“Niemand gelooft dat wij al op ons 50e kunnen stoppen met werken”

Cato (33) werkt vooral voor het geld. Ze wil liever paardrijden of werken in haar moestuin. Ze wil vroeg stoppen met werken, dus gaat ze nu voor een vervroegd pensioen. Kijk mee in haar kasboekje.

“Naast mijn baan geef ik bijles en we verhuren één van onze auto’s af en toe. Daar vragen we €25 per dag voor. Ook pas ik op honden. Dat doe ik sinds de zomer. Ik hoorde op de radio dat alle dierenpensions vol zaten en zag meteen mogelijkheden. Omdat we dit jaar niet op vakantie zijn geweest, hebben we op een aantal honden gepast.”

Ik zie inderdaad geen vakantiebudget. Gaan jullie nooit op vakantie?

“Door corona zijn we het afgelopen jaar thuisgebleven, maar normaal gaan we één keer per jaar goed op vakantie. Dan huren we bijvoorbeeld met vrienden een mooie villa in een zonnig land. Zo’n vakantie kost rond de €4.000 en betalen we van ons vakantiegeld.”

Er zit een kleine €1.000 verschil tussen jullie inkomsten en uitgaven. Wat doe je met dat geld?

“Van dat geld kopen we bijvoorbeeld kleding en we doen er leuke dingen van. Dat geld mag op. Het is best een fors bedrag per maand wat we kunnen uitgeven, maar ik vind het belangrijk om te genieten. En als er wat overblijft, dan zetten we het op de spaarrekening. We hebben nu te weinig spaargeld. Dat komt omdat we vorig jaar verhuisd zijn. De buffer moet groeien naar minimaal €10.000.”

Jullie sparen en beleggen ook. Zie je jezelf meer als spaarder of juist als spender?

“We genieten van het leven en geven daar graag geld aan uit. Maar wel minder dan voorheen. Stef en ik hadden allebei echt een gat in ons hand. Alles wat we verdienden moest op. We hebben zelfs een tijdje gewerkt als croupier bij illegale pokertoernooien. Er waren avonden dat we €1.000 verdienden en dat maakten we diezelfde week nog op. Dat sloeg natuurlijk helemaal nergens op.

Sinds een jaar zijn we een stuk bewuster. Zo hebben we zonnepanelen geplaatst en ik heb mezelf een boodschappenbudget van €150 per week gegeven. Sommigen zullen dat nog hoog vinden, maar we houden nu eenmaal van lekkere dingen en drinken graag een wijntje of een speciaal biertje. En we gaan graag uit eten, maar niet meer zoveel als vroeger. Ik vind het inmiddels ook zonde van het geld een oppas én parkeergeld te betalen voor een avondje uit. Sinds een jaar beleggen we en we lossen extra af op de hypotheek. We hebben namelijk een doel: we willen eerder met pensioen.”

Waarom wil je eerder met pensioen?

“Ik vind werken prima, maar het is niet mijn favoriete vrijetijdsbesteding. Liever ben ik bezig in mijn moestuin of met mijn paard. Ik heb een paar maanden geleden de switch gemaakt van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Ik was ook wel klaar met de basisschool hoor, maar ik deed het ook omdat ik in het voortgezet onderwijs meer verdien. En dat is wat we willen, zoveel mogelijk geld verdienen om straks FIRE te zijn. Te kunnen stoppen met werken. Ik kwam een jaar geleden in aanraking met de FIRE-beweging en ontdekte dat het ook voor de normale mens weggelegd is om financieel onafhankelijk te worden. Je moet alleen zelf de touwtjes in handen nemen.”

Hoe en wanneer gaan jullie dat doel bereiken?

“We willen over 20 jaar met pensioen. Dan hebben we onze hypotheek van €330.000 afgelost en is het huis van ons. Ook hebben we dan een flinke som geld in beleggingen zitten. We gaan dan wel uit van een mooi rendement op onze beleggingen. Tegen die tijd verkopen we het huis en gaan kleiner wonen.”

Wat vindt jullie omgeving van het plan om vroeg te stoppen met werken?

“Ik ben heel open, maar moet oppassen dat ik in mijn enthousiasme mijn omgeving niet bestook met mijn plannen. Iedereen bewandelt zijn eigen pad en dat is natuurlijk goed. Het is overigens wel grappig dat niemand in onze omgeving gelooft dat wij rond ons vijftigste met pensioen gaan. Maar ik ben ervan overtuigd dat het gaat lukken.”

Wat ga je doen als je straks FIRE bent?

“Ik wil dan graag helemaal stoppen met werken. Stef wil wel nog wat blijven werken. Dat vind ik prima, want dan kan ik misschien nóg wel eerder stoppen. Als het zover is dat ik geen werkverplichting meer heb, dan ga ik lekker in mijn moestuin werken, paardrijden, vrijwilligerswerk doen en wie weet ooit veel tijd met mijn kleinkinderen doorbrengen. Soms baal ik er echt van dat we niet tien jaar eerder zijn begonnen. Achteraf vind ik het echt zo zonde dat we zoveel geld hebben uitgegeven. En van die studieschuld baal ik ook. Ik had helemaal geen geld hoeven lenen voor mijn studie, want ik had genoeg. Ik leende echt voor leuke dingen en het kopen van dure kleding. Financiële lessen heb ik helaas nooit gehad. Maar mijn kinderen ga ik, zodra ze wat ouder zijn, precies vertellen hoe wij het aanpakken.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop