Kasboek Marith: “Ik wil sparen en beleggen voor later, maar ook nú genieten”

Marith (37) leerde al heel jong van haar vader beleggen. En daar plukt ze nu de vruchten van. Er staat genoeg geld op de spaar- en beleggingsrekeningen om lekker van te leven, hun twee dochters later een goede financiële start mee te geven, en hopelijk eerder te kunnen stoppen met werken.

Hoe is jouw relatie met geld?
“Aan de ene kant ben ik van het sparen voor later. Het geeft rust om wat achter de hand te hebben en precies te weten wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Aan de andere kant wil ik ook nú genieten. Mijn man en ik zijn twee keer een goede vriend verloren. Dat opende onze ogen: herinneringen maken vinden we het allerbelangrijkste.”

Wat een mooi inzicht. Hoe doen jullie dat, dat genieten?
“Met onze meiden naar de bios, naar het zwembad, op zondag een stuk gaan fietsen en ergens lunchen, dat soort dingen. Ik ga ook regelmatig weekendjes weg, met ons gezin, maar ook met vriendinnen. Ieder jaar reserveer ik een bedrag om mijn drie beste vriendinnen een uitje cadeau te doen. Van een luchtballonvaart tot skydiven.”

Gaaf! Hoe blijf je binnen je budget voor leuke dingen?
“Ik kijk altijd of ik een speciale deal kan vinden. Binnenkort trakteer ik een vriendin op een musical. Als je minimaal twee maanden lid werd van de VriendenLoterij, kreeg je die musicalkaartjes voor € 30 in plaats van € 100. Zo’n korting is leuk meegenomen, de VriendenLoterij heb ik inmiddels wel weer opgezegd.”

Let je ook bij andere uitgaven op aanbiedingen?
“Ik maak heel bewuste keuzes. Bepaalde dingen koop ik alleen in de aanbieding: voor shampoo, tandpasta of wasmiddel betaal ik nooit de normale prijs. Aan andere dingen kan ik heel goed geld uitgeven, zoals lekkere hapjes voor op zaterdagavond.”

Kasboekje Marith

Vind je jullie boodschappenbudget hoog? Dat is € 985 per maand.
“Nou, dat komt vooral doordat mijn man rookt. Dat kost € 250 per maand. Daar hebben we geen discussies over, het is wat het is. Hij rookte al toen ik hem leerde kennen.”

Jullie hypotheeklasten zijn wel behapbaar, zeg.
“We kochten ons huis twaalf jaar geleden voor € 243.800. Onze hypotheek was € 265.000, daar zat een bouwdepot in van € 20.000. We hebben een spaarhypotheek: maandelijks zetten we geld op een spaarrekening, dat gebruiken we aan het einde van de looptijd om de hypotheek mee af te lossen. Ons maandbedrag bestaat uit rente en aflossing. Van de totale hypotheek bestond € 125.000 uit een aflossingsvrij gedeelte. Dus we lossen ook op eigen initiatief extra af. Zo hebben we als onze hypotheek afloopt, geen restschuld meer. Dat geeft rust. Nog € 4.000 te gaan en dan hebben we de eerste ton afgelost.”

Wie gaat er bij jullie eigenlijk over de financiën?
“Haha, ik. Mijn man zegt altijd: ‘Zolang ik kan pinnen, vind ik het prima’. Ik vind het heel leuk om iedere maand weer te kijken hoe we ons geld het beste kunnen besteden. Via de app van onze bank kijk ik vooruit en reken uit of bepaalde uitgaven lukken of dat we ze beter kunnen uitstellen. Dit jaar wil ik meer gaan sparen. Normaal beleg ik meer, maar we zijn net getrouwd, dus onze spaarbuffer moet worden aangevuld.”

Normaal gesproken beleg je meer. Waarom?
“Ik vind het zonde als mijn geld lang stilstaat. Zodra ik aan die € 30.000 spaargeld zit, beleg ik. Voor mij is dat geld echt voor later. Mijn man is 5,5 jaar ouder, als hij met pensioen gaat, wil ik ook stoppen met werken. Of nog beter: als we samen eerder kunnen stoppen. Ik beleg trouwens al sinds mijn zestiende.”

Beleggen op je zestiende?! Legde je toen niet liever een buffer Breezers aan?
“Ik ging ook uit, maar dan haalden we drankjes bij de Appie en dronken we thuis in. En ik werkte op vrijdagen en zaterdagen en hield zo geld over. Mijn vader belegde en raadde mij aan hetzelfde te doen. Ik begon met € 50 tot € 100 per maand.”

Dus die beleggingspot van € 65.000 is deels opgebouwd met geld uit bijbaantjes?
“Precies. Er zit nu ook geld van mijn man in. Toen we gingen samenwonen, gooiden we alles op de grote hoop. Hij had een appartement met een paar duizend euro winst verkocht. We verdienen redelijk hetzelfde, hij iets meer, maar ik zorg weer meer voor de kinderen.”

Ik zie dat jullie ook beleggen en sparen voor de kinderen.
“Het zou leuk zijn als we ze een potje mee kunnen geven als ze op zichzelf gaan wonen. Als startkapitaal voor een koophuis. Of dat we eventueel hun dure studie kunnen betalen.”

Ben je tevreden over jullie kasboekje?
“Ja, het zijn allemaal bewuste keuzes die we maken. Er vliegen geen gekke bedragen uit. Ik roep regelmatig tegen mijn man: moet je kijken hoe goed we het voor elkaar hebben!”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop