Kasboek Dana: “Ik leverde € 800 salaris in voor mijn droombaan”

In korte tijd daalden de inkomsten van Dana (43) en haar man Paul (42) met dik € 1.000. Dus moeten ze nu flink hun best doen om rond te komen. Kijk mee in hun kasboekje.

Dat is veel, € 1.000 minder inkomsten. Hoe komt dat?
“Een paar jaar geleden besloot ik mijn goedbetaalde baan in de marketing te verruilen voor een baan als onderwijsassistent. Ik ben bijna klaar met de deeltijdopleiding. Ik koos voor werkgeluk, het onderwijs past veel beter bij me. Maar ik leverde uiteindelijk wel € 800 netto salaris in door de baanswitch. Mijn man en ik hebben daar veel gesprekken over gevoerd. Of het financieel haalbaar was. Uiteindelijk hebben we samen de keuze gemaakt om ervoor te gaan. Ik helemaal blij. Maar toen kwam mijn man met PTSS (posttraumatische stressstoornis, red.) thuis te zitten. Waardoor dat ontstond, houd ik liever voor mezelf. Het betekende in ieder geval dat ook zijn inkomen flink omlaag ging.”

Jeetje, wat heftig zeg. Hoe gaat het nu met je man?
“Hij zit nu 1,5 jaar in de ziektewet en heeft veel therapie. Het gaat langzaam iets beter, gelukkig. Maar ik verwacht niet dat hij op korte termijn weer aan de slag kan. Als hij twee jaar in de ziektewet zit, raakt hij zijn baan kwijt. Dan krijgt hij een WIA-uitkering. Hij heeft nog een lange weg te gaan. Ik slaap er soms slecht van. Dan lig ik te malen over zijn gezondheid, maar ook hoe we het financieel gaan redden. We moeten nu al hard ons best doen om het hoofd boven water te houden.”

Dat kan ik me voorstellen. Hoe vangen jullie die klappen financieel op?
“Toen ik de keuze maakte om het onderwijs in te gaan, besloten we om onze jaren 30-woning te verkopen. Die hypotheek was erg hoog. We kochten een andere woning met een lagere hypotheek. Zo konden we de terugval van mijn salaris opvangen. Maar toen wisten we natuurlijk niet dat mijn man thuis kwam te zitten. Daarna hebben we veel luxe dingen de deur uit gedaan. Behalve de schoonmaakster. Ik ben vijf dagen in de week weg voor werk en studie. Paul kan niet veel doen in het huishouden. Dus is het fijn dat ik een beetje hulp krijg. Ik moet ook op mezelf blijven letten.”

Ben je verder nog bezig met besparen?
“Ja, heel veel. Paul noemt me ook wel de Extreme Couponing Queen. Ik gebruik allerlei apps om te besparen, zoals Scoupy, Ippies, SocialDeal en Too Good To Go. Ideaal. Ik gebruik veel kortingscodes of acties met gratis producten. Ik kijk ook vaak in de eurobakken bij supermarkten of drogisterijen. En voor vakanties zoek ik een huisje via Marktplaats of Micazu. Daar vind je leuke vakantiehuisjes voor fijne prijzen. Zo boekten we een keer voor € 1.800 drie weken een huisje in Nederland voor vier personen. Bij Center Parcs ben je dat al gauw voor één week kwijt.”

Ik zie trouwens geen kosten voor vervoer staan.
“Klopt, we hebben geen auto. Die hebben we weggedaan om geld te besparen. We doen alles te voet, met de fiets of huren een auto.”

Wat vind je van jullie boodschappenbudget van € 800?
“Het is een hoop geld, maar onze dochter heeft coeliakie (gluten-intolerantie, red.), waardoor ze veel niet mag eten. Die glutenvrije producten zijn echt duur. Een half brood kost meer dan € 3! Ik heb het budget al omlaag gebracht door andere keuzes te maken. Veel lager lukt op dit moment niet.”

Heb je het gevoel dat je nu veel moet laten?
“Best wel. Voorheen gingen we een paar keer per maand uiteten en deden we veel leuke dingen. We doen nog steeds wel wat leuks, maar veel minder dan voorheen. Er is vaak gewoon geen geld voor. Als vrienden ons vragen voor een etentje of een dagje weg, zeg ik bijna altijd nee. We kunnen het geld niet missen. Ik maak me ook zorgen over ons spaargeld. Sparen lukt op dit moment niet zoals ik wil. Ik moet vaak geld terugboeken om rond te komen.”

Waar hoop je dat jullie over vijf jaar staan met de financiën?
“Ik hoop dat het dan veel positiever is. Dat we meer financiële ruimte hebben. En dat we misschien een auto kunnen kopen. Maar daar moeten we een paar jaar goed voor sparen. Op dit moment vind ik het belangrijker dat onze kinderen kunnen studeren, dus daar zorgen we eerst voor.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’