Kasboek Sanne: “In twee jaar tijd spaarden we € 32.000 bij elkaar”

Sanne (32) en Koen (35) kochten een nieuwbouwwoning. Jarenlang ging al het geld naar het huis. Nu eindelijk alles af is, kunnen ze weer sparen. En hoe. Kijk mee in hun kasboekje.

Als ik zo naar jullie kasboekje kijk, hebben jullie het volgens mij goed voor elkaar. Klopt dat?
“Ja, inmiddels wel. We zijn een gezin van vijf, mijn partner en ik en onze kinderen van 2, 4 en 7 jaar. Ik vind dat we het netjes doen. We proberen zoveel mogelijk te besparen. Op boodschappen bijvoorbeeld. Ik vind € 500 per maand aan boodschappen voor een een gezin van vijf niet veel. Verder kopen we alleen nieuwe spullen als het nodig is en gaan we niet elke maand uiteten. Maar het is niet altijd zo geweest, hoor. We liepen jarenlang achter de feiten aan.”

Oh, vertel.
“In 2016 kochten we een nieuwbouwhuis. We hadden al een koophuis. Bij een nieuwbouwhuis ga je vanaf de eerste paal betalen. Dat betekende: een tijd lang twee hypotheken. Dat was pittig. Het nieuwe huis konden we net aan kopen met onze salarissen, we zaten aan de max van de hypotheek. Maar we dachten: we groeien toch de komende jaren in salaris, dus we durven het aan.”

Moest er nog veel aan gebeuren?
“Alles. Badkamer, keuken, vloeren, muren, tuin. Daar hadden we voor gespaard. Bij ons vorige huis hadden we een spaarhypotheek. Daar kwam bij de verkoop nog wat geld uit vrij. In totaal hadden we € 75.000. Een bouwdepot konden we niet nemen, omdat we aan onze maximale hypotheek zaten. Dus we betaalden alles uit eigen zak.”

Op een gegeven moment was de spaarrekening dus leeg.
“Ja. En doordat we alles zelf betaalden, konden we niet sparen. Het geld vloog eruit. In 2019 waren we eindelijk klaar met alle verbouwingen. Toen dachten we: nu kunnen we flink sparen. Maar ik werd zwanger van ons derde kindje. Heel blij natuurlijk. Maar dat betekende ook: weer verbouwen! Nu was de zolder aan de beurt, want we hadden niet genoeg slaapkamers. Dus daar ging ons beetje vers gespaarde geld weer.”

Er staat inmiddels wel een flink bedrag op jullie spaarrekening. Het verbouwen is nu echt klaar?
“Haha, ja. In twee jaar tijd spaarden we € 32.000 bij elkaar. Zo fijn! Doordat we zuinig leven, groeit die spaarrekening snel. Mijn man verdient ook goed en krijgt flinke bonussen. Dat tikt lekker aan. Ik houd elke maand in een Excel bij wat erin komt en wat eruit gaat. Ik bekijk wat we kunnen sparen, dat is vaak tussen de € 1.000 en € 1.100 per maand. Ik zet ook bewust € 400 voor leuke dingen doen apart.”

Wat doen jullie zoal voor leuke dingen van dat bedrag?
“We maken het niet elke maand op hoor, het is veel geld. Wat overblijft, gaat naar de spaarrekening. We gaan bijvoorbeeld lunchen, naar de dierentuin of Efteling. Nu kunnen we dit ons weer veroorloven. Zo fijn. Toen we alleen maar in de verbouwingen zaten, was er weinig geld voor leuke dingen en moesten we beknibbelen op alles.”

Zoals je eerder vertelde, ben je bewust bezig met besparen. Kun je wat tips delen?
“Ik was nog nooit overgestapt van zorgverzekering. Toch uiteindelijk maar gaan uitzoeken. We zijn overgestapt en besparen € 30 per maand. Dat is zo’n € 350 per jaar! We hebben onze maandlasten omlaag gebracht door onze hypotheek over te sluiten. En we hebben achttien zonnepanelen laten plaatsen, waardoor we minder energiekosten betalen.”

Hoe kijk je naar jullie financiële toekomst?
“Positief. We zijn vorig jaar naar een pensioenadviseur geweest om uit te laten zoeken hoe we er financieel voorstaan. We hebben alles goed geregeld, ook als bijvoorbeeld een van ons overlijdt. Dat geeft rust. We hebben eindelijk het gevoel dat we alles op de rit hebben. Ik wil toewerken naar € 40.000 spaargeld. Dan zitten de spaarpotjes lekker hoog. Daarna wil ik meer gaan beleggen en minder sparen. En voor onze kinderen sparen we gewoon lekker verder.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop