“Mijn wens is om in mijn eentje een leuk huisje te kopen”

Waar doet ze het van? Iedere dinsdag laat iemand ons meekijken in haar kasboekje. Deze week Laura die weer thuiswoont en flink spaart voor een koophuis.

Je hebt geen woonlasten. Hoe zit dat?

“Ik woon sinds ruim een jaar weer bij mijn vader. Daarvoor had ik samen met mijn toenmalige vriend een koophuis. Onze relatie liep stuk en we moesten het huis verkopen. Gelukkig wel zonder restschuld. Mijn grootste wens is om in mijn eentje een leuk huisje te kopen, maar daarvoor moet ik flink sparen. En omdat ik nu weer thuis woon, kan dat. Ik hoef geen kostgeld te betalen, daar wil mijn vader niets van weten. In ruil voor onderdak doe ik het huishouden.”

40% van de thuiswonende mbo’ers betaalt kostgeld

BRON: NIBUD

Hoe voelt het om weer thuis te wonen?

“Dat voelt wel als een stap terug. Er zijn momenten dat ik er best veel moeite mee heb. Maar ik weet wat het grote doel is.”

Heb je al iets op het oog?

“Het liefst wil ik een huisje of appartement met twee slaapkamers. Maar het is niet makkelijk in je eentje wat te kopen. Ik kan met mijn inkomen een hypotheek krijgen van €130.000, maar dat is veel te weinig om iets te kopen. Mijn doel is om zo veel te sparen dat ik een woning van rond de twee ton kan kopen. Wanneer het zover is? Dat weet ik nog niet. Mijn vader heeft wel aangeboden mij tegen die tijd financieel te helpen. Dat is natuurlijk heel lief en fijn.”

Sinds 2018 krijgen starters een hypotheek die maximaal hetzelfde is als de woningwaarde

BRON: NOS

Werk je met potjes?

“Ik heb twee rekeningen. Een betaal- en een spaarrekening. Zodra mijn salaris wordt gestort, kijk ik in mijn agenda of er die maand grote uitgaven staan gepland. Dan bepaal ik welk bedrag naar de spaarrekening gaat. Gemiddeld is dat €700. En ik pin iedere maand €150 voor de boodschappen. Als ik dat niet doe, geef ik ongemerkt veel te veel geld uit in de supermarkt. Ik doe overigens wel alleen boodschappen voor mezelf. Ik eet heel gezond en mijn vader hoeft al dat groen niet, haha.”

Er zit nog wel wat verschil tussen je inkomsten en uitgaven. Waar gaat dat geld heen?

“Dat is verschillend. Soms heb ik een rekening van de dierenarts of moet mijn auto naar de garage. En ik koop graag hobbyspullen. Ik maak zelf kaartjes. In het verleden heb ik workshops gegeven en dat wil ik in de toekomst weer gaan doen. En ik verkoop wel eens kaartjes aan familie en vrienden, maar het geld dat ik daarmee verdien is minimaal. Ik vind het vooral leuk om mensen te verrassen met een zelfgemaakt kaartje.”

Geef je je geld nu bewuster uit nu je een spaardoel hebt?

“Zeker. Ik ben nooit een grote spender geweest, maar eerder gaf ik best veel geld uit aan woonaccessoires. Kwam ik weer met een geurkaarsje, kandelaar of bloempot thuis. Dat gaat ongemerkt hard. Het bewust uitgeven voelt eigenlijk heel goed en wil ik straks als ik een eigen huis heb ook blijven doen.”

Praat je makkelijk met anderen over je financiële situatie?

“Ik ben heel open naar vrienden. Op die manier creëer ik begrip. Soms moet ik een etentje een paar weken uitstellen omdat het financieel beter uitkomt. De openheid in deze rubriek spreekt me ook aan. Ik vind het bijvoorbeeld mooi te lezen als mensen geld aan goede doelen geven. Ik heb dat ook altijd gedaan, maar nu zie ik mezelf even als goed doel. Maar straks ga ik zeker weer geven. Dan kies ik een doel waarmee ik dichtbij het verschil kan maken. In Nederland leven één op de twaalf kinderen in armoede. Dat is toch heftig? Als ik daar een bijdrage aan kan leveren, is het mooi.”

LEES OOK: “Later verhuren we ons huis en gaan we zelf in een tiny house wonen”

Je hebt geen budget voor vakanties?

“Daar spaar ik niet apart voor. Ik had vorig jaar een singlesreis geboekt. Dat vond ik enorm spannend, maar ik wilde even los zijn van alles. Door corona ging dat niet door. Ik krijg het geld nu binnenkort terug. Die €1000 zet ik dan op de spaarrekening.”

Wat ga je als eerste doen als je straks je eigen huis hebt?

“Dan ga ik een dagje onbezorgd shoppen. Het lijkt me heerlijk een keer op pad te gaan zonder budget. Een mooi item te kiezen en daarna pas op het prijskaartje kijken. Maar ik blijf sparen en wil extra op de hypotheek gaan aflossen. Als ik dát kan, dan voel ik me echt volwassen.” 

Maakt geld gelukkig?

“Ik zou willen dat ik hier nee op kon antwoorden. Geld alleen maakt natuurlijk niet gelukkig, maar het helpt wel. Ik weet zeker dat ik gelukkiger zou zijn als ik mijn eigen huisje zou hebben met een leuke buffer. Dus in die zin maakt geld wel gelukkig.” 

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop