Kasboek Pleun: “Naast mijn baan heb ik allerlei side hustles”

Pleun (24) plant haar leven behoorlijk vol, met werk en side hustles. Zo helpt ze bij de gemeenteraad, kookt voor ouderen én verkoopt haar studieverslagen door. Dat laatste leverde haar een nieuwe laptop op.

Volgens mij heb jij een druk leven. Wat doe je zoal op een dag?
“Ik werk 28 uur in loondienst als kwaliteitsverpleegkundige en daarnaast werk ik op zzp-basis als verpleegkundige. Dit is voor mij een fijne combi. Naast werk ben ik elke dag bezig met side hustles. Ik plan de dag lekker vol. Als ik bijvoorbeeld een avonddienst heb, ga ik daarvoor oppassen op kinderen. Ik kook vaker voor meerdere personen, dan breng ik vóór mijn dienst eten naar ouderen. En ik ben ook mystery shopper en vul enquêtes in.”

Wow, jij zit dus echt niet stil.
“Klopt. Mijn dag stopt niet als het werk voorbij is. Ik vind het heerlijk. Ik wil zoveel mogelijk uit de dag halen. Wakker worden en denken: yes, deze dag heeft mij weer zoveel te bieden.”

Met al die side hustles haal je ook een fijn extra zakcentje binnen of niet?
“Ik vind het vooral leuk heel erg leuk om te doen. En het is natuurlijk fijn dat ik daar geld mee verdien. Ik verkoop bijvoorbeeld ook mijn studieverslagen en samenvattingen via een website. Dat gaat zó goed! Van het geld dat ik daarmee verdiende, kon ik mijn laptop betalen. Het ‘side hustlen’ is een beetje een sport geworden.”

Ben je dan ook een koopjesjager?
“Ja! Ik koop bijvoorbeeld kleding nooit zonder korting. Alleen als het in de aanbieding is of via Vinted. Ook lever ik vaker een zak oude kleding in. Dat kan bij een aantal winkels, dan krijg je daar een kortingsbon voor. Verder denk ik bewust na voordat ik iets koop. Mijn vriend en ik wonen nu bijna twee jaar samen en we hebben nog steeds niet onze inboedel compleet. Die kopen we in delen en het liefst met korting.”

Kun je daar wat meer over vertellen?
“Toen we gingen samenwonen, begonnen we met de basis. Voor ons was dat een bank en tv, omdat we samen graag series kijken. We konden maar geen leuke tafel vinden, dus aten we een hele tijd op de bank. En we vonden een bed nog niet per se nodig. Bijna twee jaar lang sliepen we op alleen matrassen. Dat ging prima. Inmiddels hebben we wel een bed. We kopen nu nog elke maand spullen voor in huis. Op deze manier spreiden we de kosten en kopen we echt alleen wat we missen in huis. Dat werkt heel goed.”

Je let dus goed op je uitgaven, maar wat vind je eigenlijk van het boodschappenbudget?
“Haha, ja dat is veel te hoog. Ik wist het wel, ik schrok er niet van. We besparen op zowat alles, behalve op boodschappen. We hebben geen weekbudget, we gaan elke dag naar de supermarkt. Oeps! Er komen ook vaak vrienden over de vloer, dan willen we wel wat lekkers in huis hebben. En niet alleen een zak chips, maar ook een kaasplankje en speciaal biertjes. Dat is een bewuste keuze. Ter compensatie gaan we bijvoorbeeld minder vaak uit eten.”

Je woont samen met je vriend. Hoe doen jullie dat met de kosten?
“De huurprijs en andere gezamenlijke kosten, zoals boodschappen, delen we. Maar de rest betalen we ieder zelf. Dat zie je ook terug in mijn kasboekje. We hebben geen gezamenlijke spaarrekening, we sparen ieder zelf.”

Over je spaarrekening gesproken, daar staat al behoorlijk wat op.
“Ik spaarde volop toen ik thuis woonde. Ik ben vroeger niet veel uitgegaan en ben altijd bezig met budgetteren. Alles wat ik extra verdien, spaar ik. Ik houd maandelijks geld over, dat spaar ik ook. Daarnaast tel ik mijn inkomsten als zzp-verpleegkundige niet mee. Dat bedrag gaat direct naar de spaarrekening. Ik weet niet hoeveel belasting ik erover moet betalen, want ik ben pas net begonnen als zzp’er. Dus ik zet het voor de zekerheid apart. En daarbij: als ik het geld niet heb op mijn lopende rekening, kan ik het ook niet uitgeven.”

Heb je een doel voor het spaargeld?
“Mijn vriend en ik willen graag een huis kopen. Hij is nóg beter in sparen dan ik. En hij belegt. Dat zou ik ook wel willen, maar vind het toch spannend. Ik ben daarin wat risicomijdend merk ik. We zijn trots op hoe we het doen. Hopelijk komt dat huis binnenkort!”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop