Kasboek Beau: “Voor een nachtshift ontvang ik €500, daarom verdien ik zo riant”

Waar sommigen met zo’n mooi inkomen als dat van Beau (35) fantaseren over een nieuwe, grotere auto of een vakantiehuisje ergens in het zonnige zuiden, spaart zij voor een veel hoger doel.

Beau, wat heb jij een fijn inkomen, zeg.
“Dat klopt! Alleen ben ik niet zomaar op dit punt aanbeland. Ik heb eerst jaren op de werkvloer gestaan als werknemer in de zorg en doe dit nu zeven jaar als zelfstandige.”

Zijn je inkomsten elke maand een beetje gelijk?
“Als ik kijk naar een standaardmaand − dus een maand waarin ik geen vakantie neem, want dan verdien ik als zzp’er natuurlijk niks − dan zit ik meestal rond de € 7.500 wat ik kan factureren. Onderaan de streep houd ik daar gemiddeld € 6.000 aan over. Om je een idee te geven: voor een nachtshift krijg ik € 500, en dat zijn er zestien per maand. Ik vind het heerlijk om in de nacht te werken. Dan kan ik de cliënten lekker instoppen, er zijn geen prikkels en ik heb de tijd en rust om ze goed te verzorgen. Overdag heb je dat tegenwoordig niet meer.”

Knap dat je zoveel nachtdiensten draait.
“Dank je! Door de nachten te werken, heb ik ook een riant salaris. En daardoor heb ik meer financiële ruimte. Zo heb ik er bijvoorbeeld mijn motorrijbewijs van kunnen betalen en andere leuke dingen. Maar het geld was niet de reden om nachtdiensten te gaan draaien. Het past gewoon heel goed bij mij. Nog te vaak hoor ik dat mensen als zelfstandige in de zorg aan de slag willen gaan zodat ze een hoge factuur kunnen sturen voor een gewerkte shift. Het geld is voor hen dan belangrijker dan het goed verzorgen van de cliënten en verantwoordelijkheid nemen. Dat is natuurlijk niet bij iedereen zo, maar het valt me de laatste tijd wel op.”

Dat zal vast frustrerend zijn.
“Klopt, vooral ook omdat ik al twintig jaar dit vak uitoefen en de cliënten bij mij altijd op nummer één staan.”

Als zzp’er bouw je geen pensioen op. Heb je hier iets voor geregeld?
“Jazeker! Van de € 7.500 die ik gemiddeld per maand verdien, gaat er € 500 naar mijn pensioenspot en € 500 naar mijn ziektepotje. Daarnaast gaat er nog een bedrag naar een potje voor de belastingaangifte. Ik vind het belangrijk om dit allemaal goed te regelen. Deze bedragen zet ik apart vóórdat ik mijn netto-salaris aan mezelf betaal.”

kasboekje-beau-porterenee

Goed geregeld! En je spaart daarnaast een flink bedrag. En je houdt nog € 1.000 over zo te zien. Wat doe je daarmee?
“Dat gaat uiteindelijk ook naar mijn spaarrekening. Het spaarbedrag wisselt per maand, afhankelijk van mijn ingediende facturen aan opdrachtgevers. Maar alles wat overblijft, spaar ik uiteindelijk dus ook.”

Verder valt me in je kasboekje de kostenpost roken op. Bijna € 300.
“Ja, ik weet het. Dat hakt er behoorlijk in. Volgende maand wil ik gaan stoppen met roken. Het is een slechte gewoonte, dus hoogste tijd om daar wat aan te doen. Het geld dat ik overhoud, gaat naar mijn spaarrekening.”

En je huur, die is dan weer heel laag.
“Klopt. Ik woon al meer dan tien jaar in een appartement van 75m2 in een klein dorp. Dus daar liggen de huren ook lager. En ik heb een latrelatie, ik woon alleen. Dan heb je ook een minder grote woning nodig, natuurlijk.”

Even terug naar je spaarrekening: die is lekker gevuld. Hoe ziet de verdeling in potjes eruit?
“Ik heb nu € 12.000 gespaard voor mijn pensioen. Mijn ziektepotje bedraagt € 8.000. En dan heb ik nog € 20.000 privé gespaard.”

Is beleggen geen optie, als ik zo naar je privéspaargeld kijk?
“Om heel eerlijk te zijn: ik vind het eng om mijn geld uit handen te geven. Mijn vriend had een tijdje terug € 10.000 geïnvesteerd in bitcoin. Dat was later € 15.000 en nu is dat weer € 11.000. Die markt is zo wispelturig. Ik heb heel hard voor mijn geld gewerkt en ik word daar echt zenuwachtig van. Dus ik laat het liever op mijn spaarrekening staan. Om te gebruiken voor een nieuw initiatief, een idee waar ik al langer mee rondloop.”

Oh, vertel!
“Ik wil graag een zorgboerderij met dagbesteding voor jongvolwassenen met autisme en/of verstandelijke beperkingen opzetten. Ik vind het lastig om op plekken te werken waar niet altijd goed met cliënten wordt omgegaan. Als ik zelf iets opzet, kan ik kiezen hoe alles wordt aangepakt en hoef ik niet meer bezig te zijn met de misstappen die gezet worden in de zorg. Regelmatig kom ik op plekken waar ik ouders zie die niet in staat zijn om voor hun kind te zorgen. Mijn vriend en ik willen bewust geen kinderen, omdat er nog zoveel mensen rondlopen die een plek nodig hebben.”

Wat een prachtig initiatief! Hoe staat het er nu mee?
“Ik ben gericht aan het zoeken naar boerderijen. Dankzij mijn inkomen heb ik wel wat bestedingsruimte. Het concept is eigenlijk al helemaal klaar, nu alleen de plek nog. Dat is ook gelijk het vervolg van mijn pensioenplan: ik hoop dat ik iets kan neerzetten wat ik tot aan mijn pensioen mag doen. En dat daarna iemand het kan overnemen en voortzetten met dezelfde liefde en zorg als ik eraan heb besteed. Binnen nu en vijf jaar wil ik het rond hebben, zodat het op m’n veertigste helemaal loopt en ik rond m’n zestigste kan stoppen. Dat lijkt me een mooie leeftijd om met pensioen te gaan, als dat dan tot de mogelijkheden behoort.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek