Kasboek Merle: “Voor de nieuwste gadgets hebben we een speciaal potje”

Merle (25) heeft altijd de nieuwste gadgets, maar doet de boodschappen zo goedkoop mogelijk. Ze gaat voor aanbiedingen en gratis producten.

Hoe vind je het, met de financiële billen bloot?
“Ik doe mee met deze rubriek omdat ik mezelf graag met anderen vergelijk. Ik vind het leuk te zien hoeveel mensen aan boodschappen uitgeven. Als ik de verhalen lees vind ik dat wij het goed doen. Eigenlijk ben ik best tevreden.”

Hoe hebben jij en Jesper de financiën geregeld?
“Wij wonen nu anderhalf jaar samen en storten sindsdien naar rato allebei geld op de gezamenlijke rekening. Daar betalen we onze vaste lasten en boodschappen van. Daarnaast storten we allebei ongeveer € 800 op onze eigen spaarrekening. Jesper heeft € 30.000 spaargeld en ik € 17.000.  We sparen nog niet gezamenlijk. Ja, € 50 per maand voor de gemeentelijke belastingen.”

Samen hebben jullie een mooi spaarpotje. Willen jullie geen huis kopen?
“We hebben net een appartement gekocht in de stad van 66 m2. Het is volledig gerenoveerd, dus we kunnen er zo in. Over een paar weken krijgen we de sleutel. We hebben zo min mogelijk eigen geld in het huis gestopt. De rente was nog net laag en onze netto maandlasten stijgen straks niet. We houden het spaargeld liever achter de hand. Misschien gaan we het appartement nog isoleren. En over een jaartje of vijf willen we het appartement verkopen. Dan gaan we voor een ‘grote mensen’ huis. Dus dat spaargeld krijgt straks een goede bestemming.”

Het is een dure tijd om te kopen. Heb je getwijfeld?
“Daar heb ik wel wat nachten over liggen nadenken. Maar we weten ook niet wat de nabije toekomst gaat brengen. Er zal echt meer gebouwd moeten worden, want de vraag is nog steeds veel hoger dan het aanbod. Maar nu kunnen we kopen voor hetzelfde bedrag als we huren. En het appartement is over een paar jaar vast weer goed verkoopbaar.”

Je hebt een uitgave verbetering in huis. Is dat voor verbetering van jullie huurwoning of nieuwe huis straks?
“Dat is wel een grappig potje eigenlijk. We zijn nogal gek op de nieuwste gadgets. Natuurlijk niet nodig, maar wel leuk. We hebben smartverlichting, een platenspeler, een soundbar en een mooie televisie. En allebei de nieuwste smartphones. Het is dus niet zo dat we investeren in ons huurhuis. Het potje is voor materiële zaken, die straks meegaan naar onze nieuwe woning.”

Willen je de studieschuld aflossen?
“Jesper en ik hebben allebei een studieschuld. Mijn ouders hebben mijn collegegeld en zorgverzekering tijdens mijn studie betaald, dus ik heb niet maximaal hoeven lenen. We zitten nog in de aflossingsvrije periode en betalen natuurlijk geen rente. Dat aflossen komt later wel.”

Werk je met potjes?
“Alleen onder de spaarrekening heb ik potjes hangen. Voor vakantie en mijn hockeycontributie. Maar verder niet. De bedragen die ik genoemd heb zijn gemiddelden over een jaar. We geven dus niet iedere maand € 200 aan kleding uit. En de boodschappen kosten gemiddeld € 330. De ene maand zijn ze wat duurder, de andere maand wat goedkoper. Ik probeer de boodschappen zo goedkoop mogelijk te doen en ga voor goede aanbiedingen. En regelmatig pak ik een gratis product mee.”

Hoe dan?
“Ik ga altijd naar de Jumbo. Ligt daar een product in de schap waarvan de houdbaarheidsdatum op die dag verstrijkt en zit geen kortingssticker op? Dan krijg je hetzelfde product met een langere houdbaarheidsdatum gratis. Ook als de prijs van een product niet klopt, mag je het voor niets meenemen. Ook al scheelt het maar 1 cent. Ik sta dus regelmatig na mijn rondje supermarkt bij de servicebalie. Ik zie het meer als sport hoor, want ik bespaar er maar een euro per maand mee.”

Slim. Heb je nog wat goede tips?
“Ik ben dol op citytrips. Ik maak er meerdere per jaar. Op de site van een budget vliegmaatschappij geef ik aan wanneer ik ongeveer weg wil en de stad maakt me niet zoveel uit. Je krijgt dan echt goede aanbiedingen. Ik ben een keer een weekend naar Valencia geweest voor € 40. Inclusief vlucht en slaapplek. Vorig jaar zomer zijn we naar Noorwegen geweest. Mensen denken vaak dat Scandinavië zo duur is. Maar dat hoeft niet per se. Wij hebben een eigen tent waarmee we wildkamperen. En de auto hadden we volgestouwd met houdbare producten. Door dit soort slimme keuzes te maken kun je low budget op vakantie.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop