“Peter kocht zonder overleg een barbecue van €700”

Ilona (31) en Peter (32) denken niet altijd hetzelfde over geld. Zij wil graag sparen, hij doet nog wel eens een flinke impulsaankoop. Kijk je mee in hun kasboek?

“Ik hou onze financiën gedetailleerd bij in mijn telefoon en ken aan alle variabele uitgaven een budget toe. Voor de boodschappen bijvoorbeeld heb ik een budget van €610 per maand. Dat is inclusief luiers. Ik maak op basis van de aanbiedingen een weekmenu. Meestal eten meestal we eenvoudig, want onze peuter houdt niet zo van aparte dingen. Ik doe de boodschappen online en kom daardoor vrijwel nooit meer in de supermarkt. Het grote voordeel daarvan is dat ik niet in de verleiding kom om dingen te kopen die ik niet nodig heb.”

Is er met zo’n strak budget ruimte voor een impulsaankoop af en toe?

“Ik doe nooit een impulsaankoop. Over alle grotere uitgaven denk ik goed na. Een echte miskoop heb ik dan ook nog nooit gedaan. Peter is wat makkelijker die kan nog wel eens een flinke impulsaankoop doen. Hij kwam deze zomer opeens thuis met een BBQ van €700. Dan sta ik wel even te kijken. Maar hij betaalt het zelf, dus ik vind het prima. Peter heeft namelijk nog een eigen rekening. Hij heeft een eigen bedrijf en maakt iedere maand €2.500 over naar onze gezamenlijke rekening. Het merendeel wat hij met zijn bedrijf verdient investeert hij weer, maar een deel gebruikt hij ook voor dit soort uitspattingen en een fijne impulsaankoop af en toe.”

Jullie energiekosten zijn best hoog. Hoe wonen jullie?

“Die kosten waren eerst een stuk lager. We wonen vrijstaand en hebben het huis goed geïsoleerd. We kochten het in 2013 en hebben het huis afgebroken en opnieuw opgebouwd. Daarbij hebben we niet bezuinigd op isolatie. We hebben daar toen zelfs een duurzaamheidslening voor afgesloten. Die rente op die lening is laag, dus we hebben geen haast die snel af te lossen. Dat onze energiekosten de afgelopen tijd gestegen zijn, komt door de airco in het tuinkantoor van Peter. Dat apparaat blaast zowel koude als warme lucht en is een echte ‘energie-slurper’. Maar het is pure noodzaak want in de zomer kan het er erg heet worden en in de winter kan het flink koud zijn.”

Is kleding belangrijk voor je?

“Ik vind het belangrijk er verzorgd uit te zien, maar het is niet zo dat mijn kledingkast uitpuilt. Naarmate ik ouder word, denk ik beter na over kledingaankopen. Een tijdje geleden heb ik Vinted ontdekt. Echt zo leuk. Ik koop er regelmatig leuke dingen, maar verkoop ook zelf kleding die we niet meer dragen. Ook voor de kinderen vind ik er leuke items, maar af en toe koop ik ook wel wat nieuws voor ze. Daarnaast krijg ik regelmatig kleding voor ze van vrienden. Het is dus echt een mix.”

Geef je makkelijk geld uit aan jezelf?

“Ach, ik ga twee keer per jaar naar de kapper en af en toe naar de schoonheidsspecialiste. Maar echt veel geld aan mezelf uitgeven doe ik niet. Dat zou ik misschien wel wat meer mogen doen.”

Jullie sparen voor een jaarlijks familieweekend. Gaan jullie daarnaast ook nog op vakantie en waar betaal je dat van?

“Vakanties betalen we van ons spaargeld en mijn vakantiegeld. Soms halen wat extra geld uit het bedrijf van Peter. De afgelopen twee jaar zijn we in Nederland gebleven en dat is ons best goed bevallen. Afgelopen november zijn we een weekje naar Egypte geweest. Maar ook ga ik bijvoorbeeld met mijn dochter Gwen graag een nachtje weg. Vorig jaar zijn we samen naar Zandvoort geweest. Dan slapen we in een hotel, spelen we op het strand en eten gezellig wat bij een strandtent. Dat is zo leuk en wil ik ieder jaar doen.”

Er staat €7.500 op jullie spaarrekening. Heb je speciaal doel voor dat geld?

“We hebben onlangs een flink spaarbedrag gebruikt voor het aflossen van een krediet. Toen we ons huis bouwden hebben we namelijk vooral geïnvesteerd in de bouwconstructie van het huis zelf. We hadden een bouwdepot, maar kwamen toch nog wat te kort. Toen sloten we een krediet af van €35.000. Nu die lening is afgelost sparen we voor een verbouwing van de benedenverdieping. Daar hadden we toen niet genoeg geld voor en we kozen voor low budget opties. Zo werd de vloer gelegd van restanten PVC en de keuken kochten we via een veilingsite. Prima hoor, maar de kastjes gaan nu wel echt hangen en het fornuis is eigenlijk ook aan vervanging toe. Nu sparen voor een mooie en kwalitatief goede keuken en een betere vloer. En dan willen we natuurlijk ook graag nieuwe meubels.”

Praat je makkelijk met anderen over geld?

“We hebben het goed voor elkaar en Peter draait een goede omzet met zijn bedrijf. Toch praat ik niet met iedereen makkelijk over onze financiën. Met vrienden die financieel gelijkwaardig zijn praat ik er wel eens over, maar met vrienden die het met minder moeten doen eigenlijk nooit. Dat vind ik toch lastig. En zij vinden het ook wat ongemakkelijk, merk ik. Toen ik bijvoorbeeld vertelde dat we tussendoor nog een weekje naar Egypte zouden gaan zag je ze toch een beetje kijken. Dan heb ik het idee dat ze afvragen waar we het allemaal van doen.” 


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop