Kasboek Sharon: “We bleken tussen de € 500 en € 800 per maand uit te geven aan onzin”

Sharon (42) belandde bijna tien jaar geleden in de schuldsanering. Haar relatie ging uit. Ze moest het huis dat ze met haar ex kocht, verkopen. Mét een restschuld van meer dan een ton. Door de hele situatie raakte ze ook nog in een burn-out.

Schuldsanering en een burn-out, dat is niet niks.
“Ja, dat was een zware periode. Mijn relatie ging uit, ik moest een huis met restschuld verkopen en was net moeder geworden. Mentaal was ik er niet klaar voor, maar het moest. Ik kwam in een burn-out terecht en ben daar nog altijd niet van hersteld. Daardoor ontvang ik nu een WIA-uitkering. Door de restschuld raakte ik in de schuldsanering, ook wel Wnsp (Wet schuldsanering natuurlijke personen, red.) genoemd. Dat is een regeling voor mensen met problematische schulden.”

Ben je nu schuldenvrij?
“Ja, sinds vier jaar. Maar pas eind dit jaar verdwijnt mijn BKR-registratie. Daar ben ik heel blij mee, want dan kunnen we ook weer meer. Zoals samen een huis kopen.”

Waar woon je nu dan? In een huurhuis?
“Nee, ik woon bij mijn huidige man, Rob. We zijn vorig jaar getrouwd en hebben samen twee kinderen. Hij had al een koophuis en daar ben ik op een gegeven moment bij ingetrokken. Daarvoor woonde ik tijdelijk in een huurappartement.”

Hoe was de periode van schuldsanering voor je?
“Ik kon prima met geld omgaan, maar ik had toch een schuld. Het kwam puur door de restschuld op ons huis. Toen ik die schuld eenmaal had, dacht ik: nou daar gaan we, ze komen me alles afpakken. Maar dat gebeurde helemaal niet. Ik kreeg een aardige bewindvoerder en het gesprek viel reuze mee. Ik hield een klein bedrag over om van te leven en alles wat overbleef, ging naar de schuldeisers. Op zich ben ik die periode financieel gezien wel oké doorgekomen. Maar ik kon niks opbouwen.”

Ik kan me voorstellen dat dat met een kindje erbij ook lastig is.
“Dat klopt. Ik kon bijvoorbeeld niet met hem op vakantie en kocht alleen de nodige boodschappen. Van de kinderbijslag, dat mocht ik wel houden, haalde ik spullen voor hem. Omdat we niet op vakantie konden, sloot ik een Efteling-abonnement af. Zo kon ik besparen op vakanties, maar wel leuke dingen met hem doen. Ondanks dat we leefden van het minimum, hebben we het samen niet slecht gehad.”

Die periode ligt inmiddels achter je. Hoe gaat het nu financieel?
“Aan het begin van die periode leerde ik mijn huidige man kennen. Hij heeft me er echt doorheen gesleept. Zonder hem was alles een stuk zwaarder geweest. Ik kon er met hem goed over praten en hij motiveerde mij. Uiteindelijk heb ik nu een heel andere gezinssituatie en daar hoort een ander budget bij.”

Ja, ik kan me voorstellen dat dat heel anders is. Hoe ga je daarmee om?

“Nou, afgelopen jaar merkte ik dat ik steeds meer geld van de spaarrekening moest terugboeken. Waar gaat ons geld naartoe? Zo gaf ik € 800 uit aan boodschappen, gingen we soms uiteten en bestelden we regelmatig eten. Vorig jaar zijn we getrouwd, dat bracht ook een hoop kosten met zich mee. Daar shopte ik steeds kleine dingen voor. Iets leuks bij de Action bijvoorbeeld. Ook kocht ik veel kleding voor de kindjes. Ik rekende eens uit wat we maandelijks uitgaven aan boodschappen en al die kleine dingen. Tussen de € 1.300 en € 1.700. Ik schrok me kapot!”

Dat is een behoorlijk bedrag. Wanneer dacht je: dit móet echt anders?
“Toen we het nieuwe termijnbedrag van de energieleverancier kregen. We gingen van € 60 naar bijna € 400. Ik dacht meteen: dat kunnen we op deze manier niet betalen. Ik moest al steeds geld terugboeken. Dus ik ging kijken naar onze uitgaven. Om de energiekosten te verlagen, investeerden we in zonnepanelen. Daar hebben we een lening voor afgesloten, van € 8.000. Van ons laatste spaargeld lieten we een airco installeren. De energiekosten daalden daardoor flink.”

Wat doe je nog meer om geld te besparen?
“Ik heb de boodschappencursus van PorteRenee gedaan. Ons budget ging van € 800 per maand naar € 500. Dat is een besparing van meer dan € 3.000 per jaar! Verder heb ik de spaarrekening in potjes verdeeld. We sparen nu bewust voor dingen en geven onszelf zakgeld. We lieten onze hypotheek oversluiten en gingen daardoor van € 980 naar € 596 per maand. En we deden veel abonnementen weg. Mijn man heeft uiteindelijk HBO weer teruggehaald, maar dat betaalt hij van zijn eigen zakgeld, haha.”

En ik zie dat jullie € 1500 per maand sparen. Netjes!
“Ik kijk elke maand of we ergens op kunnen besparen. Dat gaat zo goed dat het inderdaad lukt om nu € 1.500 te sparen. Ons doel is om aan het einde van het jaar € 10.000 op de spaarrekening te hebben, als buffer.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop