Kasboek: “Ik ben elke maand maar € 140 kwijt aan de hypotheek”

Liv (40) is sinds twee jaar gescheiden van haar ex-partner. ‘Een mooie jurk scoren? Of glas wijn op het terras drinken? Dat zou er waarschijnlijk niet meer inzitten’, dacht ze tijdens de breuk. ‘Laat staan een huis kopen’. Toch leidt de alleenstaande moeder inmiddels een zorgeloos leven.

Hou je elke maand keurig een kasboekje bij?
“Niet meer. Vlak na de scheiding heb ik dat wel een tijdje gedaan – om grip op m’n financiën te krijgen. Ik vond het belangrijk om te zien en te snappen waar het geld elke maand heengaat. Inmiddels weet ik dat het wel snor zit en doe ik dat niet meer. Behalve nu dan, voor deze rubriek.”

Hoe kom je aan zo’n bizar laag hypotheekbedrag?
“Ik heb de helft van mijn totale hypotheekschuld (€ 200.000) meteen na de koop van mijn appartement afbetaald. Het zag er niet naar uit dat ik ooit een huis zou kunnen kopen in m’n eentje. Met een kleine € 1500 aan salaris kon ik maximaal € 70.000 lenen. En de wachttijd voor een huurwoning in onze omgeving was minimaal vijf jaar.

Mijn ex-man en ik hebben tijdens en vlak na de scheiding een klein jaar aan birdnesting gedaan. Om en om woonden we een week thuis met onze jongens. Daarna heb ik nog een poos bij mijn ouders op zolder gezeten. Mijn moeder wilde me heel graag uit de situatie helpen. Zij is bij haar vader gaan peilen of ze haar deel van de erfenis vast mocht ontvangen – voor mij. Ik voel me heel bevoorrecht dat ik er nu zo warm bij zit.”

Wat fijn. En dan is je spaarrekening ook nog eens goed gevuld!
“Klopt, ja. Dat bedrag heb ik grotendeels te danken aan de overwaarde van het huis dat ik met mijn ex had. Hij kocht mij voor € 85.000 uit. Daar heb ik € 10.000 meteen van in de hypotheek gestopt. Die overige € 75.000 heb ik apart gezet. En daar ben ik eigenlijk nooit meer aangekomen.” 

Ik zie dat je bij de post ‘vakantie’ € 0 hebt ingevuld. Gaan jullie nooit weg?
“Jawel, maar ik zet niet maandelijks geld apart. Ik heb er een sport van gemaakt om elk jaar de vakantie en nachtjes weg te betalen van mijn vakantiegeld. Dat is ongeveer € 1500. Daar wil ik liever niet overheen.”

Even nieuwsgierig: wat voor abonnementen heb je?
“De jongens krijgen elke maand de Donald Duck. Verder ben ik lid van de bieb en hebben we een Museumjaarkaart. En ik heb heel bewust gekozen voor een bezorgabonnement van Albert Heijn. Ik woon twee hoog – en sjouwen met boodschappen is niet m’n favoriete bezigheid. Dat is me dat tientje helemaal waard. En doordat ik online boodschappen doe, koop ik ook veel minder snel onnodige dingen. Een win-win.”

Welke uitgaven heb je onder die € 80 ‘overig’ gerekend?
“Dat bedrag gaat elke maand wel op aan sigaretten. Ik ben vlak na de scheiding begonnen met roken. Kom er na zo’n stressvolle periode maar eens vanaf. Ik vind het heel ingewikkeld. Vooral omdat de financiële prikkel er niet is. Dat maakt het misschien nog wel moeilijker.”

Krijgen je zoons zakgeld?
“Ja, ze krijgen allebei € 20 per maand zakgeld van onze gezamenlijke alimentatierekening. Begin dit jaar hebben we het bedrag wat opgehoogd, om ze op die manier meer verantwoordelijkheid over hun geld te geven. Ik verwacht dat ze van die € 20 elk jaar een deel aan een goed doel geven. En als iemand binnen het gezin jarig is, dat ze dan een cadeautje kopen.” 

Spaar jij zelf nog specifiek ergens voor?

“Niet echt. En dat maakt het soms best lastig om goed te (blijven) sparen, zo zonder concreet spaardoel. Ik boek naar mijn spaarrekening wat aan het eind van de maand overblijft. Gelukkig ben ik niet iemand die geld over de balk smijt en kom ik elke maand prima uit. De ene maand houd ik € 300 over, de maand erop € 700. Als de wasmachine of auto stuk gaat, heb ik meer dan genoeg achter de hand. Maar minder dan € 75.000 op m’n spaarrekening wil ik liever niet. Ik hoop namelijk ooit nog eens te kunnen verhuizen. Aan de andere kant: ik heb nu 62 vierkante meter en ben zo klaar met schoonmaken. Ik ben allang blij dat ik m’n leven weer op de rit heb. Ik kan heerlijk leven en mezelf op wat lekkers trakteren als ik op een terrasje beland. Wat wil een mens nog meer?”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’