“Toen ik het uitzocht, bleken we €1.000 per maand aan boodschappen uit te geven”

Daniëlle (36) heeft een abonnement op een make-up doos en haar man Sven (34) krijgt iedere maand nieuwe boxershorts. Ze vind het niet erg daar geld aan uit te geven, want het voelt als een cadeautje.

“Ik zie mezelf meer als een spender dan als een spaarder. Zeker vroeger gaf ik makkelijk geld uit. Ik dacht toen minder na over uitgaven. Ik ben al lange tijd gescheiden van de vader van Mirthe en ik zag van alimentatie af. In de periode dat ik alleen was kon ik eigenlijk niet sparen. Nu ik met Sven samenwoon lukt dat gelukkig weer.”

Ben je tevreden met jullie spaargeld?

“De gezamenlijke buffer mag van mij wel omhoog, maar we hebben veel kosten momenteel. We hebben net een grote verbouwing achter de rug. Een uitbouw, een nieuwe vloer, keuken en toilet en ook de zolder is opgeknapt. En we willen nog een nieuwe badkamer. Voor de verbouwing hebben we de hypotheek opgehoogd met €80.000. Daarnaast hebben we veel nieuwe meubels gekocht. Daar hebben we eigenlijk al ons spaargeld aan uitgegeven. Over een tijdje moet er een tweede auto komen. Sven heeft de zijne namelijk in de kreukels gereden. Omdat ik nog thuiswerk redden we het nu prima met één auto, maar ik denk dat we er eind van het jaar toch niet aan ontkomen een tweede aan te schaffen.”

Konden jullie de hypotheek makkelijk verhogen?

“Sven heeft het huis in 2018 gekocht. Vorig jaar zijn Mirthe en ik bij hem ingetrokken. Omdat ik ook inkomen meebracht was het geen probleem de hypotheek te verhogen.”

Jullie hebben ook ieder een eigen spaarrekening. Wat doen jullie met dat geld?

“Dat geld is voor eigen gebruik. Ik bak als hobby graag taarten en de spullen daarvoor betaal ik van mijn spaargeld. En koop ik er ook kleding van. Wil Sven een keer met zijn vrienden naar de kroeg en voor €100 bier drinken? Dan vind ik dat prima, maar dat mag hij lekker zelf betalen.”

Wie is er hoofd financiën?

“Dat ben ik. Ik heb een sheet waarin ik alle uitgaven bijhoud. Toen we net gingen samenwonen legde ik alle pintransacties naast elkaar. Wat bleek? We gaven soms wel €1.000 per maand aan boodschappen uit. Dat vond ik toch wel te gortig. Toen hebben we een boodschappenpotje gemaakt zodat we beiden weten wat we kunnen uitgeven. En dat betekent soms dat we de dure hapjes een keer moeten laten liggen. Ik laat Sven regelmatig zien hoe we er financieel voor staan. Hoewel ik dus alles bijhoud, betrek ik hem wel overal bij.”

Er gaat ruim €130 per maand naar abonnementen. Wat hebben jullie allemaal?

“Haha… dat is inderdaad wel een bedrag, hè. Ik heb een abonnement op een make-updoos. Iedere maand komt er een pakketje met make-up en verzorgingsproducten. Voor Sven heb ik een boxershortabonnement afgesloten. Het zijn natuurlijk geen noodzakelijke uitgaven en de voorraden lopen op, maar toch voelt het iedere maand weer als een cadeautje. Verder hebben we nog een ketelabonnement, een abonnement op Spotify, Netflix en Disney+ en we zijn lid van de Postcodeloterij. En voor Mirthe huren we een schoollaptop.”

Jullie telefoonabonnement is vrij hoog. Hebben jullie dure telefoons?

“Sven en ik hebben inderdaad een duur abonnement, inclusief de nieuwste telefoon. Mirthe heeft een sim-only en gebruikt onze oude telefoons. Hoewel ik een nieuwe telefoon leuk vind, denk ik er wel over na om er nu wat langer mee te doen. Want €60 per maand is natuurlijk best een hoop geld.  En als ik dan toch een nieuwe wil, dan koop ik hem zelf en kies ik voor een los abonnement.”

Hoe zit het met de toeslagen die jij moet terugbetalen?

“Toen ik met Sven ging samenwonen, heb ik dat keurig aan de Belastingdienst doorgegeven. Maar zij lieten de huurtoeslag en het kindgebondenbudget nog een tijdje doorlopen. Dat geld moet ik terugbetalen.”

Mag Mirthe haar zakgeld naar eigen inzicht uitgeven?

“Dat mag ze zeker. Ik vind het belangrijk dat ze zelf ontdekt dat als het geld op is ,het ook echt op is. Ze heeft een pinpas. Heel af en toe pak ik die wel eens af. Als ze bijvoorbeeld haar best even niet zo doet op school. Maar dat is sporadisch. Ze is een verantwoordelijke meid en geeft niet buitensporig veel geld uit. Ze doet het voor een 13-jarig best heel goed met geld.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop