Kasboek Sofia: “Ik laat iemand anders mijn geld beheren, want ik gaf alles uit”

Sofia (33) kreeg maar geen grip op haar financiën en was het zat om altijd rood te staan. Daarom geeft ze haar financiën volledig uit handen aan een budgetbeheerder. Dat geeft haar rust én financiële ruimte.

Waarom besloot je de financiële touwtjes uit handen te geven?
“Ik heb het altijd lastig gevonden om mijn financiën goed in te richten. Waar mijn geld naartoe ging? Ik had geen idee. Ik vergat rekeningen te betalen, proefabonnementen stop te zetten en stond altijd maximaal in het rood. Uit stress en onzekerheid ging ik kosten mijden. Zo ben ik vijf jaar lang niet bij de tandarts geweest en kocht drie jaar geen nieuwe kleding.”

Wat een rottige toestand. Hoe helpt je budgetbeheerder hierbij?
“Die heeft overal realistische potjes voor gemaakt. Zelf had ik daar ook een poging toe gewaagd, maar dat geld ging altijd weer op aan onvoorziene kosten. Iedere rekening die nu binnenkomt, stuur ik die nu door naar de budgetbeheerder. Die betaalt alles vanuit het daarvoor bestemde potje én zorgt dat ik genoeg reserves achter de hand houd. Als ik een budget wil overschrijden, doen we dat in overleg. In geval van nood kan ik trouwens altijd bij mijn geld.”

Goed geregeld! Maar die service kost je wel € 85 per maand, is dat het je waard?
“Ik maak er nog maar vier maanden gebruik van en ik vind het nu al een goede investering. Ik kan mijn financiën helemaal uit handen geven en ben er niet meer obsessief mee bezig. Ook durf ik weer geld uit te geven, aan de kapper en vakanties, bijvoorbeeld. En de tandarts! Het geeft me zoveel rust. Daarnaast weet ik nu dat giften van mijn ouders en grootouders opgaan aan verstandige dingen.”

Oh vertel, hoe zit dat?
“Tussen mijn vorige baan en mijn huidige baan zat een ongeplande sabbatical van zes maanden. In die tijd leefde ik deels van de erfenis van mijn opa − ik verbruikte € 8.000 van de in totaal € 21.000. Daarnaast nam ik € 2.000 van een gift van € 30.000 van mijn ouders op. Beide bedragen waren bedoeld voor een langetermijninvestering, zoals een koophuis. Dat ik dat geld heb uitgegeven aan boodschappen en huur, daar voel ik me zó schuldig over. Daarom los ik maandelijks € 200 af aan mezelf om die schuld van nu nog € 9.200 te vereffenen.”

Kasboek Sofia

Wat een goed idee. Ga je dat geld uiteindelijk alsnog investeren in een koophuis?
“Ja, mijn vriend en ik willen over drie jaar graag een huis kopen. Daar sparen we allebei apart voor, zodat we hopelijk straks beiden een ton kunnen inleggen. Mijn deel krijg ik van mijn ouders, in de vorm van schenkingen verspreid over vier jaren. Op die manier betalen we minder belasting. Vorig jaar schonken ze de € 30.000 waar ik het eerder over had, dat geld staat op mijn spaarrekening. En door het financiële beheer hoop ik er he-le-maal niks meer van af te snoepen.”

Fijn zeg, die giften. Je woont nu nog niet samen met je vriend, maar met een huisgenoot, toch?
“Klopt, mijn vriend en ik zijn wel op zoek naar een huurhuis voor de komende paar jaar. Maar vooralsnog woon ik samen met een huisgenoot. Zij betaalt haar aandeel in de woonlasten aan mij, omdat ik de hoofdhuurder ben. Ik betaal alle rekeningen. We splitten alles, behalve de huur, omdat zij de grootste kamer heeft. Zij betaalt voor haar ruimte € 753,50, ik € 513,50 voor de mijne. Verder hebben we ook huishoudelijke kosten, zoals de lease van de wasmachine voor € 25 en een schoonmaker voor € 108 per maand.”

Waarvoor stort je eigenlijk geld op een gezamenlijke rekening met je vriend?
“We hebben alvast een gezamenlijke rekening, omdat we al veel kosten samen hebben. Zoals boodschappen, eten bestellen, uit eten gaan, cadeaus, et cetera. Ook stort ik daar iedere maand € 50 voor ons babyfonds op. We hebben nog geen baby, maar hopen er over een paar jaar wel eentje te krijgen. Het leek ons verstandig om nu alvast te beginnen met sparen.”

Wow, je hebt zelfs al een babyfonds! Iets anders: waarom betaalt je vriend mee aan jouw autopremie?
“Hij heeft mijn auto een keer in de prak gereden. Na Lowlands reed hij per ongeluk met maximaal 30 kilometer per uur een andere auto aan. Iedereen was ongedeerd en alles is netjes opgelost, maar mijn voorbumper lag eraf en de andere auto had ook schade. Weg schadevrije jaren. De komende vijf jaar betaalt hij mij maandelijks de extra premie van € 25.”

Ai, balen zeg. Een andere post die me opviel was ‘overig’. Welke uitgaven vallen daaronder?
“Spullen voor in huis en allerlei vervoersdiensten, zoals elektrische deelscooters en taxi’s. Ook zitten er hobbyspullen bij dit potje inbegrepen. Ik wissel regelmatig van hobby; recentelijk dook ik in de kruidenleer en ik deed een cursus wimperextensions. Ik wil mijn leven lang blijven leren, misschien ga ik ooit nog een extra master halen. Daarom heb ik ook een potje voor opleidingen.”

Tot slot: ben je tevreden over je kasboekje?
“Zeker. Alles is nu vrij duurzaam ingericht. Toen ik mijn kasboekje voor jullie nog eens nakeek, dacht ik even dat ik mijn vakanties óók nog van die € 130 voor uit eten gaan en leuke dingen doen moest betalen. Meteen belde ik mijn budgetbeheerder. Wat bleek: ik krijg ook nog € 3.897,60 bruto vakantiegeld! Haha. Budgetteren vind ik zó moeilijk. Daarom geef ik mijn financiën uit handen. Als het aan mij ligt voor altijd.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop