Kasboek: “Deze maand gaf ik alleen al € 600 uit aan cadeaus en leuke dingen doen”

Desi (28) en haar vriend Ruben (31) houden hun geldzaken al jaren vrij gescheiden. Nu ze twee maanden geleden ouders geworden zijn, willen ze daar verandering in gaan brengen. “Tijd voor potjes en overzicht.”

Een negatief verschil van ruim € 1200. Hoe komt dat?

“Ik ontvang sinds 12 weken een ZEZ (Zelfstandige en Zwanger)-uitkering omdat ik nog met zwangerschapsverlof ben. Fijn dat zoiets bestaat. Maar € 269 netto per week is natuurlijk geen vetpot. Daar kom ik de maand niet mee door. Alleen aan onze hypotheek en mijn zorgverzekering ben ik al bijna € 800 kwijt. Mijn vriend en ik betalen sinds we samen zijn alles half-half. Die constructie hebben we ook nu tijdens mijn verlof niet veranderd.”

Vind je dat wel zo eerlijk?

“Ik vind het goed zo. Ik heb genoeg geld op m’n spaarrekening staan. Ook zakelijk had ik een buffer van € 5000 opgebouwd om deze maanden door te komen. Ik wilde – juist met dit zomerse weer en een pasgeboren baby – niet op de ‘kleintjes’ hoeven letten. Behalve op ons eigen kleintje dan, haha.”    

Wat keer je jezelf normaliter aan salaris uit?

“€ 2250 netto per maand. Daar wil ik het van redden. Dat is ook te doen. Maar lukt dat niet? Dan wil het nog wel eens voorkomen dat ik € 100 overmaak als ik nog een stukje maand over heb. Voor m’n bevalling werkte ik vaak zes dagen per week. Dan heb je ook minder tijd om veel geld uit te geven. Sinds m’n verlof heb ik zeeën van tijd. Ik ben zeker drie keer per week op een terras te vinden. En na al die maanden kon ik ook ein-de-lijk weer borrelen. Ik heb het er echt even goed van genomen.”

Nou, zeg dat. Je gaf afgelopen maand meer dan € 400 uit aan leuke dingen doen!

“Ja… Als ik het zo zie staan, schrik ik er een beetje van. Aan de andere kant weet ik ergens ook wel dat ik elke maand veel geld uitgeef aan – met name – de horeca. Dan heb ik ook nog eens een dure smaak. Ik drink liever een paar cocktails dan bier of wijn. En ik ben ook niet vies van een goed bittergarnituur of schaal nachos. Dat tikt aan.”

En € 176 aan cadeaus? Wat heb je allemaal gekocht en voor wie?

“Het was een maand met veel verjaardagen, een babyshower, kraamcadeau en Vaderdag. Voor onze vaders hebben we een fotoboek laten maken van Morris. Daar waren we samen al € 90 aan kwijt. Voor Ruben was het natuurlijk zijn eerste Vaderdag, dus heb ik ook best uitgepakt. Dan is er nog een heuse babyboom gaande om ons heen. En ik ben behoorlijk vrijgevig. Ik verwen m’n vriendinnen graag spontaan met iets leuks. Helemaal nadat ze echt enorm voor me hebben klaargestaan na mijn bevalling.”

De tekst gaat verder onder de video

Hoe kom je aan zo’n fijn bedrag op je spaarrekening?

“Mijn ouders hebben alles bij elkaar denk ik rond de € 20.000 voor me gespaard. Ik heb zelf ook altijd veel gewerkt en geld apart kunnen zetten, ondanks het feit dat ik ook best veel uitgeef. En van mijn beide oma’s krijg ik elk jaar een mooie donatie. Gemiddeld € 3000 per jaar denk ik. Dat gebruik ik voor vakanties, nuttige aankopen zoals een nieuwe fiets en wat overblijft zet ik apart.”

Beleg je al lang?

“Sinds begin 2021; inmiddels anderhalf jaar dus. Het begon voorzichtig met m’n wisselgeld in ETF’s beleggen via Peaks. Al snel had ik de smaak te pakken en heb ik ook behoorlijk wat aandelen en cryptomunten gekocht. Dat ging lange tijd heel lekker, maar momenteel sta ik ruim € 2000 in de min. Voorlopig open ik de apps gewoon niet meer. Hopelijk is het volgend jaar weer een beetje bijgetrokken.”

Wat zou je graag anders willen als het om je/jullie financiën gaat?

“Ik zou in elk geval beter overzicht willen hebben. Voordat ik dit kasboekje invulde, had ik geen idee wat er precies uitging elke maand. Eigenlijk rommelen Ruben en ik maar wat aan. We verdienen allebei genoeg en komen elke maand onderaan de streep wel uit. Maar nu Morris in ons leven is, willen we echt beter opletten. We zijn vanaf volgende maand alleen al € 400 kwijt aan de opvang. En we willen als-ie ouder is graag z’n rijbewijs en studie betalen. Hoog tijd dat ik jullie MoneyPlanner toch maar eens ga gebruiken. Die ligt al maanden onaangeraakt in de kast, oeps!”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!