Kasboek Leon: “Ik ben 22 jaar en verdien bijna € 4.000 netto”

Leon (22) heeft twee banen en kon dankzij zijn riante inkomen op zijn 21e een huis kopen. Hij geeft zijn geld het liefst uit aan een fijne plek om thuis te komen. Kijk mee in zijn kasboekje.

Wat werk jij veel, 52 uur per week!
“Een jaar geleden kwam mijn ‘grote-mensenbaan’ bij een netbeheerder op mijn pad. Ik studeerde bedrijfskunde en werkte daarnaast bij een e-commercebedrijf. De studie gaf ik op, maar bij mijn bijbaan had ik het zo naar mijn zin, dat ik er niet weg wilde. Daarom besloot ik beide te doen. Voor werkgever één werk ik dagelijks van half acht tot half vijf, voor werkgever twee op vrijdagavond en zaterdag. Dat valt goed te combineren. En het scheelt dat ik geen vriendin en kinderen heb.”

Je wordt ook goed beloond met een startersinkomen van zo’n € 4.000 netto.
“Zeker. Daardoor kon ik ook op mijn 21e mijn eerste huis kopen. Het is een appartement van 86m2 in hartje Rotterdam. De vraagprijs was € 375.000. Uiteindelijk kwamen we uit op € 303.000, inclusief een parkeerplaats. En dat terwijl de woningwaarde in die tijd rond de € 400.000 lag, aanzienlijk hoger dan de vraagprijs, laat staan de verkoopprijs. Ik had echt geluk: de toenmalige bewoner zat niet om geld verlegen en wilde van het huis af.”

Wat een toffe kans op jouw leeftijd! Hoe voelt het om nu al een hypotheeklast te hebben?
“Het voelt niet als een last. Ik krijg maandelijks € 535 aan hypotheekrenteaftrek terug van de Belastingdienst. Aan netto-hypotheek betaal ik daardoor € 981. Voor dat bedrag zou ik nooit een woning als de mijne kunnen huren. En doordat ik automatisch aflos, bouw ik wat op. Ik heb het maximale geleend wat ik kon lenen, € 296.061. Mijn restschuld is nu nog € 293.000. Mijn hypotheekrente staat voor tien jaar vast op 4,58%. Omdat ik veel werk, vind ik het belangrijk om een chille eigen plek te hebben. Daarom heb ik ook € 24.000 aan mijn inboedel uitgegeven.”

kasboekje leon
kasboekje leon

Wow, dat moeten heel speciale meubels zijn.
“Dit is mijn eerste eigen woning, ik had dus een splinternieuwe inboedel nodig. Mijn woonkamer is 11 meter breed, die ruimte wilde ik optimaal benutten. Daarom heb ik een bank van 4,5 meter. Die kostte € 3.000. Ook heb ik twee lampen die bij elkaar € 1.000 kostten. Ik wilde mijn droominterieur samenstellen, met spullen waar ik graag naar kijk.”

Hoe zit het eigenlijk met die parkeerplek die je verhuurt?
“Die zat bij het huis inbegrepen. Zelf heb ik geen auto, dus besloot ik ‘m te verhuren. De VvE-kosten voor die plek zijn relatief hoog, € 65, dus ik hou er niet veel aan over. Daarom heb ik ‘m verkocht. Begin volgende maand is de overdracht. Ik krijg er € 40.000 voor.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?
“Geld is voor mij een van de belangrijkste dingen in het leven. Daarom werk ik ook veel, omdat het veel oplevert. Daarnaast vind ik familie heel belangrijk, mijn twee broertjes, zus, moeder en vader. Mijn vader woont in Vietnam, mijn moeder in Lissabon. Ik ben blij dat ik zo’n fijne plek heb om familie te ontvangen. Mijn broers komen regelmatig op bezoek.”

Wat gezellig! Je gaat ook regelmatig uit eten en leuke dingen doen, zo te zien?
“Zeker, ik ga twee keer per week uit eten met vrienden of collega’s. Dan let ik totaal niet op het geld, ik bestel wat ik lekker vind. Ook mijn boodschappenkosten zijn hoog, omdat ik van lekker eten hou. Denk aan zalm, ribeye en lamskoteletten.”

Zo, toe maar. Jij geniet wel van het leven, zo te horen. Enne, wat valt er eigenlijk onder de post ‘meuk’?
“Ik geef veel geld uit aan onnodige dingen, vaak zijn dat impulsaankopen. Laatst vroeg een collega of ik even mee ging naar Ikea. Daar gaf ik vervolgens € 150 uit aan dingen als een knuffeltijger, kaarsen en bestek – wat ik al heb.”

Baal je daarvan, zou je daar liever op bezuinigen?
“Eigenlijk niet, ik bezuinig nergens op. Ik ben fan van online shoppen, misschien koop ik wel iets te veel meuk. Maar ik kijk wel altijd of ik een product ergens anders goedkoper kan krijgen, zoals elektronica of meubilair.”

En kleding, shop je daar graag voor?
“Nee, het liefst shop ik daarvoor maximaal twee keer per jaar. Zo nu en dan vind ik het leuk om een maatpak te laten maken. Ik heb best moeilijke maten. Ik ben vrij klein, dus een pak kost dan al snel € 700. Aan schoenen geef ik ook meer geld uit.”

Waar spaar en beleg je voor?
“Gelukkig kan ik het bedrag op mijn spaarrekening wel weer opbouwen, dat is erg geslonken door de koop van mijn huis en het interieur. Ik zet opzij wat over is, eigenlijk zonder doel. Ik ben blij met alles wat ik heb. Misschien wil ik ooit nog een vakantiehuisje ergens kopen. ”

Dat klinkt leuk. Hoe zie je jouw toekomst voor je?
“Op den duur wil ik mijn baantje bij het e-commercebedrijf wegstrepen. Voor nu is het financieel heel fijn, maar over twee jaar zie ik mezelf daar niet meer werken. Bij mijn voltijdbaan is er nog voldoende perspectief om te stijgen in salaris. Als volgende stap in het leven zie ik wel een huisje-boompje-beestje-scenario voor me. Het huisje heb ik gelukkig al.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop