Kasboek Joyce: “Ik stond vaker in het rood, nu spaar ik €500 per maand”

Zeg je spender, dan zeg je Joyce (31). Althans, tot voor kort. Ze stond altijd net-wel-net-niet in het rood. Dat kon zo niet langer, vond ze, dus ging twee maanden geleden het roer rigoureus om.

Van spender naar spaarder. Wat knap! Hoe heb je die knop omgezet?
“Ik droom van een eigen motor. Ik ben al volop aan het lessen. Die droom, en een aantal onverwachte rekeningen, deden me nadenken: waar ga ik het geld eigenlijk vandaan toveren? En we hebben een dochter. Dat doet je ook wel realiseren dat je niet met dat overmatig uitgeefgedrag door kunt blijven gaan. Vooral na m’n dertigste kwam dat besef.”

Wat ben je precies gaan veranderen in je uitgavenpatroon?
“Blijkbaar gaf ik hiervoor € 900 per maand uit aan boodschappen. We gooiden de hele winkelwagen vol, om uiteindelijk de helft thuis weer weg te gooien. Nu maak ik een weekmenu. Dat scheelt me al bijna de helft. Ook heb ik mijn auto ingewisseld voor een hybride model. Aan het openbaar vervoer was ik anderhalf uur en een flinke duit kwijt. Het elektrische ritje in mijn auto duurt slechts twintig minuten. Ook ben ik overgestapt naar een andere verzekeraar die korting gaf op een totaalpakket. Oh, en ik heb afscheid genomen van allerlei ‘onzin-abonnementen’, zoals het tv-abonnement. Dat scheelt ook zeg!”

Zo, dat zijn flinke besparingen! En dat telefoonabonnement, € 5 per maand, is ook een mooie besparing zeg.
“Mijn man heeft op z’n werk om een telefoonabonnement gevraagd. En dat kreeg hij. Nee heb je, ja kun je krijgen, blijkt maar weer. Ik had een telefoon met abonnement. Dat hebben we gelijk afbetaald met het geld dat we nog hadden, zodat we die vaste last al bijna volledig konden wegstrepen. Ik heb nu alleen nog een sim-only van € 5.”

Ik zie dat je aan andere abonnementen wel nog best wat geld uitgeeft. Wat valt daar allemaal onder?
“Bij ons valt het sporten van de kinderen ook onder abonnementen. Vooral de zwemlessen van mijn dochter tikken aan: € 70 per maand. Paardrijden kost nog € 15 per keer. Ook het internet van € 42,50 is een grotere kostenpost. Mijn man en ik hebben geen sportabonnementen, we hebben alle twee een actieve baan, dus dat vinden we niet nodig. En anders gaan we hardlopen.”

Vandaar. Zijn er eigenlijk nog dingen waarbij je wat minder op de centen let?
“We geven nog steeds veel geld uit aan uitjes. Ik ben ook niet van plan dat te veranderen. We leven maar één keer. Maar dat wil niet zeggen dat ik er tegenwoordig niet heel ánders mee omga. Ik denk nu altijd: hoe kan het goedkoper? Als we naar de dierentuin gaan, nemen we onze eigen broodjes mee. Ik lever niet in op kwaliteit en toch spaar ik.”

Slim, want daardoor kun je lekker wat geld sparen. Deze maand zelfs € 620.
“Dat we de rekening zien groeien, is een heel goede motivator. Ik ben ondertussen dus gestart met mijn motorrijbewijs. Nadat ik dat heb gehaald, gaan we € 1.000 per maand sparen. Dat is wel even andere koek. Eerder keek ik naar het bedrag op mijn rekening en gaf dat uit. Of ging ik nog verder en stond ik in het rood. Die optie heb ik nu uitgezet, want dat scheelt rente. We hebben de knop omgezet en ik vind het eigenlijk heel leuk om bezig te zijn met besparen!”

Ik zie trouwens geen bedrag bij vakanties staan. Heb je dat ook weggestreept?
“Nee, voor vakanties gebruiken we ons vakantiegeld. En als we dat niet hebben, gaan we niet. We hebben een mooi huis, en voor mij is vakantie dat ik gewoon gezellig met mijn man en kind ben.”

Je bent goed bezig! Heb je misschien nog een goede tip voor onze lezers?
“Mijn tip zou zijn: schat je loon hoger in bij simulaties. In het verleden deed ik dat niet en dan moest ik soms onverwacht hoge toeslagen terugbetalen. Dat zorgde voor veel stress. En het komt altijd wanneer je het niet wilt! Toch is het ook goed geweest voor ons, want van je fouten leer je. Het was een wake-upcall, zie ons nu eens! Ik vind het haast nog onwerkelijk als ik dit spaarbedrag zie staan.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’