Margot: “Van mijn uitkering kan ik 100 euro sparen”

Margot (35) leeft van een Wajong-uitkering, toch weet ze €100 per maand te sparen. Kijk mee in haar kasboekje in deze aflevering van Waar Doet Ze Het Van.

Je ontvangt een Wajong-uitkering. Ben je volledig arbeidsongeschikt?

“Ik ben inderdaad volledig afgekeurd. Sinds mijn studententijd kamp ik met psychische- en lichamelijke klachten. Hierdoor kon ik mijn studie psychologie niet afmaken en zit ik nu met een forse studieschuld. Ik hoef op dit moment nog niets af te lossen, omdat ik een minimuminkomen heb. Als ik 15 jaar op dit inkomensniveau zit, wordt de schuld kwijtgescholden. Maar ik hoop dat ik in de toekomst toch wat betaald werk kan verrichten zodat ik een deel kan aflossen.”

Eind vorig jaar ontvingen er in totaal 752 440 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering

Bron: CBS 

Vind je het lastig dat je niet kan werken?

“Ja heel erg. Ik heb me lang geschaamd voor het feit dat ik op gemeenschapsgeld teer. Het gaat inmiddels wat beter hoor, maar het blijft moeilijk dat ik geen ‘echt’ werk heb. Ik wil graag werken en mijn eigen geld verdienen, maar ik moet ook realistisch zijn. Gelukkig kan ik wel vrijwilligerswerk doen bij onder andere de bibliotheek. Dat werk is voor mij heel belangrijk en op deze manier draag ik toch mijn steentje bij.”

LEES OOK: Ik heb 2 ton schuld

Hou jij je financiën netjes bij?

“Dat doe ik nu ongeveer twee jaar. Daarvoor stond ik altijd rood. Voor mij was €1000 in de min het nulpunt. Als ik bij de supermarkt moest pinnen hoopte ik dat het nog kon. Ik had maar één rekening en totaal geen overzicht. Ik had ook de ruimte niet in mijn hoofd om me met geld bezig te houden, maar uiteindelijk zorgde dat rood staan wel voor slapeloze nachten. Toen ging ik blogs lezen over hoe anderen met weinig geld hun financiën beheren. Dat heeft me geïnspireerd. Ik ben gaan werken met een maandbudget en heb verschillende potjes aangemaakt. Ook heb ik een Excel-sheet dat ik iedere week netjes bijhoud. Dat werkt supergoed. Ik sta niet meer in het rood en kan wat sparen. En Excel ben ik zelfs leuk gaan vinden haha. Ik ben echt trots op mezelf.”

Praat je met je omgeving over je financiële situatie?

“Dat heb ik heel lang niet gedaan uit schaamte. Ik heb ook heel lang volgehouden dat ik gewoon werkte of studeerde. Ik durfde niet te vertellen dat ik een uitkering had. Sinds een jaar ben ik veel opener en mijn omgeving reageert heel begripvol. In mijn familie bijvoorbeeld geeft iedereen elkaar altijd dure cadeaus. Ik deed altijd vrolijk mee, terwijl ik het helemaal niet kon betalen. Nu koop ik minder dure cadeaus en dat is ook helemaal goed natuurlijk. En ik durfde toeslagen aan te vragen. Ook dat heb ik lang niet gedaan uit schaamte. Open zijn over mijn situatie heeft me echt geholpen.”

Er staat nu €600 op je spaarrekening. Spaar je ergens voor?

“Ik wil een buffer hebben van minimaal €1000, maar het liefst €3000. En ik wil heel graag op vakantie. Mijn grote droom is om ooit naar IJsland te gaan, maar als ik een weekje naar de Waddeneilanden kan, ben ik al hartstikke gelukkig.”

Het Nibud adviseert minimaal 10% van het inkomen te sparen.

Bron: Nibud 

Je energiekosten zijn laag. Ben je daar bewust mee bezig?

“Ik let heel goed op. Ik douche kort, de verwarming staat maximaal op 18 graden en ik hergebruik water door het op te vangen. Dat doe ik voor het geld, maar zeker ook, omdat ik graag duurzaam leef. Kleding bijvoorbeeld koop ik alleen tweedehands. Dat doe ik overigens wel in een winkel. Voorheen kocht ik vaak kleding via Marktplaats, maar dan viel het regelmatig toch tegen. Ik deed overigens voorheen heel vaak miskopen. Dan kocht ik veel kleine dingen waarvan ik me later afvroeg waarom ik ze gekocht had. Doordat ik nu met een budget werk gebeurt dat niet meer.”

LEES OOK: Snel geld verdienen op 11 manieren

Zijn er dingen waar je wat meer geld aan zou willen uitgeven?

“Het bedrag dat ik voor leuke dingen gereserveerd heb is best laag. Dat vind ik soms wel lastig. Als ik een dagje naar een vriendin ga die wat verder weg woont, ben ik mijn budget al kwijt aan reiskosten. Dan kan ik niet ook nog eens uit eten. Maar af en toe een kop koffie ergens drinken doe ik wel. En ik teken graag. Dan zoek ik een mooi plekje waar ik lekker rustig kan zitten werken. Of ik bezoek een museum. Ik heb een museumjaarkaart waar ik graag gebruik van maak.”

Hoe zie jij je financiële toekomst?

“Ik hoop dat ik over een aantal jaar parttime kan gaan werken. Maar ik denk niet dat mijn financiële situatie fundamenteel gaat veranderen.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop