Kasboek Maite: “Mijn huisdier kost me meer dan €500 per maand”

Maite (37) heeft al drie jaar een Duitse dog. Ze is gek op haar, maar de hond is ook een flinke kostenpost. Een goede € 500 per maand.

Wat leuk, een hond!
“Ik heb er geen moment spijt van gehad. Cleo, zo heet mijn hond, is echt mijn kindje. Helaas heeft ze een angststoornis. Ik heb daardoor een hoop onvoorziene kosten. Dat wist ik van tevoren natuurlijk niet. Gelukkig ben ik goed verzekerd, 80% van de medische kosten wordt vergoed. Een deel van de behandeling voor haar angststoornis helaas niet. De medicijnen bijvoorbeeld wel, de consulten niet. Een angststoornis is namelijk geen medische aandoening, daardoor wordt niet alles vergoed door de verzekeraar.”

Hoeveel ben je dan kwijt aan die behandeling?
“Dat verschilt per maand. Laatst had ik een consult waar ik € 350 voor kon aftikken. Dat zijn flinke bedragen. Dikke pech voor mij. Dan maar een maand minder sushi bestellen. Alles voor Cleo. Maandelijks ben ik meer dan € 500 kwijt aan haar. Dat gaat naar: het eten, de verzekering, opvang en de extra kosten voor consulten van de angststoornis.”

Dat is een flink bedrag. Moet je daardoor andere dingen laten?
“Mwah, valt mee. Ik kan alle extra kosten goed betalen gelukkig. Het scheelt dat ik Cleo door haar angststoornis niet naar anderen kan brengen. Voorheen ging ik ieder jaar een maand weg, naar een ver land. Dat kan nu niet meer. Dit jaar ga ik wel met haar naar een vakantiehuisje. Ook leuk. Ik wil haar de beste jaren geven. Normaal ging mijn vakantiegeld of eindejaarsuitkering volledig op aan vakantie. Nu een deel aan de hond. Ik moet wat vaker keuzes maken wat ik met mijn geld doe en dat is helemaal oké.”

kasboek dure hond

Je zei net dat je “dan maar een maand minder sushi gaat bestellen”. Bestel je zo vaak eten?
“Ik bestel bijna elke week wel eten. Ik zou hierop prima kunnen besparen, maar ik word er gewoon heel blij van. Ik ga ook best vaak uit eten. Het is een soort hobby. Net als naar concerten gaan. Daar kan ik onwijs van genieten.”

Dat kan ik me voorstellen. Zijn er dingen waar je wel op bespaart?
“Ja. Ik vind het onnodig om te veel te betalen voor mijn verzekeringen en energierekening. Ik stap elk jaar over van zorgverzekeraar en energieleverancier. Vrienden vinden het te veel moeite en verklaren me voor gek, maar ik bespaar er echt geld mee. Het kost wat tijd, maar ik vind het ook wel leuk. Dan zit ik avonden op de bank met een wijntje erbij allerlei dingen uit te zoeken en te vergelijken. Verder ben ik zuinig met verbruik. Ik heb mijn gasverbruik met 50% verlaagd. Scheelt enorm veel geld. In de winter is het hier 17 graden in huis en zit ik met een kleedje op de bank; helemaal prima toch. En zo bespaar ik een hoop geld. Daar gaat het me niet alleen om, trouwens. Het gaat er ook om dat het gewoon niet nodig is om de boel elke dag op te stoken tot 21 graden.”

Ben je een spaarder?
“Ik spaar wel, maar ben er niet heel goed in. Zolang het automatisch gaat, is er niks aan de hand. Ik boek gewoon te snel geld terug van mijn spaarrekening. Om minder in die verleiding te komen, heb ik een spaarrekening bij een andere bank. Ik spaar bijvoorbeeld ook met groepjes vriendinnen op twee rekeningen voor etentjes en weekendjes weg. Laatst ben ik van dat geld met een vriendin naar Valencia gegaan. Ideaal.”

Heb je nog een specifiek spaardoel?
“Over 2,5 jaar word ik 40 en dan wil ik een groot huis afhuren voor twintig personen. Het lijkt me geweldig om dan een heel weekend gezellig bij elkaar te zijn, te eten en drinken. Ik spaar daar nu al een tijdje € 50 per maand voor. Uiteindelijk heb ik rond de € 2.500 nodig. Als het voor zo’n specifiek doel is, lukt het me wel om ervan af te blijven gelukkig. En de voorpret is al heerlijk.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop