Kasboek Nora: “Er staat ruim € 60.000 op onze spaarrekening”

Vraag aan Nora (35) wat haar hobby is en ze zegt vol overtuiging: geld. Ze is er elke dag wel mee bezig. Dat zie je terug in haar kasboekje. Want met haar vriend Ruben (34) spaart ze met gemak zo’n € 1.500 per maand. Netjes!

Geld als hobby. Dat klinkt leuk!
“Haha ja. Al van kinds af aan ben ik erin geïnteresseerd. Als iemand aan mij vroeg: wat is je hobby? Zei ik: ‘Sparen’. Dat komt door mijn moeder. Zij was altijd bezig met besparen en sparen. We hadden het goed hoor, maar ze vond het leuk. Dat enthousiasme heb ik van haar overgenomen.”

En dat is niet meer veranderd zo te zien aan jullie spaarrekening.
“Klopt. Ik ben veel bezig met sparen en besparen. Wil ik iets kopen? Dan zoek ik online waar het product het goedkoopst is. Ook struin ik het internet af voor een kortingscode. Al is het maar een paar euro, het is weer een besparing en dat bedrag kan naar de spaarrekening.”

Jullie spaarrekening is dan ook goed gevuld. Hoe heb je dat bedrag bij elkaar gespaard?
“Toen ik mijn vriend leerde kennen, had hij al een flinke buffer. Hij woonde na zijn studie een tijdje bij zijn ouders en kon daardoor veel sparen. Ik woonde in die tijd in een sociale huurwoning. Na een jaar trok hij bij mij in en betaalde hij mee aan de huur. Samen konden we zo nog verder sparen, ongeveer € 2.200 per maand. Inmiddels is dat bedrag iets lager, omdat we nu een koophuis hebben. Maar nog steeds sparen we ruim € 1.500 per maand, zónder dat we inleveren op leuke dingen doen. Daarnaast geef ik niks om merkkleding, festivals of de nieuwste iPhone. Dat scheelt ook een hoop geld.”

Vertel, waar geef je dan juist wél geld aan uit?
“Laatst zijn we een paar weken naar Japan gegaan. Verder houden we van weekendjes weg en zijn we druk bezig met het inrichten van ons huis. We losten € 20.000 extra af op onze hypotheek. Verder hebben we een beleggingsrekening geopend. Daar hebben we € 10.000 op gestort.”

Kasboekje_van_Nora_PorteRenee

Wow, en dan staat er nog steeds ruim € 60.000 op de spaarrekening. Knap hoor!
“Dankjewel, we zijn er ook echt blij mee. Maar het bedrag zal de komende maanden wel minder worden. We willen graag een nieuwe keuken, vloer en zolder. Verder willen we nog mooie reizen maken. Mijn vriend zou naar Spitsbergen willen, maar dat is ontzettend duur. Ik weet nog niet of we dat gaan doen. In ieder geval hebben we genoeg ideeën met het geld.”

Maar even wat anders: wat vind je van jullie boodschappenbudget?
“Het is hoog, maar ik vind het toch wel netjes, zeker met de torenhoge inflatie. Het was eerst meer, soms zelfs € 600 per maand. De afgelopen tijd zijn we daarom flink gaan besparen op de boodschappen, maar we eten gewoon best veel. Verder houden we van luxe broodbeleg. En mijn vriend eet bijna elke dag een proteïnereep. Weet je hoe duur die dingen zijn? Meer dan € 1 per stuk, belachelijk eigenlijk. Hij heeft wel plannen om ze zelf te gaan maken om zo kosten te besparen.”

En ik zie € 200 staan bij de hobby van je vriend. Daar ben ik nu wel nieuwsgierig naar.
“Al sinds de middelbare school speelt hij met vrienden een verzamelkaartspel. Elke maand komen nieuwe kaarten uit en die koopt hij geregeld. Een set kaarten kost zo € 100. En hij is een echte theeliefhebber. Hij weet er veel van en koopt vaker luxe, verse thee. Ook speciale kleien theepotjes, die al gauw € 100 kosten. Hij geeft per jaar bijna € 2.500 uit aan zijn hobby’s. Het is veel geld, maar hij verdient goed en houdt elke maand geld over. Hij heeft er veel plezier van. Dat is uiteindelijk het belangrijkste toch?”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop