Kasboek Bram: “Ik ben 22 en wil over vier jaar miljonair zijn”

Als Bram (22) iets wil, gaat hij er helemaal voor. Zo kocht hij nog tijdens zijn studie een tiny house. En wil hij over vier jaar financieel onafhankelijk zijn. Hoe gaat hij dat doen?

Wat gaaf, een tiny house. En dat op zo’n jonge leeftijd.
“Ja, gaaf he! Mijn ouders wilden verhuizen naar een tiny house. Dat was voor mij een deadline om ook te verhuizen. Want hun huis moest verkocht worden. Ik zat middenin mijn afstudeerjaar en stond voor de keuze: wil ik een huis huren of ga ik ook voor een tiny house? Het minimalistische en de lage vaste lasten, spraken me aan. Toevallig werd er in de buurt een tiny house gebouwd en dat kwam te koop via Marktplaats. Daar heb ik geluk mee gehad.”

Je kocht nog tijdens je studie een tiny house. Van welk geld?
“Ik leende maximaal bij DUO. In totaal was dat € 48.500. Het geld heb ik niet uitgegeven, maar gespaard. Dat idee kwam van mijn moeder. Het geld komt altijd wel een keer van pas, zei ze. En dat was dus ook zo. Daar heb ik mijn tiny house van kunnen betalen.”

Een huis kopen met geld van DUO. Ben je niet bang voor reacties van anderen?
“Nee, daar heb ik geen moeite mee. Ik weet dat ik in een luxe positie zit, omdat ik het geld niet nodig had voor mijn studie. Leeftijdsgenoten moeten daar bijvoorbeeld hun studie of kamer van betalen. Dat hoefde ik niet. Uiteindelijk ga ik mijn lening terugbetalen hoor. Daar zet ik nu maandelijks € 350 voor opzij. De komende twee jaar hoef ik nog niet af te lossen, dus dat geld spaar ik nu.”

Had je ook een bijbaan tijdens je studie?
“Ik was vuilnisman. Geen standaard bijbaan voor een student, haha. Het verdiende supergoed, zo’n € 11 per uur. De baan was gemakkelijk te combineren met mijn studie. Ik kon op een vrije dag doordeweeks vuilnis ophalen. Ik werk soms nog voor die werkgever, maar dan op de milieustraat. Vind het leuk om te doen.”

Wat is eigenlijk jouw grootste droom?
“Motor rijden is mijn passie. Ik wil het allerliefste de wereld rondreizen op de motor. Daarom wil ik over vier jaar, als ik 26 ben, financieel onafhankelijk zijn om deze droom uit te laten komen. Ik wil niet moeten stoppen met reizen, omdat het geld op is. Of terugkomen en een lege bankrekening hebben. Dus daarom wil ik financieel onafhankelijk zijn om te kunnen doen wat ik wil. Ik weet dat het mogelijk is om zo’n leven te hebben, ook op jonge leeftijd. Mijn ouders zijn in de vijftig en zijn al met pensioen. Zij zijn een voorbeeld voor mij.”

Dat is een flinke droom. Hoeveel geld heb je daarvoor nodig?
“Een paar jaar terug heb ik een berekening gemaakt. Ik kwam uit op een bedrag van € 5,3 miljoen. Maar toen wilde ik nog een groot huis en een aantal dikke auto’s. Dat hoef ik niet meer. Toch wil ik voor dat bedrag gaan. Dan hoor je tot de 1% rijkste mensen van Nederland. Dat lijkt me vet.”

Wow. 5,3 miljoen in vier jaar tijd.
“Dat is wel een ding ja. Ik betwijfel of het realistisch is, maar ik ga ervoor. Het gaat me lukken. Net als met mijn tiny house.”

Hoe ga je dat bereiken?
“Ik wil onder andere gaan investeren in vastgoed. Vorig jaar had ik bijna een pand gekocht, maar dat ging op het laatste moment niet door. Een andere optie is om mijn eigen administratiebedrijf volle bak te laten groeien en daarna te verkopen. Dat geld kan ik dan investeren. Daarnaast leef ik erg zuinig. Dat helpt ook. Ik heb lage maandelijkse lasten en een prima salaris bij mijn baan in loondienst. Ik verdien wat extra via de milieustraat en met mijn eigen bedrijf. Verder betaalt mijn werkgever bijvoorbeeld mijn telefoon en leaseauto en ik geef alleen geld uit aan dingen die ik écht belangrijk vind. Dus ik kan flink sparen.”

Ik zie dat je maandelijks € 220 uitgeeft aan persoonlijke ontwikkeling. Waar gaat dat naartoe?
“Ik kan niet veel meer besparen op mijn uitgaven. Dus moet ik meer verdienen. Leren en geld verdienen gaan hand in hand. Daarom lees en luister ik veel en doe ik cursussen. Daarnaast stuur ik af en toe mensen die een voorbeeld voor mij zijn een LinkedIn-bericht of ik met hen uiteten mag. Op mijn kosten. Dan kan ik al mijn vragen op hen afvuren en leren van hun fouten en successen. Laatst heb ik nog met multimiljonair Marcel Melis geluncht. Superleerzaam. Van hem leerde ik onder meer het belang van focussen op één ding en daar lange tijd aan werken. Dat ga ik nu ook doen met het financieel onafhankelijk worden!”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop