Kasboek: “Als onze kinderen 18 zijn, hebben ze € 20.000”

Mara (35) en Rico (34) werken allebei in het ziekenhuis en hebben een prima inkomen. Ze sparen elke maand € 750, lossen extra af op de hypotheek, sparen voor hun kinderen én geven graag geld uit levensgeluk. We mogen meekijken in hun kasboekje.

Wat denk je, als je zo naar jullie kasboekje kijkt?
“Rico en ik zijn echte levensgenieters. Ik denk wel dat je dat terugziet in ons kasboekje. We werken allebei hard en verdienen prima. In andere sectoren zou ik misschien € 1.000 meer kunnen verdienen voor hetzelfde werk. Maar voor het grote geld werk ik niet in de zorg. En dit inkomen is meer dan voldoende voor een leuk leven. We kunnen geregeld uit eten en onszelf een vleugje luxe, zoals een schoonmaakster, permitteren. Dat zien we echt als een cadeau aan onszelf. Verder denk ik dat we vrij ‘gemiddelde’ vaste lasten hebben. En dat we aan boodschappen en levensgeluk misschien wat meer uitgeven dan de gemiddelde Nederlander. Maar als ik zo kijk, ben ik zeker niet ontevreden.” 

Houden jullie altijd een eigen kasboekje bij, of moest je diep in de rekeningen graven?
“Dat doen we nu een jaar of twee. Aan het begin van de coronacrisis kochten we de PorteRenee-cursus ‘Zo word je rijk’. Daar hebben we veel van geleerd en het gaf veel inzicht. Bijvoorbeeld waar onze grootste ‘lekken’ zaten. Al houden we het inmiddels niet meer elke maand zo gedetailleerd bij, hoor. Ik vond het stiekem een rotklus. Nu kijken we regelmatig weer eens goed of er dingen zijn veranderd. Dan lopen we onze salarissen, woonlasten en energierekening na en puzzelen we waar we wat over kunnen houden.”

En? Welke posten waren de grootste lekken?
“Ongemerkt maakten we in het begin van de pandemie behoorlijk wat kosten aan boodschappen en Thuisbezorgd. De spaarpotjes groeiden minder hard dan gehoopt. De cursus maakte dat heel inzichtelijk. We hebben kritisch naar onze uitgaven gekeken en op een aantal posten best flink kunnen besparen. De weekboodschappen, bijvoorbeeld. Die doen we nu maximaal twee keer per week. Daarnaast zijn we met HelloFresh gestopt. En wat sparen betreft hebben we nu verschillende potjes en sparen we automatisch vaste bedragen. Grappig hoe vanzelfsprekend dingen worden als je de opdrachten vast inboekt. Dat helpt ons echt.”

Waarom staat de studieschuld van € 20.000 ‘on hold’?
“We zijn eerst extra aan het aflossen geslagen. Het rentepercentage op studieschuld is nul. Op onze hypotheek is dat drie procent. We beseften dat we gek waren om eerst die studieschuld af te betalen. Die € 150 gebruiken we nu voor het rente op rente-effect. Dat zorgt uiteindelijk weer voor lagere maandlasten, waardoor we weer meer kunnen sparen. Rico gaat meer verdienen zodra hij is afgestudeerd. Dan lossen we die studieschuld zo snel mogelijk af.”

De tekst gaat verder onder de video

https://www.instagram.com/reel/Ci_7AXaDX7m/?utm_source=ig_web_copy_link

Vanwaar die fietsverzekering van € 30?
“We hebben zo’n elektrische bakfiets, die we gekscherend ook wel eens ‘onze tweede auto’ noemen. We hebben er twee jaar geleden ruim € 5000 voor betaald. Niet niks, maar we zijn er dolblij mee en gebruiken ‘m volop. Zo’n Urban Arrow is alleen niet alleen voor ouders, maar ook voor dieven een geliefde fiets. Hier in de omgeving worden ze geregeld gestolen. Een gevalletje better safe than sorry.”

Geven jullie elke maand € 250 aan goede doelen?
“Om en nabij, ja. Er gaat sowieso maandelijks een groot deel van dat bedrag naar de kerk. Daarnaast doneren we al tien jaar elke maand € 35 aan een sponsorkindje via Compassion. En aan Tearfund, een organisatie die armoede bestrijdt, geven we maandelijks € 50. We delen graag met mensen die het minder hebben.”

Ik ben even nieuwsgierig naar die € 700 ‘leefgeld’. Vertel!
“We maken elke maand allebei € 350 naar onze eigen rekeningen over. Een soort zakgeld, bedoeld voor de sportabonnementen, telefoonrekeningen, kleding en borrels in de stad. En we kopen ook af en toe een cadeautje voor elkaar. Zo suf als je op de afschrijving van de gezamenlijke rekening ziet wat je voor je verjaardag krijgt, haha. Van dat geld ga ik bijvoorbeeld ook ‘citytrippen’ met vriendinnen. Rico koopt er een nieuwe wielrenfiets van. Zo hebben we allebei de vrijheid om wat duurdere aankopen te doen, zonder dat de ander z’n wenkbrauwen optrekt. Niet dat dat gebeurt overigens, hoor. Maar het voelt voor ons goed zo. En we zijn in gemeenschap van goederen getrouwd, dus onderaan de streep betalen we alles toch samen.”

Hebben jullie een groot spaardoel?
“Momenteel sparen we voor de verbouwing van de zolder. Over een maandje of drie verwachten we onze tweede. Dan willen we een extra kamer creëren. Voor beide kids willen we minimaal € 20.000 apart hebben staan als ze 18 zijn. Sinds twee jaar zijn we ook aan het beleggen geslagen. We zetten maandelijks € 200 bij Meesman apart. Door onze hypotheek versneld af te lossen, goed te sparen en te beleggen, hopen we een paar jaar eerder te kunnen stoppen met werken.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop