuurlijk is gezondheid het allerbelangrijkst. Maar toen ik er alleen voor kwam te staan, ontdekte ik hoe belangrijk en leuk geld is. Om de kinderen een dagje mee uit te nemen of een terrasje te pakken. Dat hoeft echt niet elke week, maar het draagt in mijn ogen zéker bij aan een gelukkig(er) leven.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop