Kasboek: “Als m’n auto of wasmachine stuk gaat, heb ik een uitdaging”

Vera (38) heeft de afgelopen jaren best wat ingeleverd aan salaris. Rondkomen werd daardoor ineens een stuk lastiger. Tel daar een dure hobby en hoge Amsterdamse huur bij op, en het is elke maand puzzelen om rond te komen.

Verdiende je voorheen meer dan € 2.600?
“Een jaar of drie geleden zat ik tegen de € 3.000 aan. Door een samenloop van omstandigheden heb ik een paar honderd euro ingeleverd. Ik besloot werkgeluk boven salaris te verkiezen. In plaats van marketingmanager ben ik nu managementassistente. Een baan met minder verantwoordelijkheden. En vooral: minder stress. Maar daardoor kom ik nu lastiger rond. Ook omdat mijn vriend en ik in de tussentijd hebben besloten om te gaan ‘latten’ in plaats van samenwonen. Sindsdien woon ik in een huurwoning in Amsterdam. Daar hangt natuurlijk een ander prijskaartje aan dan met z’n tweeën de woonlasten delen van een relatief goedkope woning in Almere. En ik heb ook nog een eigen paard. Dan maakt die € 400 minder elke maand een groot verschil.”

Ja, vertel. Ben je maandelijks € 350 kwijt aan je paard?
“Nog wel meer. Die € 350 bij de post ‘huisdieren’ zijn alleen de kosten voor de stalling, voer en onderhoud. Per keer dat ik m’n paard bezoek, ben ik nog zeker € 23 kwijt aan benzinekosten. Daarom ga ik er op dit moment maar twee keer per week heen. Maak van die € 350 dus maar € 500. Een pittige kostenpost, maar ik ga m’n paard niet wegdoen omdat ik m’n leven anders heb ingericht.

Je staat nu € 1.000 rood. Waar komt dat door?
“Met name door de verhuizing naar Amsterdam. Dat geld is gaan zitten in het opknappen, nieuwe meubels en potten verf. Daardoor kwam ik een paar maanden niet helemaal uit qua uitgaven.”

Houd je je geldzaken elke maand goed in de gaten?
“Ja, ik zit er bovenop. Ik weet door mijn jeugd hoeveel stress je kunt krijgen van geldzorgen. Daarom houd ik in een document netjes bij wat ik ontvang en uitgeef. Ik ga er niet snel overheen en doe echt m’n best om uit te komen. Maar sparen vind ik lastig. Die € 300 die ik elke maand overhoud om leuke dingen van te doen, gaat praktisch altijd op. Ik heb me wel voorgenomen om het te proberen. Als ik zie waar ik de maand mee begin, zou het moeten lukken.”  

Als je ergens op zou moeten bezuinigen, welke post zou dat dan zijn? 
“Ik wil proberen m’n auto de deur uit te doen. De hoeveelheid kilometers die ik maak, is niet bepaald duurzaam. Maar met het openbaar vervoer kan ik helaas niet bij m’n paard komen. Ik ben hard op zoek naar een stalling dichter bij huis. En verder… Spotify is me die € 10 per maand wel waard. De goede doelen die ik steun, vind ik belangrijk. Ik denk dat ik de grootste stappen kan zetten als ik een betere balans vind tussen leuke dingen doen en steeds wat van die € 1000 schuld aflossen. Misschien ook wel wat koffie to go minder.”

En je zorgverzekering? Is daar iets mogelijk?
“Daar kan ik nog eens goed induiken. Ik heb nu een aanvullend pakket dat een aantal acupunctuurbehandelingen dekt. In het voorjaar breng ik geregeld een bezoek aan de acupuncturist om m’n hooikoortsklachten te verminderen.”

Vond je sparen altijd al lastig? 
“Toen ik begin dertig was, stond er geloof ik rond de € 25.000 op m’n rekening. Mijn ex-partner en ik hadden toen een koophuis. Hij heeft mij uitgekocht nadat we onze relatie verbraken. In de loop van de jaren is dat geld er langzaam doorheen gegaan. Ik wil niet zeggen dat ik het heb verbrast, want ik heb er veel plezier van gehad en er goede dingen mee gedaan. Zo heb ik in die tijd een rollator voor mijn moeder aangeschaft, die slecht ter been is. Niet lang nadat die relatie over was, nam ik ook een onbetaalde sabbatical van vier maanden. Dan gaat het hard. En toen ik eenmaal een nieuwe job had, met een lager salaris dan ik gewend was, gebruikte ik dat spaargeld om m’n oude uitgavenpatroon mee te dekken. Achteraf had ik dat slimmer aan kunnen pakken.” 

Hoe hoop je dat je financiële situatie er over vijf jaar uitziet?
“Ik wil in elk geval uit het rood zijn en een gezonde buffer hebben opgebouwd. Als m’n auto of wasmachine nu stuk gaat of als er iets met m’n paard is, dan heb ik een uitdaging. Ik hoef geen duizenden euro’s op m’n spaarrekening, maar het zou lekker zijn als ik me daar niet meer druk om hoef te maken. Het leven kan zo voorbij zijn – ik leef nu. Geld maakt niet gelukkig, maar het niet-hebben kan wél ellendig zijn. Als je budget niet toereikend genoeg is om dingen te doen waar je energie van krijgt, beperkt dat toch je levensgeluk. Ik zal bijvoorbeeld hoe dan ook blijven zorgen dat ik m’n paard kan betalen. Dat beest geeft me zoveel plezier, dat-ie elke euro waard is.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop