“We beleggen en hebben een studieschuld tegelijkertijd”

Lisette (28) en François (31) hebben een studieschuld van bijna €45.000 .Aan de andere kant hebben ze volop spaardoelen en beleggen ze elke maand. Kijk je mee in hun kasboekje?

“Ik vind het leuk om met anderen over geld te praten. Dat heb ik van thuis meegekregen. Mijn ouders waren altijd open over hun financiën en gaven hun geld bewust uit. Ze leerden mij ook dat dingen geld kosten. Als we bijvoorbeeld een verre reis maakten of op skivakantie gingen, moest ik ook een financiële bijdrage leveren. De hoogte daarvan was afhankelijk van het bedrag dat ik verdiende met een bijbaantje. Soms was dat maar €50. Niet dat dat voor mijn ouders nou zo’n verschil maakte, maar zo leerde ik wel dat vakantie geld kost en dat je daarvoor moet sparen.”

Wat goed dat je dat leerde. Ga je nu je volwassen bent goed met geld om?

“Ja, ik ben best trots op de manier waarop mijn man en ik met ons geld omgaan. We sparen goed en leiden daarnaast een leuk leven.”

Er staat €39.000 op jullie spaarrekening. Hebben jullie al een bestemming voor dat spaargeld?

“We willen over een tijdje een huis kopen. Nu huren we. We wonen nu op een heerlijke plek midden in de stad en eigenlijk willen we hier helemaal niet weg, maar we vinden kopen slimmer. We zitten nu in een fase waarin veel van onze vrienden huizen kopen. We moeten wel een beetje oppassen dat we ons daardoor niet laten meesleuren.”

Naast sparen beleggen jullie ook. Doen jullie dat al lang?

“Daar zijn we een kleine twee jaar geleden mee begonnen. Veel collega’s deden het en ik vond hun verhalen wel interessant. Toen ging ik blogs lezen en podcasts luisteren. We beleggen niet in losse aandelen. Alleen in ETF’s en goedkope fondsen. Beleggen doen we voor de toekomst. Misschien dat we ooit allebei wat minder willen werken. Op termijn willen we een hoger bedrag beleggen dan de €300 die we nu per maand inleggen, maar nu focussen we ons eerst op onze spaardoelen. Naast sparen voor een huis sparen we ook voor andere dingen, zoals een goede buffer en een nieuwe laptop. Voor al onze spaardoelen hebben spaarpotjes. Vorig jaar zijn we voor de wet getrouwd en dit jaar hebben we een feest gegeven. In totaal kostte de bruiloft €25.000. Ook daar hebben we voor gespaard.”

Zijn er posten waar je nog op zou kunnen bezuinigen?

“Op het boodschappenbudget valt nog wel wat winst te behalen. We proberen de boodschappen zo goedkoop mogelijk te doen en kopen echt niet alleen maar A-merken, maar we eten ook niet iedere avond macaroni. We willen lekker, goed en gevarieerd eten en in het weekend halen we vaak wat extra lekkere dingen. Ik heb eerlijk gezegd ook helemaal geen zin én geen tijd om hier serieus op te bezuinigen. En andere posten zijn bij ons weer laag. Zo hebben we geen tv. Dat scheelt zo €25 per maand. En we missen het niet. Je kan alles terugkijken en we hebben een Google Chromecast waarmee we live televisie kunnen streamen.”

Baal je van die studieschuld van €43.750

“Die studieschuld heeft natuurlijk invloed op hoeveel hypotheek we kunnen krijgen. We kunnen straks een stuk minder lenen. Maar dat maakt voor ons niet veel uit omdat we het bedrag dat we willen uitgeven voor een huis ook met die schuld alsnog kunnen lenen. We moeten de schuld over 13 jaar afbetaald hebben en dat gaat lukken. Tegenwoordig mag je er 35 jaar over doen. Maar of dat nu een voordeel is?

Jullie geven jezelf zakgeld. Waarom?

“François en ik hebben allebei een ander uitgavenpatroon. We vinden het fijn om geen verantwoording aan elkaar te hoeven afleggen. En als we een cadeautje voor elkaar kopen is het toch leuker als we dat van ons eigen geld doen? Dat zakgeld mag iedere maand op.”

Waar geef jij je zakgeld aan uit?

“Ik koop graag boeken en vind het heerlijk lekker in de stad te borrelen en eten met vrienden. Soms lees ik dat mensen maar €100 per maand aan uiteten en leuke dingen doen uitgeven. Dan denk ik echt: ‘Hoe dan?’ Aan kleding geef ik vrijwel niets uit. Dat merk ik ook wel aan mijn garderobe. Voor sommige gelegenheden heb ik gewoon niets in de kast hangen en deze zomer kwam ik erachter dat ik toch wel bar weinig zomerkleding heb. Ik heb mezelf nu verplicht om iedere maand iets te kopen, maar dat lukt me gewoon niet altijd. François is het tegenovergestelde. Die geeft juist veel geld uit aan kleding.”

Zijn er dingen waar jij nooit geld aan zou uitgeven?

“Een nieuwe auto vind ik echt zonde van het geld. We rijden een leaseauto en een nieuwe auto is echt wel fijn, maar als we hem zelf moesten kopen zou ik daar nooit veel geld aan uitgeven. Alleen als ik zoveel geld zou hebben dat ik niet meer weet wat ik ermee moet. Maar voor nu heb ik genoeg andere bestemmingen voor mijn geld.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop