“Soms belt hij me met de vraag of er genoeg geld op de rekening staat”

Madeleine (30) schrikt toch ieder jaar weer van het geld dat ze uitgeven. Zij en haar man zijn van de A-merken, hebben een dure auto en maken graag verre reizen. Deze week laat ze hun kasboekje zien.

“Eric heeft niet eens de bank-app van onze bank op zijn telefoon, dus ik ben hoofd financiën thuis. Dat is soms wel irritant hoor. Bijvoorbeeld als hij bij de bouwmarkt staat en mij belt met de vraag of er genoeg geld op de rekening staat. Daardoor voel ik me wel erg verantwoordelijk voor onze financiën.”

Ben je van de potjes en financiële overzichten?

“Dat neem ik me wel steeds voor, maar het komt er niet echt van. Eén keer per jaar maak ik een financieel overzicht. Dan kijk ik wat we gemiddeld uitgegeven hebben. En iedere keer schrik ik toch wel een beetje. Maar bezuinigen vind ik lastig en de noodzaak is er ook niet echt. We kunnen het allemaal prima betalen.”

Van welke uitgaven schrik je dan bijvoorbeeld?

“Ik denk dat we best veel geld kwijt zijn aan energiekosten. Zeker als ik het vergelijk met anderen. Nu hebben we best een groot huis, maar deze post kan vast omlaag. Toch ben ik nog nooit overgestapt. We hebben een abonnement bij een grote bekende energieleverancier en daar betaal je natuurlijk voor. Maar zo’n bekende leverancier geeft mij gewoon een heel vertrouwd gevoel. Maar binnenkort ga ik eens vergelijken. Wie weet stap ik dan toch over. Wel heb ik het afgelopen jaar kritisch naar een aantal verzekeringen gekeken. Zo had ik een fietsverzekering, maar ik fiets nooit. Die heb ik dus opgezegd. Net als de doorlopende reis- en annuleringsverzekering. We gaan niet ieder jaar weg, dus dan is zo’n verzekering natuurlijk overbodig.”

Voor 71% van de consumenten die overstappen van energieleverancier is de prijs de belangrijkste reden. Daarna volgen het welkomstcadeau en levering van groene stroom. 

Bron: Autoriteit Consument & Markt.
[mailerlite_form form_id=12]

Jullie zetten €400 per maand opzij aan vakanties, maar gaan dus niet ieder jaar weg? 

“We maken graag verre reizen. En dat doen we inderdaad niet ieder jaar. Om de twee à drie jaar gaan we op reis. Een paar weken naar Amerika bijvoorbeeld. Daar sparen we dan een paar jaar voor. Ik vind het fijn om de kinderen wat van de wereld te laten zien.”

Hoe wonen jullie?

“We hebben ons hoekhuis drie jaar geleden gekocht voor €275.000. Een oud winkelpand uit 1940. We hebben het voor bijna €70.000 verbouwd. Hoe we dat gefinancierd hebben? We hadden flink wat spaargeld en hebben een bouwdepot van €50.000 afgesloten. We zitten nu in de afrondende fase, dus kunnen binnenkort weer wat meer sparen. Dat spaargeld wil ik dan gebruiken om extra op de hypotheek af te lossen. Mijn doel is om ieder jaar €5.000 extra af te lossen. Het zou fijn zijn als de hypotheeklasten dalen, want het is toch een forse kostenpost.”

Wat vind je van het bedrag dat je aan boodschappen uitgeeft?

“Wij zijn van de A-merken. Daar betaal je natuurlijk voor. Ik heb wel eens geprobeerd om bij een budgetsupermarkt de boodschappen te doen, maar dan pakte ik ook daar de A-merken uit het schap. Dat schiet dan niet op natuurlijk haha.”

Jullie betalen €580 per maand aan auto’s. Dure bolides voor de deur?

“We hebben een private lease-auto. Die kost iedere maand best wat geld, maar het geeft me wel financiële zekerheid. Het leasebedrag is het bedrag dat we kwijt zijn. Dat wordt niet meer. En ik vind het fijn om in een nieuwe en veilige auto te rijden.”

In Nederland rijden 190.000 private lease-auto’s rond. Een stijging van 25% ten opzichte van vorig jaar.

Bron: Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA)

Er komt ook nog €200 per maand aan overige inkomsten binnen. Vertel eens?

“We hebben nog een kleine onderneming. We verkopen vuurwerk. Hoewel we maar een paar dagen in het jaar kunnen verkopen, zijn we er al vanaf juli erg druk mee. Het is een leuk extraatje natuurlijk, maar we wegen ieder jaar goed af of de verdiensten opwegen tegen de tijd die het ons – en dus ons gezin – kost.”

LEES OOK: Zo kun je ondernemers helpen (en dit is waarom je dat vooral moet doen)

Jullie doen mee aan de loterij. Welke loten hebben jullie?

“We doen mee aan de Staatsloterij en Postcodeloterij. Van mij mag dat Staatslot wel weg, maar Eric wil dat niet. Hij doet al 15 jaar mee en gelooft er heilig in dat de kans dat hij een prijs wint daardoor groter wordt. Wat we doen als we die miljoenen winnen? Ach, ik denk niet dat we heel anders gaan leven. We gaan de hypotheek aflossen en ieder jaar een mooie reis maken. De rest investeren we in de kinderen. Ik vind het belangrijk dat ze straks zonder schulden kunnen studeren. De kinderbijslag gaat ook automatisch naar hun spaarrekening. Als ze 18 jaar zijn dan staat er toch een mooi bedrag op hun rekening.”

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek