Kasboek Katie: “Mijn man ging dood en de polis van de levensverzekering was zoek”

Katie (37) was gelukkig met haar man en twee kinderen (2 en 4). Totdat haar man (40) twee jaar geleden overleed aan een hartstilstand. Het leven van Katie en de kinderen stond compleet op z’n kop. Ook financieel.

Ik weet even niet wat ik moet zeggen. Je man was nog zo jong en dan sta je er ineens alleen voor met twee kinderen.
“Het is ook niet te bevatten. Het ene moment kijk je samen op de bank tv en het andere moment zakt je man in elkaar. Onze tweede dochter was pas een half jaar. Financieel was de eerste periode een puinhoop.”

Hoezo?
“Ik wist dat we alles goed geregeld hadden, want dat zei mijn man altijd. Maar ik had geen idee hoe. Hij regelde alle grote financiële zaken, bijvoorbeeld de verzekeringen. Ik deed de wekelijkse budgetten, zoals boodschappen. Naast het regelen van de begrafenis was ik bezig met uitzoeken hóe we alles geregeld hadden.”

Is het uiteindelijk gelukt om alle financiële zaken op een rijtje te krijgen?
“Ja. De eerste uitdaging was zijn laptop. Want ik wist het wachtwoord niet. Daar stond alles opgeslagen, ook in zijn mail. Uiteindelijk is het gelukt om toegang te krijgen. En dan begint de grote zoektocht. We hebben een tussenpersoon voor de verzekeringen. Ik wist dat we een levensverzekering hadden, maar niet waar. De tussenpersoon wist hier weer niets van. Familie hielp mee om de polis van de levensverzekering te zoeken. Gelukkig stond die ergens in zijn mail.”

Wat had je man uiteindelijk allemaal financieel geregeld?
“Een levensverzekering, nabestaandenpensioen en wezenpensioen. Het duurde maanden voordat alles rond was en ik geld ontving. In de tussentijd liep alles door. De hypotheek van ruim € 1.000 per maand, zijn zorgverzekering. In het begin had ik heel hoge lasten en een laag inkomen. Ik zag mijn spaarrekening leeglopen. We hadden net een grote verbouwing achter de rug. Er stond nog € 10.000 op de rekening. Daarvan moest ik ongeveer € 7.000 gebruiken om alle kosten te kunnen dragen.”

PorteRenee_Kasboekje_van_Katie

Maar dat geld kreeg je uiteindelijk allemaal weer terug?
“Klopt. Het is alleen bizar dat het zo lang duurde. Je bent bezig met het verlies van je partner en dan komt er ook nog financiële stress bij. Na een tijd kwam er een bedrag vrij vanuit de levensverzekering. Daar heb ik een groot gedeelte van de hypotheek mee kunnen aflossen. Daar zit nog een schuld van een ton op. Daardoor zijn de kosten flink gezakt. Financieel heb ik alles inmiddels op de rit.”

Je krijgt best wat toeslagen. Ben je niet bang dat je er té afhankelijk van wordt?
“Jawel, het wezenpensioen bijvoorbeeld. Als de kinderen volwassen zijn, valt het weg. Nu tel ik het mee als inkomen. Maar als ze straks niet meer naar de kinderopvang hoeven, komt er een bedrag van € 950 vrij. De kinderopvangtoeslag vervalt dan natuurlijk ook. Als de kinderen wat ouder zijn, ga ik eens goed naar mijn financiële plaatje kijken. Want daar kan wel wat veranderen, zoals de verzekeringen. Dat bedrag vind ik te hoog. Maar ik red het nu op deze manier en dat is heel fijn. Het geeft rust.”

Het wezenpensioen gaat dus niet naar de kinderen?
“Ik gebruik het om rond te komen. Over het bedrag wordt belasting ingehouden. Dus ik doe jaarlijks de aangifte inkomstenbelasting voor mijn kinderen. Belachelijk eigenlijk voor kinderen van 2 en 4 jaar. Maar het is echt de moeite. Afgelopen jaar kreeg ieder kind € 2.000 terug. Dat geld stort ik op hun spaarrekening.”

Het is misschien een vervelende vraag, maar als je nu terugkijkt: had je het dan financieel anders willen regelen?
“Ja, dat wil ik anderen ook graag meegeven: maak samen een kasboekje voor het moment dat een van de twee overlijdt. Hoe zien de financiën er dan uit? Welke kosten vallen weg en wat komt erbij? Ik had zo’n overzicht graag gehad. Tuurlijk is het moeilijk om zoiets te maken, maar zorg dat je je ervan bewust bent dat iemand plotseling kan overlijden. We hielden wel gewone kasboekjes bij, dus op die manier kon ik kosten achterhalen. Oh, en zorg dat je vastlegt dat je samen bent, want anders gaat er sowieso niks naar de partner.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop