Kasboek: “We zijn verslaafd aan het versneld aflossen van onze hypotheek”

Kiki (30) en Jordy (33) kochten acht jaar geleden een nieuwbouwwoning. Ze zijn inmiddels verslaafd geraakt aan het aflossen van de hypotheek. Ze hopen binnen vier jaar hypotheekvrij te zijn.

“Elke dinsdag smullen we weer van een nieuw kasboekje op Porterenee.nl. Zelf praten we niet met andere mensen over onze inkomsten en uitgaven. Maar we zijn stiekem best trots op hoe we het voor elkaar hebben. ‘Laten we ook eens meedoen’, dachten we. Al houden we zelf niet maandelijks bij wat er precies binnenkomt en uitgaat. Het was verhelderend dat een keer op een rijtje te zetten.”

Wat viel je op toen je alle inkomsten en uitgaven zo onder elkaar zag staan?

“Niet eens zoveel geks, eigenlijk. Er waren geen uitgaven waar ik van schrok. Behalve een uitschieter bij de drogisterij. Ik ben een echte koopjesjager en geef niet graag geld uit aan dingen die niet nodig zijn. Afgelopen maand waren de luiers in de aanbieding. Met twee kleintjes thuis sla ik dan meteen voor ruim € 60 in. En aan boodschappen was ik iets meer kwijt dan ik dacht. Voor corona pinde ik nog wel eens € 80 voor een week eten en drinken. Vaak redden we het prima om binnen budget te blijven. Dat doen we al een tijdje niet meer, en dan merk je toch dat je makkelijker wordt. We schieten nu geregeld de € 100 per week voorbij. En dat terwijl we een groot deel van de week heel gewoon een ‘AVG’tje’ eten. Maar boodschappen zijn ook een stuk duurder geworden, natuurlijk.”

Jullie maandlasten komen uit op € 337. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?

“Toen we ons huis kochten, konden we van de bank niet het volledige hypotheekbedrag krijgen. Ik had destijds nog geen vast contract. We woonden voor die tijd allebei nog thuis. Met twee goedgevulde spaarrekeningen hebben we meteen € 37.000 aan eigen geld bijgelegd. We begonnen dus met een hypotheek van € 140.000 en een kleine € 600 aan maandlasten. Sindsdien lossen we elk jaar zo’n € 14.000 extra af. Daardoor zijn onze maandlasten inmiddels bijna gehalveerd.”

Wow, dan lossen jullie flink extra af. Hebben jullie daar een potjessysteem voor?

“Nee, voor het aflossen van de hypotheek maken we eens in de zoveel tijd een groot bedrag over. Van onze salarissen gaat elke maand de helft naar de gezamenlijke rekening voor de vaste lasten en boodschappen. De rest is voor ‘eigen gebruik’. Als we dan allebei € 2.000 à € 3.000 gespaard hebben, lossen we een bedrag af. Elk jaar halen we het maximum van 10% van het totaalbedrag met gemak. Vervolgens kunnen we niet wachten tot het 1 januari is, en we weer extra kunnen aflossen. Het is een verslaving geworden. Heerlijk om die maandlasten lager en lager te zien worden.” 

De tekst gaat verder onder de video

En wat als jullie het volledige hypotheekbedrag straks hebben afgelost?

“Ja, dan vallen we wel in een gat, denk ik. Je kunt bijna zeggen dat aflossen van de hypotheek onze gezamenlijke sport is geworden.”

Laten jullie daar veel voor?

“Voor ons gevoel niet. We geven gewoon niet heel veel geld uit. Eens in de maand bestellen we eten en we gaan een of twee keer per jaar naar een restaurant. Dat is voor ons genoeg. We werken niet met potjes, maar kijken wel bewust waar we ons geld aan uitgeven. Alles wat we ‘over’ hebben, gaat naar de hypotheek.”

Dromen jullie nog ergens van?

“Er staat een reis naar Canada op de planning, over een jaar of vier. Door corona en de geboorte van onze kinderen zijn we de afgelopen twee jaar niet weggeweest. Verder zien we wel hoe het leven loopt. We willen vooral leven zonder geldzorgen. Lekker genieten en herinneringen maken. Doordat we zo fanatiek blijven aflossen, worden onze kosten natuurlijk met het jaar lager. En dus houden we steeds meer over. We twijfelen nog wel eens over een grotere woning. Ons huidige huis heeft geen tuin (wel een dakterras) en garage en we wonen op de eerste etage. Aan de andere kant vragen we ons af of een groter huis nou echt bijdraagt aan meer woongeluk. Voor nu denken we van niet.” 

Sparen jullie voor de toekomst van de kleintjes?

“Sinds kort beleggen we. Passief, via Meesman. Dat zien we als potje voor als Zoë en Dex later groot zijn. We durfden die stap niet eerder te zetten, maar beseften dat we niet nog meer kunnen aflossen dan we al doen. Met die € 250 per maand die we voor ze beleggen, hebben ze op hun achttiende toch allebei een goedgevulde rekening voor een studie en rijbewijs.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop