“Met de overwaarde van ons huis willen we een camping beginnen”

Franca (36) en haar man Etienne (39) kochten drie jaar geleden een klushuis dat ze helemaal zelf opknapten. Het huis is nu flink meer waard en van die overwaarde willen ze hun droom verwezenlijken: een eigen camping.

“Ik heb een boodschappenbudget van €400 en daar red ik het prima mee. Ik doe mijn boodschappen wekelijks bij een budgetsupermarkt. En één avond per week eten we bij mijn schoonouders. Daarnaast hebben we het geluk dat onze buren een grote moestuin hebben. We wonen namelijk in een buitengebied. Regelmatig profiteren wij van het overschot aan groente en fruit. Ook zit er in de buurt een kippenboer en af en toe slaan we daar groot in. Dat is echt veel goedkoper dan in de supermarkt.”

Doe je dan nooit een impulsaankoop?
“Impulsaankopen doe ik eigenlijk nooit. Nou ja, als de kinderen meegaan, wil er nog wel eens iets in de kar belanden wat niet op het lijstje staat.”

Jullie betalen €96 per persoon aan zorgverzekering. Hoe krijgen jullie dat bedrag zo laag?
“Ieder jaar in november vergelijk ik verschillende aanbieders. We hebben alleen een basisverzekering met het hoogste eigen risico. We zijn allebei fit en gezond en mochten we toch zorgkosten maken, dan hebben we genoeg geld op de spaarrekening. Ook betalen we de premie in één keer. Dat scheelt ook weer een paar tientjes per jaar.”

Er zit een paar honderd euro verschil tussen jullie inkomsten en uitgaven. Waar gaat dat geld heen?
“Dat verschilt. In 2014 kochten wij ons huis voor €255.000. Op drie muren na braken we alles af en bouwden het opnieuw op. Het is nu klaar, maar er blijven nog genoeg klussen over. Etienne is timmerman en doet alles zelf. Veel van het geld dat we overhouden gaat naar klusmaterialen. Of we halen een keer eten als ik geen zin heb om te koken. Maar niet iedere maand gaat alles op hoor. Wat echt overblijft storten we op onze spaarrekening. In de praktijk sparen we dus vaak meer dan die €600. Ik vind het fijn dat we iedere maand financiële ruimte hebben. Onze regel: we halen geen geld van onze spaarrekening. Behalve als we een echt grote uitgaven moeten doen. Een nieuwe auto bijvoorbeeld, die betaal je natuurlijk niet van je lopende rekening.”

Hoe hebben jullie die verbouwing betaald?
“Volledig van ons spaargeld. Dat is ook de reden waarom het lang duurde. Etienne werkt fulltime, dus het klussen gebeurde na werktijd en soms moesten we eerst weer wat sparen. We zijn wel heel trots dat we het helemaal zelf betaald hebben. Van de overwaarde hebben we straks plezier.”

Ja, het huis is vast flink in waarde gestegen?
“Een tijdje geleden hadden we een makelaar over de vloer, die schatte de waarde op ruim €600.000. Natuurlijk praat je met die overwaarde meteen over verkopen, maar we wonen hier echt fijn. We hebben zo lang geklust, dat we er nog lekker zelf blijven wonen. In de toekomst willen we graag een camping beginnen. Als we de ideale camping vinden, dan verkopen we het huis en beginnen we deze camping met de overwaarde.”

Jullie lossen extra af op de hypotheek. Met welk doel?
“We vinden het belangrijk om naar de toekomst te kijken. We hebben er later profijt van als we nu extra aflossen. Etienne heeft fysiek zwaar werk en het is fijn als hij straks minder kan werken of eerder kan stoppen. Ook sparen we voor de studie van de kinderen.”

Doe je nooit eens iets financieel onverantwoords?
“Materiele zaken interesseren me niet zo. Ik koop weinig kleding voor mezelf. Alleen als er een bijzondere gelegenheid is, koop ik wat nieuws. Veel liever ga ik lekker uit eten of met de kinderen een dagje naar een pretpark met – old school – een tas vol broodjes. Waar we wel voor sparen is een zwembad in de tuin. Kortom ik geef het geld graag uit aan dat wat ons als gezin plezier geeft!”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop